Srećan!

NAJVEĆI SRPSKI TALENAT KOGA JE "POJEO" REAL MADRID: Zvezda ga otela Partizanu, a on "uništavao" u derbijima!

Autor Nikola Lalović

Danas svoj 44. rođendan slavi jedan od najvećih srpskih talenata koji nije uspeo.

Izvor: MNPress

Dejan Stanković sada vodi Crvenu zvezdu sa klupe i polako gradi svoju trenersku karijeru, a na klupu crveno-belih došao je kao veliko fudbalsko ime.

Prvo je u Crvenoj zvezdi zaigrao sa samo 16 godina, a potom je postao najmlađi kapiten crveno-belih u istoriji kada je sa samo 19 godina pred sezonu 1997/98 poneo kapitensku traku na "Marakani".

Otišao je u Lacio na kraju te sezone i potom za deceniju i po postao legenda dva italijanska velikana – Lacija i Intera. Ipak, dok je igrao u Zvezdi, mnogi su verovali da je jedan čovek veći talenat od njega. Da će zameniti Dragana Stojkovića, Peđu Mijatovića ili Dejana Savićevića u narednoj deceniji, da će biti novo čudo srpskog fudbala.

Taj čovek danas slavi 44. rođendan, a ime mu je Perica Ognjenović!

ZVEZDA GA OTELA – ON POSTAO PERJANICA

Izvor: MN Press

Rođen u Smederevskoj Palanci on je počeo da trenira fudbal u lokalnom klubu Jasenica, a onda je pre 16-. rođendana počeo da igra seniorski fudbal u sezoni 1992/93! Igroa je treću ligu, ali to nije prošlo neopaženo. Partizan je imao dobre odnose sa Mladost Gošom u kojoj je Perica nastupao i on se praktično “spakovao” za transfer u Partizan

Nije bio nepoznanica, igrao je i za mlađe selekcije Jugoslavije, a po njegovom priznanju, na kraju je odlučilo srce!

"Pričao sam tada sa skoro celom upravom Partizana. Najpoštenije, ti ljudi bili su jako korektni. Ponudili su mi saradnju i ugovor koji je bio veći od onog koji sam dobio u Crvenoj zvezdi, ali ja sam srce poslušao i stigao na „Marakanu”. Rekao sam i Bjekoviću, ne znam ko je bio tu još, da sam srcem uz Zvezdu, navijam za Zvezdu i voleo bih da idem u Zvezdu", rekao je Perica u jednom ranijem intervjuu.

Potpisao je za Zvezdu u leto 1994. godine i bačen je u vatru! Zajedno sa godinu dana mlađim Stankovićem bio je predviđen za novog vođu. Odigrali su po nekoliko mečeva u timu gde su im konkurencija bili Darko Kovačević, Dejan Rambo Petković, Nebojša Krupniković i Ivan Adžić i uzeli titulu u svojoj prvoj sezoni u klubu. 

Perica je postao ključni igrač tima u narednim godinama, rastao je iz sezone u sezonu, a publiku je oduševio! Voleli su ga verovatno više nego bilo koga iz tog tima Crvene zvezde jer je izgarao na terenu, a uz to – bio je sjajan za gledanje.

Driblinzi su mu bili specijalnost, a i golovi kada je bilo bitno. U jesen 1997. godine zaigrao je u "večitom derbiju" kao u transu i posle sedam mečeva bez pobede sa dva gola doneo trijumf crveno-belima! Bilo je 2:0, a već u aprilu 1998. godine Stanković i Ognjenović su zablistali u tandemu – Partizan je pobeđen 4:0 na “Marakani”, mladi Stanković je dao dva gola, a nešto stariji Ognjenović jedan. Upravo su sjajne partije na derbijima donele kultni status Perici u Crvenoj zvezdi. 

Perica Ognjenović u derbiju
Izvor: Youtube/Circulation

Momenat koji se pamti je i gol Ekerenu u tom ružnom i za navijače Zvezde teškom meču za podsećanje, a onda je Ognjenović otišao i na Svetsko prvenstvo 1998. godine. Sve to vreme jedan klub ga je pratio. Onaj najveći na svetu!

DOLAZI PERICA, SAMJEULE PAKUJ SE!

Izvor: MN Press

Real Madrid je dve godine pratio svaki meč srpskog bisera i rešio je da ga dovede posle Svetskog prvenstva. Toliko su bili sigurni u njega da je iz kluba na pozajmicu oteran niko drugi do Samjuel Eto! 

Plaćen je Zvezdi 5 miliona nemačkih maraka u januaru 1995. godine, a u timu u kome su igrali Jero, Roberto Karlos, Redondo, Raul, Morijente, Peđa Mijatović i Šuker plan je bio da Ognjenović igra!

Plata mu je bila veća od milion maraka, a Samjuel Eto je sa 17 godina morao u Majorku na pozajmicu, kako bi "očistio" mesto za novu nadu, stranca od koga se očekivalo više nego od Kamerunca.

Pregovori su trajali jako dugo i transfer je dogovoren u “minut do 12”, a u nesigurnom vremenu za "kraljevski klub" treneri su se menjali. Hidinka je zamenio Džon Tošak, a Ognjenović je debitovao zu kupu protiv Valensije. Kada je Del Boske stigao u klub konačno je dobio pravu šansu i želja kluba da on zaigra se ostvarila. Dao je i gol protiv Saragose, a onda su počeli problemi!

"Na petom pršljenu je došlo do povrede živca. Vraćala mi se povreda u godini-dve najmanje dva ili tri puta. I to u najgorem trenutku svaki put. Kad je Visente del Boske preuzeo Real, počeo sam da igram, stvarno je bilo dobro, kako u Primeri, tako i u Ligi šampiona, ali opet su se javili stari problemi. Sve je to bilo teško izdržati", ispričao je jednom prilikom Ognjenović.

BOMBARDOVANJE GA ZATEKLO U MADRIDU

"Srećom, već sam bio u Španiji, ali je to na mene uticalo u drugom smislu, emotivnom. Desilo se u martu, sve je bilo zatvoreno... Prvih dana bombardovanja probao sam da dovedem brata u Madrid, ali je to bilo teško, bilo je teško za sve nas u Srbiji. Pomisliš šta će se desiti s tvojim roditeljima, prijateljima...", kazao je Ognjenović za AS.

Čovek koji je dobio šansu pre jednog od najboljih napadača generacije i kasnije legende Barselone je morao da ide na pozajmice, ali ni tu nije imao sreće. Čim je stigao u Kajzerslautern polomio je kost u stopalu, na prvom meču!

Nije se proslavio ni u drugim inostranim klubovima, jer su ga povrede jednostavno unazadile i uništile ono što je trebalo da bude blistava karijera. Imao je talenat, bilo je sjajno gledati ga na terenu, a reprezentaciji je u kasnijim godinama falio možda baš jedan takav majstor na terenu.

Našao je neku sigurnost tek na kraju karijere kada je zaigrao dve godine za Jagodinu i bio stub tima koji se uspinjao na tabeli. Ostao je upamćen kao jedan od najvećih talenata koji nisu uspeli i uvek se postavlja jednostavno pitanje.

Da li je požurio, da li je prerano otišao u Real Madrid? Ipak, to možda i nije dobro pitanje, jer su njega u karijeri pre svega mučile povrede.

Da ih nije bilo, ko zna. Možda bi Srbija još krajem devedesetih dobila igrača koji je uspeo u Realu? Ovako, još uvek čekamo.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.