Crveno ili crno?

ZVEZDINE LEGENDE BILE NA KORAK OD PARTIZANA: Crno-beli čekali, Miha obećao, a Pančevu falio samo potpis!

Autor Dušan Ninković

Dvojica fudbalera koji su sa crveno-belima ispisali najbitnije stranice klupske istorije bili su blizu Partizana.

Izvor: MN Press

Ljudi koji su sa Crvenom zvezdom ispisali najlepše stranice njene istorije mogli su, vrlo lako, da postanu i najveći rivali tog kluba. Siniša Mihajlović i Darko Pančev svojevremeno su bili veoma blizu transfera u Partizan!

Samo su ih detalji delili od toga da obuku crno-beli i tako postanu najveći rivali kluba koji im je zapravo doneo svetsku slavu kasnije.

Ne verujete? Stvarno se desilo!

O svom transferu o Partizan davno je pričao Siniša Mihajlović. Taj intervju je pomalo zaboravljen, a on ga je dao novinaru tadašnjeg dnevnog lista Sport, Momčilu Jokiću.

''Želeo sam u Partizan odmah. To je bio tim za mene, mlad, ambiciozan, perspektivan. Volim trenere kao što je Golac, borce bez alibija. Navijači Vojvodine su pretili da će zapaliti stadion. Niko nije smeo da im se protivi pa nisam dobio ispisnicu'', rekao je tada Mihajlović.

Ovaj razgovor vođen je 1990. godine, a Mihajlović je tada već ''bio obećan''.

''Dao sam reč Partizanu. Bću crno-beli od juna'', zaključio je momak iz Borova, dodajući šta može da pokvari planove:

''Ponuda Crvene zvezde mora biti drastično bolja. Kada sam imao 17 godina, nisu bili zainteresovani da potpišu ugovor sa mnom, a ja nisam želeo da čekam.''

Izvor: MN Press

Drastično bolja ponuda je stigla, a Mihajlović je plaćen milion maraka, što je bio najveći transfer jugoslovenskog fudbala tog doba. On je bio poslednji delić koji je nedostajao šampionskom timu Ljupka Petrovića na putu ka Bariju.

Istina, u odluci da pređe u Crvenu zvezdu možda je presudnu ulogu imao baš Ljupko, trener kog Siniša Mihajlović smatra ''fudbalskim ocem'' i čovek koji je Vojvodini doneo, za sada, poslednju šampionsku titulu.

Siniša Mihajlović je bio blizu, jer je Partizanu dao reč i želeo da stigne u Humsku, a Darko Pančev? Čini se, još bliže! Delio ga je samo potpis. A sa njim bi Partizan možda mogao i do trofeja u Kupu UEFA.

O tome koliko je Darko Pančev bio blizu Partizana MONDO je saznao ''iz prve ruke'', od Gorana Stevanovića, tadašnjeg kapitena crno-belih. On je u intervjuu otkrio šta se sve dešavalo.

Darko Pančev (Zvezdina kobra)
Izvor: MN Press

''Znate li šta nam je falilo? Samo jedan igrač. Darko Pančev. Nikada neću prežaliti što Darko nije došao u Partizan. A bio je tako blizu. Ugovor je već bio otkucan, Darkova supruga je u Londonu čekala da legne uplata iz Beograda. Zvezda je bila brža i završila posao. Bio sam kapiten i imao sam te informacije. Sa Darkom sam prijatelj, on mi je to lično pričao kad smo sedeli kod njega u kafiću. Da smo imali Pančeva u timu, garantujem da nam Inter ne bi bio nikakva prepreka na putu ka završnici Kupa UEFA'', rekao je Stevanović.

Darko Pančev je iz Vardara u Beograd stigao 1988. godine, ali je odmah ''prosleđen'' na služenje vojnog roka. Siniša Mihajlović je stigao kasnije, u decembru 1990. godine iz novosadske Vojvodine. Obojica su sa crveno-belima osvojili Kup evropskih šampiona u Bariju i Interkontinentalni kup u Tokiju.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.