"Mrtva trka"

Čeka nas LUDILO: Primera najneizvesnija u poslednjih deset godina!

Autor Mirjana Šegan Izvor mondo.ba

Zanimljiv statistički podatak

Do kraja tekuće sezone španskog prvenstva ostalo je nepotpunih osam kola, a već sada je jasno da nas očekuje najzbudljivija završnica u poslednjoj deceniji!

Naime, agencija "ProFootballDB", koja se bavi prikupljanjem statističkih podataka, analizirala je Primeru u novijoj istoriji i došla do podatka da su poslednji put dva glavna kandidata za titulu u egalu nakon 30 kola bila pre tačno deset godina.

Istina, katalonski klub je sinoć na Nou Kampu savladao Atletik Bilbao (1:0) i ponovo odmakao Madriđanima na tri boda, ali je prilikom pomenutog istraživanja u obzir uzeta situacija nakon 30. runde, kada su večiti španski rivali bili izjednačeni na tabeli sa 65 bodova.

Poslednji put dva največa rivala bila su tako blizu jedan drugom u sezoni 2009/2010, kada su nakon tridesete runde imala po 77 bodova.

Gol-razlika je u tom trenutku bila na strani Galaktikosa (Real +57, Barselona +56), a na kraju su titulu osvojili Katalonci, uz tri boda prednosti.

Ako bismo "kopali" dalje kroz istoriju, došli bismo do sezone 2001/2002, kada su se za trofej borili Real Madrid i Valensija.

Nakon 30. runde, oba tima su na kontu imala po 53 boda, s tim da je gol-razlika bila daleko na strani kluba iz prestonice (Real +25, Valensija +12).

Ništa to, međutim, timu sa stadiona "Santijago Bernabeu" nije značilo nakon 38. runde - titulu su osvojili "slepi miševi".

Barsa trenutno ima tri boda više od Reala, ali i meč više, a priliku da se ponovo bodovno izjednače sa Kataloncima igrači Zinedina Zidana imaće večeras, kada dočekuju Majorku, kojoj "gori pod nogama" u borbi za opstanak u elitnom rangu.