28!

"Operacija 28" MOŽE DA POČNE: "Parni valjak" - mašinčina ili na "otpad"

Autor Vladimir Sukdolak

Crno-beli su celu sezonu podredili osvajanju 28. titule prvaka...

Izvor: MN Press

Titula kao moranje!

Imperativ koji sam po sebi govori da će sezona pred nama u potpunosti za Partizan biti orjentisana na jedan cilj, a to je da se naslov državnog prvaka posle tri godine vrati u Humsku ulicu.

Možda će vas zanimati

Sve ostalo je za "parni valjak" manje bitno, jer su u klubu i oko njega svesni da ukoliko crno-beli još jednu godinu završe gledajući u leđa najvećem rivalu ili eventualno drugom klubu iz superligaškog karavana, promene na svim nivoima ne samo da će biti neophodne, već i neminovna posledica.

U Partizanu na tako nešto niko ne pomišlja. Dato je obećanje, a na šampionski put "valjak" kreće već u subotu kada gostuje u Kruševcu (subota, 17.30, TV Arenasport 1).

EVROPA…

Izvor: Mondo/ Goran

Za razliku od prošle sezone, Evropa nije primarni cilj, ali to nikako ne znači da će Partizan lako da se odrekne povećeg finansijskog kolača od UEFA i igranja na velikoj sceni i ove jeseni. Činjenica je, međutim, da će Beograđanima biti vrlo teško do grupne faze, jer ih očekuju četiri kola, odnosno po izmenjenom sistemu zbog pandemije korona virusa – četiri utakmice. Još nije odlučeno da li na neutralnom terenu ili će se žrebom birati domaćinstva.

Prednost Partizana u kvalifikacijama za Ligu Evrope može da bude ta što će ekipa Sava Miloševića već biti u punoj takmičarskoj formi, jer je početak kvalifikacionog ciklusa planiran za 20. avgust, a završetak za 2. oktobar.

ODLASCI…

Ugovor sa Partizanom kada napuni 18 godina (3. avgusta) potpisaće i talentovani Denis Stojković.

Crno-beli su doživeli minimalne promene tokom letnje pauze. Tim je posle dugo godina ostao na okupu, osim Strahinje Pavlovića, za koga se još od zime znalo da će na kraju prošle sezone da pređe u Monako. Umesto njega stigao je Maki Banjak, kamerunski štoper od koga se očekuje da bude dostojna zamena mladom srpskom reprezentativcu i novom igraču "kneževa". Novo ime je i Dušan Lalatović, momak koji se za mnoge iznenada pojavio u kancelariji čelnika kluba i sa olovkom na četvorogodišnjem ugovoru.

Verovatno će ih biti još u oba smera! Čeka se prava (bogata) ponuda za Umara Sadika i ukoliko Nigerijac napusti Partizan ovog leta ili jeseni (posle kvalifikacija za LE), uprava već ima nekoliko potencijalnih rešenja na najisturenijoj poziciji u ekipi. Sličnoj situaciji su još neki prvotimci, ali se neće insistirati na prodaji po svaku cenu. Ni oko pojačanja nije završen posao, a oni, opet, u mnogome zavise od toga ko će i da li će napustiti "parni valjak".

IGRAČI…

Izvor: MN Press

Mladi štoper Lalatović stigao je iz Slovačke, ali će na početku sigurno da bude u senci iskusnijih kolega, jer će nosioci igre u sredini odbrane, pored Banjaka, biti starosedelac Bojan Ostojić, a sve glasnije se pričao i o povratku Nemanje Miletića na svoju omiljenu poziciju. Nikao ne bi trebalo zaboraviti ni na Uroša Vitasa i Nikolu Vujičića, jer će i njih dvojica u rotaciji dobijati šansu.

RASPORED - JESEN

1. kolo (1. avgust): Napredak - Partizan, 2. kolo (5. avgust): Novi Pazar - Partizan 3. kolo (9. avgust): Partizan - Javor, 4. kolo (15. avgust): Radnik - Partizan, 5. kolo (22. avgust): Partizan - Inđija, 6. kolo (29. avgust): Vojvodina - Partizan, 7. kolo (12. septembar): Partizan - Rad, 8. kolo (19. septembar): Zlatibor - Partizan, 9. kolo (26. septembar): Partizan - Bačka, 10. kolo (3. oktobar): Metalac - Partizan, 11. kolo (17. oktobar): Partizan - Crvena zvezda, 12. kolo (25. oktobar): Radnički - Partizan, 13. kolo (31. oktobar): Partizan - Mačva, 14. kolo (7. novembar): Spartak - Partizan, 15. kolo (21. novembar): Partizan - Proleter, 16. kolo (29. novembar): TSC - Partizan, 17. kolo (5. decembar): Partizan - Čukarički, 18. kolo (12. decembar): Voždovac - Partizan, 19. kolo (16. decembar): Partizan - Mladost

 Već "pod Bagdalom" očekuje se da trener Savo Milošević napravi određene promene u sastavu, pre svega u odbrani. Prilika je da Aleksandar Lutovac, koga su povrede mučile od dolaska u Humsku, zauzme mesto pored desne aut-linije, a da među stativama bude mladi Aleksandar Popović. Golman crno-belih trebalo bi da odmeni veterana Vladimira Stojkovića i da tako doprinese ispunjenju novog pravila da svaka ekipa među starterima mora da ima dvojicu igrača do 21 godine.

Partizan, inače, za bonus ima nekoliko vrlo kvalitetnih rešenja, jer su pored pomenutog čuvara mreže i Lalatovića, tu još Filip Stevanović, Lazar Pavlović, Nikola Lakčević (povređen), Slobodan Stanojlović, Nikola Štulić…

Slobodan Urošević za sada na levom beku ima prednost u odnosu na Rajka Brežančića. Na raspolaganju je i Milan Smiljanić, Miloševićev univerzalac za krizne situacije.

U ostalim linijama tima manje-više je dosta toga poznato. Saša Zdjelar, Bibras Natho i Umar Sadik su nezamenjivi i oni će predstavljati kičmu ekipe. Ukoliko Sejduba Suma bude fit i u dobroj formi, ni oko njegovog mesta u 11 se neće postavljati dilema. Aleksandar Šćekić, Takuma Asano, mladi Stevanović i Lazar Marković su odmah uz njih.

Od poslednje trojice očekuje da budu još bolji nego prošle sezone, posebno od Markovića, dok bi Stevanović u svojoj trećoj seniorskoj sezoni, iako će tek 25. septembra napuniti 18 godina (i dalje će biti najmlađi prvotimac), mogao da "eksplodira" i tako trasira put u najjače evropske klubove, a Partizanu obezbedi preko potreban novac.

Bojan Matić verovatno neće na početku biti prva napadačka opcija, a zanimljivo je i da je Đorđe Ivanović ostao u Humskoj, uprkos tome što je imao ponudu Vojvodine i obećanje Nenada Lalatovića da će na terenu provoditi više minuta nego u crno-belom dresu.

STRUČNI ŠTAB I IGRA…

Izvor: MN Press

I stručni štab je doživeo promenu posle finala Kupa. Klub je napustio iskusni trener Milan Đuričić, a na njegovo mesto došao je nekadašnji selektor Radovan Ćurčić. Zanimljivo je da su u pitanju stručnjaci različitih karakteristika, jer je prvi više naginjao napadačkom stilu, a drugi važi za defanzivnog specijalistu.

Partizan, međutim, neće odstupiti od ofanzivnog stila, kao ni formacije 4-2-3-1, koju se je Milošević postavio prilikom imenovanja za šefa stručnog štaba. Akcenat tokom priprema bio je na rešavanju problema uočenih u većem delu prošle sezone. Za crno-bele neophodno je da povećaju realizaciju, pogotovo protiv isključivo defanzivnih ekipa, ali i koncetraciju jer je zbog nedostatka iste "valjak" nemalo puta gubio bodove i bio kažnjen za promašaje.

Takvi propusti moraće da se svedu na najmanje moguću meru, jer u suprotnom od ispunjenja obećanja datog navijačima na početku priprema neće biti ništa.

Partizan je spreman, a za koliko, videćemo brzo…

(MONDO)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.