KRAJ!

30 godina su čekali ovaj naslov: LIVERPUL JE ŠAMPION ENGLESKE!

Autor Mladen Šolak

Gotov je post dug tri decenije, kakav se ovom klubu sigurno neće ponoviti!

Bilo je potrebno da prođe 30 godina, da Stiven Džerard odigra 17 sezona i da ne uspe, pa da dođe Jirgen Klop i da pokaže Liverpulu kako! 

Pobedom Čelsija protiv Mančester sitija 2:1, velikan sa Enfilda zvanično je u četvrtak postao šampion Premijer lige, odnosno prvak Engleske, što nije bio tačno tri decenije.

Da, 30 godina!

Golovima Kristijana Pulišića i Vilijana, Mančester siti je i teoretski svrgnut sa trona, na kojem je novi vladar - Liverpul!

Koliko je dominantno Klopov tim doneo 19. titulu u vitrine pokazuje i razlika na tabeli, gde su "Redsi" na čak 23 boda prednosti u odnosu na Siti i to čak sedam kola pre kraja.

Kao da nikad nije bilo jasnije koji je tim najbolji u Engleskoj!

Godinama unazad su na Enfildu prizivali titulu. Iako su pehari Lige šampiona u međuvremenu dva puta došli na taj kultni stadion (2005, pa 2019), bolelo je i klub i navijače to što su Aleks Ferguson i Mančester junajted u prošle tri decenije čak 13 puta bili prvaci.

Junajted je dominirao, Liverpul je lutao, padao, prekratko blistao i doživeo da ga "crveni đavoli" sa Old Traforda prestignu u broju titula.

Od večeras, Junajted vodi u toj trci sa 20:19, ali sudeći prema trenutnom odnosu snaga dva najveća engleska kluba, biće iznenađenje ako Liverpul u narednim godinama ne preuzme vođstvo.

Mašina Jirgena Klopa je prosto toliko moćna da se ni ne nazire tim koji bi mogao da je zaustavi i sledeće sezone u trci od 38 ligaških kola.

Verovalo se da će Mančester siti to biti u stanju da uradi i ove sezone, ali je ekipa Pepa Gvardiole praktično sve vreme imala previše oscilacija, kikseva, padova i mesecima i pre virusa korona nije se postavljalo pitanje ko će biti šampion.

"Građani" su večeras protiv Čelsija mogli samo da odlože neizbežno, ali je sjajan gol Kevina De Brujnea iz "slobodnjaka" u 55. minutu bio dovoljan samo da izjednači rezultat na 1:1.

"Plavci" su prethodno poveli fenomenalnim golom Kristijana Pulišića posle kontranapada u 36. minutu, a pobedu su "overili" pogotkom Vilijana iz penala u 75. minutu.

Mančester siti, pali šampion, završio je utakmicu i noć za zaborav i sa igračem manje, jer je Fernandinjo rukom skrivio taj jedanaesterac i zato morao da izađe iz igre.

Liverpulu je bilo dovoljno da Čelsi ne izgubi od Sitija, ali je tim Frenka Lamparda uradio i više od toga. Na oduševljenje navijača "Redsa".

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.