to se ne zaboravlja

Madrid likovao, Barselona besnela: 20 godina od šokantnog transfera!

Autor Mirjana Šegan

Danas se navršava dve decenije od "najvećeg svetogrđa" u svetu fudbalskih transfera

"Bombastičnih" fudbalskih transfera o kojima dugo priča zaista je mnogo. Međutim, slobodni smo da kažemo da nijedan nije uzdrmao planetu kao onaj koji se dogodio na današnji dan pre tačno dve decenije - kada je Luis Figo počinio "svetogrđe" i iz Barselone prešao u tabor najvećeg rivala Real Madrida!

Možda će vas zanimati

Niko od navijača katalonskog giganta nije mogao ni u najgorim noćnim morama da zamisli da će kapiten nakon pet godina u dresu Barselone i 245 odigranih mečeva napustiti Nou Kamp i karijeru nastaviti "tamo gde se ne sme".

To je, ipak, učinio - Real ga je platio 60 miliona evra, koliko je iznosila odštetna klauzula, a ono što je Portugalac doživeo na prvom narednom El klasiku, kada je sa tribina gađan SVINJSKOM GLAVOM, tek je priča za sebe...

Otprilike u isto vreme u klubu iz španske prestonice održani su predsednički izbori, a kandidati za fotelju bili su tad aktuelni prvi čovek kluba Lorenco Sans, pod čijom komandom je Real, između ostalog, 1998. godine, odnosno prvi put nakon 32 godine, postao šampion Evrope, i protivkandidat Florentino Perez, prenosi mondo.ba.

Daleko veće šanse davane su Sansu, ali je funkcioner, koji je preminuo ove godine, morao da prepusti mesto Florentinu, koji se upustio u proces stvaranja "galaktičkog" Reala.

Luis Figo je bio prvi pik, Florentino Perez ga je video kao prvog od "Galaktikosa", lidera jednog dominantnog Reala. Portugalac je to i postao, ali je, u isto vreme, postao omražen među pristalicama Barselone, koji bi tih dana, da su to mogli, obrisali Figovo ime iz višedecenijske klupske istorije.

Spekulisalo se tada da je Figo tada potpisao predugovor sa Perezom, u kojem je navedeno da će se preseliti u Real ako "autsajder" postane prvi čovjek kluba. Kad se to i dogodilo - nije imao kud...

A onda je na prvom meču protiv Barse dočekan kao neprijatelj Katalonije. Mobilni telefoni, upaljači, nož, pa i pomenuta svinjska glava - sve je to doletelo sa tribina sa Nou Kampa, sa ciljem da pogodi Figa, koji je u tom trenutku bio "izdajnik", "smeće", "Juda"...

U Realu se Figo takođe zadržao pet godina, kao i u Barsi, i osvojio je sedam trofeja, uz razliku što je sa Madriđanima uspeo da uradi ono što nije u Kataloniji - da osvoji titulu evropskog šampiona.

Kad se rastao sa "Los Blankosima", karijeru je završio u Italiji, pošto je u taboru Intera proveo četiri godine.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.