SRBIJA IGRALA SA NJIMA, ONI BI SAD KAO KOSOVO: Nisu država, a hoće reprezentaciju - poslali zahtev u FIFA i UEFA!

Sa klupe ih predvodi Havijer Klemente, prvi selektor reprezentacije Srbije.

YouTube/Printscreen/Fanatic Yu/Wikimedia Commons

Izgleda da su UEFA i FIFA otvorile "pandorinu kutiju" kada su odlučile da u svoje okrilje prime selekciju takozvanog "Kosova".

Sada i Baskija želi da postane njihova članica i počeli su da prave konkretne korake u tom pravcu!

Baskija, autonomna pokrajina na severu Španije, koja broji 2.200.000 stanovnika, želi da ima svoju fudbalsku reprezentaciju koja bi se legitimno takmičila u kvalifikacijama za prvenstva Evrope i sveta.

Baskijski fudbalski savez je u utorak u Švajcarskoj predao zahtev dvema krovnim organizacijama, UEFA i FIFA.

"To je službeni zahtev u kojem tražimo primanje kao punopravne članice. Uz zahtev je poslata sva pravna i administrativna dokumentacija koja podupire naš zahtev", navedeno je u saopštenju Baskijskog fudbalskog saveza objavljenom u sredu.

FIFA je u svom sedištu u Cirihu primila zahtev Baskije, kao i UEFA u Nionu. Baskija želi da postane reprezentacija iako nije samostalna država.

"To je legitimni i apsolutno ostvariv cilj gledano iz pravnog ugla. To potvrđuje primanje u članstvo (UEFA i FIFA) i drugih evropskih teritorija koji nisu samostalne države, a imaju dugu istoriju svojih reprezentacija, s vlastitom ligom ili bez nje", navedeno je u saopštenju.

Takve reprezentacije su, primera radi, Škotska, Vels i Severna Irska kao deo Ujedinjenog Kraljevstva ili Farska Ostrva pod suverenitetom Danske.

Poslednjih godina su svoje reprezentacije dobile južna srpska pokrajina koja predstavlja selekciju takozvane države "Kosovo", kao i Gibraltar, koji je britanska teritorija na jugu Španije.

RTS / Printscreen 

Baskijski fudbalski savez želi da ostvari to isto u dogovoru sa Fudbalskom federacijom Španije. 

"Obavestili smo španski savez o našoj želji za otvaranjem pregovora čiji bi rezultat bio sporazum kojim bismo dobili službenu autorizaciju FS Španije", navedeno je u saopštenju.

Španci se nisu oglašavali

FS Španije se još uvek nije oglasio po ovom pitanju, ali je jasno da bi se oni ozbiljno usprotivili bilo kakvoj ideji da Baskija dobije svoju reprezentaciju.

"U kratkom roku cilj nam je da lansiramo projekat "Euskal Selekzioa" (baskijska reprezentacija), a kada epidemiološka situacija to ponovo dopusti, opet bismo se povezali s baskijskom publikom kao što je bilo tokom duge istorije", poručuju Baskijci.

Kako bi njihov zahtev postao vidljiv, Baski su već odavno stvorili reprezentaciju i s njome nastupili u nekoliko prijateljskih utakmica, koje nije nisu bile pod ingerencijom UEFA i FIFA. S njima je čak i Srbija svojevremeno igrala 2006. godine u Bilbau.

Baskija predstavlja vrlo važan deo istorije španskog fudbala i njihovi fudbaleri su prethodnih decenija igrali bitnu ulogu u nacionalnoj selekciji Španije.

Među njima su bili Andoni Zubizareta, Ćabi Alonso, Gaiska Mendijeta, Havi Martinez, Fernando Ljorente, dok je Biksent Lizarazu odlučio da postane reprezentativac Francuske. Sadašnji selektor Baskije je upravo bivši selektor Srbije, Havijer Klemente.

Trenutno se u španskoj Primeri takmiče baskijski klubovi Atletik Bilbao, Real Sosijedad, Alavaes i Eibar.

Baskija je od 1978. jedna od 17 autonomnih pokrajina Španije, koja ima svoj parlament, vladu i policiju. Baskijski jezik je službeni u tamošnjim institucijama, a sada žele da imaju i svoju reprezentaciju koja bi bila prepoznata u svetskim okvirima!

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.