125 GODINA FUDBALA

DONEO NAM FUDBAL PRE 125 GODINA, A BEOGRAD MU SE ODUŽIO: Prva lopta bila njegova - podignut spomenik Hugu Buliju! (FOTO)

Autor Nikola Lalović

Sećanje na čoveka koji je Srbiji podario najpopularniji sport na svetu nalazi se na Adi Ciganliji, a događaju su prisustvovali v.d. predsednika FSS Marko Pantelić i zamenik gradonačelnik Beograda Goran Vesić.

Hugo Buli
Izvor: MONDO/Nikola Lalović

Fudbal je u Srbiju stigao pre ravno 125 godina. Serijal portala MONDO posvećenog ovom jubileju vas prethodnih dana upoznaje sa počecima fudbala u Srbiji, a ništa od toga ne bi bilo da nije bilo Huga Bulija.

Hugo Buli je čovek koji je doneo prvu fudbalsku loptu u Srbiju maja 1896. godine, a tim povodom ispred Fudbalskog saveza Beograda na Adi Ciganliji otkrivena je njegova bista.

Tom prilikom, vršilac dužnosti predsednika FSS i predsednik FSB Marko Pantelić, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kao i predstavnici jevrejske zajednice pokazali su kako se Beograd odužuje čoveku koji je Srbiju upoznao s fudbalom.

"Ako ne čuvamo sećanja i istoriju, na ljude koji su doneli mnogo toga lepog u naš grad i našu zemlju, onda ćemo se i mi izgubiti", počeo je Marko Pantelić tom prilikom.

"Ovako ostajemo dosledni onom što smo radili kroz istoriju našeg naroda i našeg grada, gde smo uvek vodili računa o ljudima koji su bili dragi gosti u našem gradu, bili Beograđani, poštovani i koji su ostavili traga u našoj kulturi."

"Bez sećanja na te ljude koji su doprineli razvoju našeg grada i naše zemlje mi nemamo budućnost. Ovo je gest kojim želimo da ukažemo da ćemo pamtiti sve ljude koji su u prošlosti doprineli fudbalu, a posebno jednom čoveku kao što je Hugo Buli koji je doneo prvu loptu u Beograd", rekao je Pantelić.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je takođe istakao važnost ovog čina.

"Za ovih 125 godina fudbal u Beogradu i Srbiji nije više samo sport. Postao je i društveni fenomen i širom sveta. Zahvalan sam svima koji su u ovih 125 godina gradili fudbal u Beogradu, došli smo dotle da imamo i prvaka Evrope i da imamo velike klubove i tradiciju. Ovaj spomenik znači da ne zaboravljamo ljude koji su nešto učinili na početku."

Hugo Buli je doneo prvu loptu u Beograd, a potom i 19. maja 1896. organizovao prvu fudbalsku utakmicu u tadašnjoj Kraljevini Srbiji. Sa njim i drugim fudbalskim pionirima mogli ste da se upoznate u MONDO specijalu "125 godina fudbala u Srbiji".