MONDO INTERVJU

NOVI SPORTSKI DIREKTOR VOJVODINE ZA MONDO: Lalatovića najbolje razumem, možda mi Milojević nekad bude "pik" za trenera!

Autor Milutin Vujičić

Milan Kosanović za MONDO govori o ulozi sportskog direktora i novoj filozofiji Vojvodine, kao i o Vladanu Milojeviću, Nenadu Lalatoviću, Slobodanu Medojeviću...

Izvor: MONDO/Milutin Vujičić

Vojvodina je praktično godinu dana funkcionisala bez sportskog direktora.

Istina, na platnom spisku je za to vreme zapravo imala dvojicu, a problem na koji je Nenad Lalatović dugo ukazivao rešen je nedavnim angažovanjem Milana Kosanovića koji se posle sedam godina vratio u svoj rodni Novi Sad.

Ambiciozno je pristupio novom zadatku i odlučio da uvede određene novine u opis posla sportskog direktora, pošto smatra da se ta funkcija u Srbiji pogrešno percipira.

Kosanović je u intervjuu za MONDO kazao da sportski direktor nije osoba koja je samo zadužena da dovodi i prodaje igrače, nego mora da bude sveprisutna u klubu, da motri na igrače iz akademije, učestvuje u njihom oblikovanju i istovremeno olakšava život treneru.

Tim povodom je Milan Kosanović, netipično za srpske uslove, odlučio da javno objavi plan razvoja kluba u naredne tri godine.

"Ja sam kroz karijeru bio gost Barselone, Real Madrida i Ajaksa gde sam video njihove planove i programe rada. Ništa se nije krilo, ali na kraju nije to toliko bitno. Bitno je da se ti pridržavaš plana, nije ga teško napraviti, teže je držati ga se!", rekao je Kosanović u razgovoru za MONDO.

Na "Karađorđe" dolazi direktno iz saudijskog Al-Ahliju u kome je, kao i čitavog života, radio kao trener, ali ističe da će fudbal u budućnosti tražiti da se zanimanja "prepliću".

"Presekao sam u momentu kada sam video da zbog povrede ne mogu da se vratim na klupu i budem koristan u Saudijskoj Arabiji. Brzo sam se dogovorio sa ljudima iz Vojvodine koji su me sačekali da rešim sve tehnički. Video sam da ne mogu brzo na teren, nikakvi problemi nisu bili kao što su Saudijci pisali, jednostavno se pojavila mogućnost da napravim iskorak kao sportski direktor".

"Videli smo da je Željko Buvač bio pomoćnik Jirgenu Klopu, pa je sada direktor Dinama, a takvih primera ima još. Pošto sam bio trener svuda, na neki način mi je želja da mi biografija bude što bogatija. Voleo bih da proširim krug svog delovanja", objasnio je Kosanović.

KAKO JE REAGOVAO VLADAN MILOJEVIĆ?

Izvor: MN Press

Mnogi su zaboravili da je Milan Kosanović dočekao Vladana Milojevića u Crvenoj zvezdi. Stigao je da bude spona između prvog i mladog tima, a u međuvremenu je postao pomoćni trener u generaciji crveno-belih koja je napravila najveće uspehe od Barija.

Odmah se videla hemija između Milojevića i Kosanovića, iako na prvi pogled deluju karakterno drugačiji, a saradnju su nastavili i u Saudijskoj Arabiji.

Kako je Vladan Milojević reagovao kada je saznao da ste dobili ponudu?

"Milojević me je naravno podržao. Više sile su se desile, rekao je 'vidi šta tebi najbolje odgovora'. Mi smo u najboljem mogućem odnosu, pričali smo juče i prekjuče po sat vremena".

"Želim mu sve najbolje u karijeri, a ko zna - možda nekad u budućnosti bude moj prvi pik za trenera", kazao je pola u šali, a pola u zbilji Milan Kosanović.

Izvor: MN Press

Svašta su prethodnih dana pisali saudijski mediji, spominjali su svađe sa upravom, govorili da je Kosanović radio sav Milojevićev posao i da je Al-Ahli zbog toga počeo da posrće, a Kosanović tome ne želi da pridaje bilo kakvu pažnju.

"Prevodio sam par njihovih sajtova i glava me je zabolela. Tamo ljudi žive od društvenih mreža, mogu svi sve da objavi iako to nije provereno ili istinito…", poručio je Kosanović.

Ipak, ostaje li žal što je novi posao više kancelarijski?

"Na neki način će mi teško pasti. Biće mi čudno, sada ću skroz drugačije da posmatram fudbalske utakmice, neću biti vezan samo za teren. Ideja mi je da u Vojvodini napravim analitičko odeljenje koje će se baviti razvojem fudbala i tome ću takođe biti okrenut", objasnio je sportski direktor Vojvodine koji ima inovativne ideje za budućnost.

SAVET ZA LALATOVIĆA? AKO ME PITA…

Izvor: MN Press

Osmeh na licu Nenada Lalatovića i rečenica "konačno imam kome da se obratim" dovoljno govore šta misle o angažovanju Milana Kosanovića.

Novi tandem novosadskog kluba moraće u budućnosti da funkcioniše perfektno kako bi Vojvodina napredovala iz dana u dan, a za početak je dobro znati da su na "istim talasnim dužinama" i da zajedno žele da menjaju sportsku filozofiju.

Kosanović je na zvaničnom predstavljanju objasnio da je i pre nego što je došao u Vojvodinu, preporučio da angažuju Lalatovića za koga misli da je najbolje moguće rešenje.

"Ispostavilo se da sam bio u pravu, čak je i prevazišao očekivanja i osvojio Kup. Nisam stvarno imao u podsvesti da ćemo sarađivati zajedno jednog dana, više je to bilo pomoć prijatelja. Znamo se svi u fudbalu, ali desi se da vas pita za savet i između ostalog je to bilo pitanje. To što na kraju zajedno sarađujemo je zaista lepa stvar", rekao je Kosanović.

Da li će moći zajedno da funkcionišu? To je vrlo važna stvar za "staru damu", pošto ako sportski direktor i trener "ne kliknu" nastaju problemi.

"Mislim da trener najbolje razume trenera i šta mu odgovara. To je sigurno bilo olakšanje za njega, treba se staviti i u njegovu poziciju. Treba mu pomoć sportskog direktora da mu olakša posao, pošto je bio sam i on se 'rasplinuo' u stvarima koje nisu čisto fudbalske".

Hoćete li mu možda ponekad pomoći i u pripremi utakmice? Nije loše kada vam je sportski direktor u stvari trener koji je spremao utakmice protiv Liverpula, Napolija, Bajerna…

"Iskreno, ako mi zatraži pomoć - mislim da ćemo zapravo najviše dobiti našom pričom. Lalatović radi svoj posao dobro i ponekad analizom i razgovorom o fudbalu može da se napravi pozitivna stvar. Ako bude tražio od mene, može da se desi, što da ne…", rekao je Kosanović i dodao:

"U opisu moje funkcije je i da pomognem što se tiče struke. Poznajem dobro igrače i ligu, sigurno da mogu da pomognem u nekoj situaciji i to je normalno da se očekuje od mene".

Izvor: MN Press

NOVI SAD - MOJ GRAD!

"Dvoumljenje ne postoji, nikad se nisam dvoumio jer sam uvek bio posvećen 24/7. Radio sam dobre stvari za klub i u nekom finansijskom delovanju sam dosta pomogao 'pravljenjem' igrača. Biće uvek neko ko će vas osuđivati, ali taj ko se bavi profesionalno fudbalom zna gde sam i kako sam radio. Novi Sad je moj grad i tu sam ceo život. Svaki dan sam ovde, a tako je bilo i dok sam bio u Zvezdi".

Obično se za Nenada Lalatovića kaže da je trener koji voli iskusnije, namazanije igrače, s kojima je dugo sarađivao i kojima veruje, ali Vojvodina je odlučila da u budućnosti više koristi "mlađariju", posebno iz vlastitog pogona.

Kosanović navodi da tu neće biti nikakvih problema, posebno zato što je mladi, a opet dovoljno iskusni trener, izveo dosta talenata na pravi put.

"Svaki trener ima svoj pravac, filozofiju, a svima je prvi rezultat. Moja teorija je da se do rezultata može dvojako. Vojvodina je osvojila Kup Srbije 2014. i 2020. osvojila na dva različita načina. Mislim da se Lalatović okretao starijim igračima kada je bio u klubovima koji nisu imali dobre mlađe kategorije. Da me neko ne razume pogrešno, ali ne može to u Borcu ili Radničkom, koristio je mlađe fudbalere dok je bio u Zvezdi i Čukaričkom!", objasnio je Milan Kosanović.

Sportski direktor "lala" je objasnio da će zbog promene filozofije biti strpljiviji kada su u pitanju rezultati, ali da naravno nije moguće skroz zažmuriti na njih ako ne budu dobri.

IMAŠ 19 GODINA? TO JE SAD VEĆ STARO…

Milan Kosanović sa U20 reprezentacijom Srbije slavi osvajanje Mundijalita.
Izvor: Profimedia

Srbija je šesti najveći izvoznik fudbalera i na domaću ligu gleda se kao na razvojnu, a Vojvodina je odlučila da potpuno prihvati realnost i "pravi" igrače za tržište.

Pamte se još transferi Mijata Gaćinovića ili Sergej Milinković-Savića, koji su upravo Vojvodini doneli novac u vreme dok je Kosanović bio u klubu, a nadaju se na "Karađorđu" da će takvih transfera biti i u budućnosti.

Zbog toga je potrebno napraviti idealnu platformu da igrači poput Dejana Zukića, Mirka Topića i Mladena Devetka budu vidljivi, pošto su u godinama kada "stara dama" treba da naplati njihov potencijal.

Zbog toga je veoma zanimljiva rečenica u Kosanovićevom planu sportskog razvoja koja kaže da je svako ko ima više od 19 godina već "stariji igrač".

To nije izmišljotina sportskog direktora Vojvodine, nego realnost evropskog tržišta.

"Danas se skauting vrhunskih klubova odnosi na igrače iz lige petice do 25 godina, a istočni blok se gleda do 19 godina, ali i mlađe - pošto računaju da za dve godine mogu da ih 'preprave'. Taj prostor od dve godine je razvojni i zato je predviđen za tako mlade igrače", naveo je Kosanović koga pomalo nerviraju "kuknjave" o ranoj prodaji fudbalera pošto klub od nečega mora da živi.

"Moraju da shvate da klubovi nekako moraju da zarade. Ako neće da se prodaju igrači, a neće ni da država daje novac, od čega onda klub da živi? Ulaznice niko ne kupuje, dresove takođe, nema novca od TV prava…".

Izvor: MN Press

Tržišna cena fudbalera se formira na osnovu kvaliteta, ali i još nekih stvari. Gleda se koeficijent lige iz koje dolazi, kao i godište. Tako se za fudbaere koji su sada '99 ili '00 godište može dobiti oko 3 miliona, dok je Strahinja Pavlović kao igrač rođen 2001. godine plaćen 10.

Zato će Vojvodina gledati da "spusti" starosnu granicu ekipe pošto je mnogo igrača koji su proslavili 25. rođendan, a kao takvi nisu zanimljivi na "pijaci".

"Imamo mnogo takvih, ali… Ti igrači su i zaslužni za rezultate Vojvodine, oni su igrački odlični, imamo korist od njih, ali kada se pogledaju tržišta za njih koja su mala - onda dođete do toga da ćete teško zaraditi od njihovih transfera", objasnio je Kosanović i drugu stranu medalje.

Ne mogu svi da budu "klinci", potreban je balans, pa je tako Vojvodinu za sada pojačao Veljko Simić koji ima evropsko iskustvo sa Zvezdom, ali se ne očekuje još mnogo transfera.

Kosanović želi da se tokom zime napravi "dopuna", najviše 2-3 igrača će doći (sigurno napadač, i to možda stranac), dok će neki i napustiti klub. Više posla očekuje se na leto, kada će se situacija na tržištu stabilizovati usled slabljenja korona virusa.

"HOĆEMO DA VRATIMO BIVŠE ASOVE!"

Slobodan Medojević u duelu sa Sašom Ilićem.
Izvor: MN Press

U planu sportskog razvoja spominje se i da će Vojvodina u rad kluba uključiti i svoje bivše fudbalere, ali Kosanović ističe da se sa tim neće žuriti i slušaće se isključivo njihovi afiniteti.

"Ubacujemo ih rano u trenerske priče, potrošimo ih i oni više nisu privrženi tome. Potroše se brzo, tako da treba sa svima da se obave razgovori i svima ćemo ponuditi mesto u Vojvodini ako vidimo da mogu da doprinesu. Probaćemo da kroz Vojvodinu omogućimo njima šansu da provere sami sebe. To znači da prvo sledimo njihove afinitete, a mi brzo trošimo bivše asove, prerano ih ubacuju u vatru", objasnio je sportski direktor "lala" i pojasnio da će možda biti i igrača povratnika.

"Jedan od mojih planova je da se vrate fudbaleri Vojvodine, a ne da završavaju karijeru tek tako. Na neki način treba da naprave 'rifreš', pa da mladim igračima omoguće da se razviju. Video sam ranije kolika je uloga bila Envera Alivodića za Sergeja ili Nina Pekarića za Babića…".

Slobodan Medojević? Navijači priželjkuju njegov povratak već godinama, a od odlaska 2012. igrao je za Volfsburg, Hofenhajm, Darmštat i trenutno je u kiparskom AEL-u.

"Sigurno da je to i Medojević koji je pravi lider, vođa, što je pokazivao još kao vrlo mlad fudbaler. Dobro je poznato i da voli klub, odrastao je uz Vojvodinu i igrao je fudbal na ozbiljnom nivou. Iskreno, najviše razmišljamo o njemu", poručio je Kosanović.

Plan sportskog razvoja Vojvodine vezuje se za iduće tri godine, a čime bi Milan Kosanović bio zadovoljan kada se završi sezona 2023/24?

"Bio bih zadovoljan ako bi Vojvodina bila stalni učesnik evropskih takmičenja. Da uđe u konferencijsku ligu, koja je još nepoznanica, ali starosna granica kluba bude pomerena na 22-23 godine prosek. To će sigurno biti teško uraditi, ali pokušaćemo…", skromno je odgovorio "Kosan" i dodao:

"I trofej bi bio sjajan, nadamo se da će ih biti još!", zaključio je novi sportski direktor Vojvodine razgovor za MONDO pred polazak ekipe na pripreme u Tursku.