Staza je dobro ugažena

Zvezda želi da joj Liga šampiona postane navika: Gde stade Milojević, nek produži Stanković!

Autor Dušan Ninković

Srpski šampion kreće po treću grupnu fazu Lige šampiona u nizu. Večeras, od 21:00.

Izvor: MN Press

Tri godine evropskih uspeha nisu bile dovoljno. Toliko je daleko Crvena zvezda bila od evrospkog vrha, kada se u leto 2017. godine Vladan Milojević, sa četom ''otpisanih'' igrača uputio ka prvoj od svoje tri evropske avanture.

Gledali smo te sezone crveno-bele u Ligi Evrope, čak i u nokaut fazi tog takmičenja, da bi u naredne dve sezone Milojević Zvezdu uvodio u ono elitnije takmičenje. Koeficijent i dalje nije dovoljno dobar da se preskoči prvo kvalifikaciono kolo.

Tako je Crvena zvezda i sada primorana da sezonu počne rano i do grupne faze preskoči četiri prepreke.

Pre tri godine je počelo Florijanom sa Malte, a taj novi ciklus, kasnije će se ispostaviti vrlo uspešan, navijači Zvezde će pamtiti i po goleadi, jer je ekipa sa ostrva u Sredozemnom moru uspela u revanšu da se ''poigrava'' više nego što bi trebalo.

Izvor: MN Press

Osim toga što i njegov prvi rival lako može da skokne do plaže na Sredozemlju, Dejan Stanković nije u sličnoj poziciji.

Pandemija korona virusa je prekidala prvenstva, nastavlja ih u čudnim okolnostima, menjala pravila u šampionatima, pa i u evropskim takmičenjima.

Tako će Dejan Stanković biti u situaciju da ima mnogo manje prava na grešku od prethodnika.

Već prvi meč je eliminacioni, drugi takođe, a treći će biti najveći ispit, jer Zvezda još uvek nije sigurna da će u toj fazi takmičenja biti favorit.

Ono što Dejan Stankoviću ide na ruku je to što svoju ekipu poznaje mnogo bolje nego Milojević onu iz 2017. godine. Vladan je tada tim preuzeo na početku priprema, dok je Dejan sa ovim momcima već nekoliko meseci. Od svakog od njih zna šta može da dobije.

Ben će biti napadač, Mića će šutirati penale, ako ih bude, rekao je Dejan Stanković na jučerašnjoj konferenciji i tako nam možda i otkrio ključne odgovore u sastavu za meč protiv Evrope.

Nakon nekoliko nedelja potrage za napadačem u Crvenoj zvezdi su zaključili da to ume da odigra i Ben, pa je tako momak sa Komorskih ostrva, jedan od najboljih stranaca u istoriji kluba, postao prvi izbor. Iako je, podsećamo, još prethodnog leta bio viđen za prodaju.

Ne o Evropi kao pojmu, kao mestu gde Zvezda želi da odigra desetak utakmica ove sezone. O Evropi kao sutrašnjem rivalu, prvom u kvalifikacijama za ovu sezonu.

I tu je razlika. Dok bi Vladan Milojević i u ovakvoj situaciji bio oprezan, kaleći se preko Čukaričkog i inostranih klubova, Dejan Stanković ima drugačiju poziciju. Milojević bi posvetio pažnju rivalu, jer ga je mučila ona Florijana. Dejan Stanković je simbol neke druge Zvezde, one koja je deklasirala Kajzerlautern, pa sada nema šta mnogo da nam kaže o predstavniku Gibraltara. Bez potcenjivanja, ali stvarno nema.

Dvanaest kvalifikacionih dvomeča koje je u svoju korist rešavao Vladan Milojević nisu materijal iz kog bi novi trener Zvezde mogao da uči. To su bili mečevi u drugačijim okolnostima, sa minimum 180 minuta fudbala, a ovde će se igrati finala.

Kao što je i rečeno na istoj konferenciji, Zvezdin stručni štab će više gledati Zvezdin tim nego rivala. To je pristup koji bi, barem u ovoj fazi sezone, mogao da donese mnogo.

Vladan Milojević je fenomenalnim skautingom zaustavlja ekipe za klasu iznad, poput Krasnodara, Salcburga, Kopenhagena ili Jang Bojsa, ali, kao što rekosmo, ti mečevi su duže trajali. Sada je potrebnija brzina Useina Bolta nego izdržljivost Moa Faraha.

Izvor: MN Press

Očekivanja su ogromna i verovatno vam nijedan navijač neće reći da je prihvatljivo ispasti iz Evrope pre grupne faze.

Crveno-beli su nosioci u prva dva kola, za drugo znaju i potencijalnog rivala, a mogli bi da budu među povlašćenima i u trećem. Ako to bude slučaj, u grupnu fazu Lige Evrope bi moglo da se stigne bez izbacivanja favorita. Veliki luksuz u odnosu na prethodne sezone.

I dok nam maštanja o grupnoj fazi dozvoljavaju veliki uspesi iz prethodne tri sezone, sutra će na stadion Rajko Mitić, kao prva prepreka na putu, istrčati Evropa.

Simboličnog imena, predstavnik Gibraltara će pokušati da šokira favorita na njegovom stadionu i da napravi jedno od najvećih čuda u fudbalskoj istoriji svoje zemlje.

Ovaj klub je u istoriji odigrao 16 evropskih mečeva, uz skor 3-2-11, Crvena zvezda se nikada nije sastajala sa gibraltarskim timovima. To je valjda dovoljan signal da u Beogradu ne sme da bude panike.

Gosti su u Beograd doputovali bez jednog fudbalera, koji je na poslednjim testovima bio pozitivan na korona virus. Skraćivanje igračkog kadra se dogodilo i u Zvezdi, pošto je Dejan Stanković otpisao neke igrače koji su bili tu na početku sezone.

Ambicije? tu. Dobra forma na početku sezone? Tu. Lagan protivnik na početku? Tu. Sve je spremno! Dejan Stanković kreće na put koji je Vladan Milojević prošao.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.