ANKETA!

"ZLATNA LOPTA" FSS - SLABA KONKURENCIJA: Ko su najbolji srpski fudbaler i trener za 2020. godinu?

Autor Milutin Vujičić

Čini se da je prethodnih godina izbor bio znatno napetiji... Glasajte u anketi ko zaslužuje nagradu!

Izvor: MN Press

Burna i izazovna je bila 2020. godina za fudbal.

Imali smo neprirodno dugu pauzu zbog pandemije, prvi put u istoriji otkazano je Evropsko prventvo u fudbalu, igralo se uglavnom bez navijača, ali dobra vest na kraju je da je "najvažnija sporedna stvar na svetu ponovo tu".

Bliži se polako kraj godine, a to znači samo jedno - vreme je za sumiranje utisaka iz prethodnih 366 dana i dodeljivanje nagrada onima koji su ih zaslužili!

Već smo videli da je Robert Levandovski proglašen za najboljeg igrača godine u izboru FIFA i "Globe Soccer Awards", ali nas najviše interesuju srpski fudbaleri i dodela nagrada koju na kraju svake kalendarske godine organizuje Fudbalski savez Srbije (FSS).

U ovo vreme prošle godine već su "Zlatne lopte" podigli Siniša Mihajlović i Dušan Tadić, a zbog epidemiološke situacije u Srbiji i svetu sada neće biti klasične ceremonije.

Za sada je i dalje neizvesno da li će se uopšte održati, spominje se odlaganje za mart kada će se fudbaleri pojaviti na okupljanju kod novog selektora (ne zna se ko će to biti), a nešto ranije FSS bi trebalo da objavi putem sajta ko su laureati.

KO JE NAJBOLJI SRPSKI FUDBALER?

Izvor: MN Press

Koliko je 2020. godina bila slabija u odnosu na prethodne - najbolje govori podatak da nijedan srpski fudbaler nije na Gardijanovoj listi od "100 najboljih igrača sveta".

Srbija više nema fudbalere u najboljim timovima sveta (ili tamo ne igraju poput Jovića), pa je tako teško na prvu odgovoriti i ko je zaslužio da osvoji "Zlatnu loptu". Nisu se naročito istakli na klupskom planu, još manje na reprezentativnom pošto se opet nismo plasirali na EURO.

Za sada se spominju svega tri kandidata - Nemanja Gudelj, Sergej Milinković-Savić i Predrag Rajković, ali teško je odlučiti ko je od njih zapravo favorit za "Zlatnu loptu".

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt


Gudelj je osvojio Ligu Evrope sa Seviljom, ali u završnici takmičnenja gotovo da nije igrao - odnosno od osmine finala odigrao je samo sedam minuta. Njegov tim bio je četvrti u Primeri, dobro "gura" i ove sezone, a on ima sve važniju ulogu.

SMS je sa Lacijom dugo bio kandidat za titulu u Italiji, međutim posle pandemije su pali, ali njegov učinak je bio na zadovoljavajućem nivou. Uz to, bio je igrač meča u baražu protiv Norveške.

Najmanje šanse daju se Predragu Rajkoviću koji je dobro branio za Rems i uspeo je da na čak 12 mečeva ostane nesavladan, dok to nije slučaj i ove jeseni pošto je primio već 27 golova, a tek na dva susreta mreža mu je ostala netaknuta.

S druge strane Aleksandar Mitrović i Dušan Tadić, laureati iz prethodnih sezone, nisu blizu prethodnog nivoa i malo je verovatno da će ih FSS sada nagraditi.

KO JE NAJBOLJI SRPSKI TRENER?

Izvor: MN Press

Da je kojim slučajem Ljubiša Tumbaković uspeo da odvede Srbiju na EP verovatno bi i dalje bio selektor (pamtimo slučaj Slavoljuba Muslina), a ujedno i glavni kandidat za prestižnu nagradu za trener godine u izboru FSS.

Ovako je "prvi pik" za priznanje Dejan Stanković. Uspeo je trener Crvene zvezde da dovrši započeti posao Milojevića i osvoji titulu, a potom je uveo tim u Ligu Evrope i obezbedio nokaut fazu.

Vredni pažnje su Vladimir Ivić, koji je osvojio titulu prvaka sa Makabijem, ali je u međuvremenu smenjen u Votfordu. Od trenera u inostranstvu vredi izdvojiti još Marka Nikolića, koji je sa Lokomotivom izborio učešće u Ligi šampiona, a čini se da je Veljko Paunović prekratko na funkciji trenera Redinga da bi bio uzet u razmatranje.

Od trenera sa domaće scene svakako vredi izdvojiti Nenada Lalatovića koji je sa Vojvodinom osvojio Kup Srbije, a možda je i Zoltan Sabo zaslužio posthumno odlikovanje za rezultate sa TSC-om.

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt

PRETHODNI OSVAJAČI ZLATNE LOPTE - IGRAČI

2005. godina - Nemanja Vidić (Spartak)
2006. godina - Dejan Stanković (inter)
2007. godina - Nikola Žigić (Valensija)
2008. godina - Nemanja Vidić (Mančester junajted)
2009. godina - Miloš Krasić (CSKA)
2010. godina - Dejan Stanković (Inter)
2011. godina - Aleksandar Kolarov (Mančester siti)
2012. godina - Branislav Ivanović (Čelsi)
2013. godina - Branislav Ivanović (Čelsi)
2014. godina - Nemanja Matić (Čelsi)
2015. godina - Nemanja Matić (Čelsi)
2016. godina - Dušan Tadić (Sautempton)
2017. godina - Vladimir Stojković (Partizan)
2018. godina - Aleksandar Mitrović (Fulam)
2019. godina - Dušan Tadić (Ajaks)

PRETHODNI OSVAJAČI ZLATNE LOPTE - TRENERI

2005. godina - Ilija Petković (SCG)
2006. godina - Ljubiša Tumbaković (Šandong)
2007. godina - Miroslav Đukić (Partizan/Srbija)
2008. godina - Slaviša Jokanović (Partizan)
2009. godina - Radomir Antić (Srbija)
2010. godina - Milovan Rajevac (Gana)
2011. godina - Ivan Jovanović (APOEL)
2012. godina - Dragan Okuka (Đangsu)
2013. godina - Ljubinko Drulović (U19 Srbija)
2014. godina - Radovan Ćurčić (U21 Srbija)
2015. godina - Veljko Paunović (U20 Srbija)
2016. godina - Dragan Stojković (Guangdžou)
2017. godina - Vladan Milojeviić (Zvezda)
2018. godina - Vladan Milojević (Zvezda)
2019. godina - Siniša Mihajlović (Bolonja)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.