Fudbal

Pritisak je (možda) upalio: Holanđani poništavaju odluku?

Izvor mondo.ba

Neke odluke bi možda mogle da budu preispitane

Holandija je postala prva evropska zemlja koja je zbog pandemije korona virusa poništila takmičarsku sezonu kao da nikad nije ni počela.

Nema šampiona, nema ispadanja, nema plasmana u viši rang... odluke su koje su nedavno doneli Holanđani, zbog toga što je su državni organi proglasili da je fudbal "proteran" do septembra, ali čini se da priča još uvek nije u potpunosti završena.

Naime, nije mali broj klubova koji su digli ruku protiv ove odluke.

Među prvima se oglasio Utreht (najavili čak i tužbu), koji je u trenutku prekida prvenstva bio na šestom mestu uz 41 bod, pa je uz utakmicu manje bio tri koraka udaljen od mesta koje vodi na evropsku scenu.

Takođe, ovaj klub je trebalo da igra protiv Fajenorda u finalu Kupa, do kojeg je stigao tek drugi put u poslednjih 16 godina, ali mu je to pravo oduzeto.

Javio se i srpski reprezentativac Dušan Tadić, jedan od predvodnika Ajaksa, koji je u trenutku zastoja bio na prvom mestu, uz 56 bodova, koliko je imao i drugoplasirani AZ Alkmar, a šta tek reći za drugoligaše Kambur i De Grafšap, koji su devet kola pre kraja daleko odmakli rivalima u borbi za plasman u elitu.

Kambur je, naime, imao 66 bodova, De Grafšap četiri manje, dok se Volendam uz 55 bodova nalazio na trećem mestu, koje vodi u plej-of za popunu prvoligaškog takmičenja.

Sve navedeno prouzrokovalo je veliki pritisak klubova, koji bi, možda, mogao da urodi plodom.

Holandski mediji javljaju da holandski fudbalski savez razmatra "izmenu određenih regulativa" kako bi se našlo rešenje koje je prihvatljivo za sve.

U ovom trenutku, nema konkretnih informacija o čemu Holanđani razmišljaju, međutim nagađa se da bi jedna od izmena mogla da se odnosi na broj učesnika u eliti, koja bi se možda proširila na 20 timova.

U tom slučaju, niko ne bi ispao, a Kambur i De Grafšap bi dočekali svojih pet minuta.

Tagovi