MONDO intervju

ZVEZDIN FUDBALER ZNA SVE O BRAGI! Zaustavio ih prošle sezone, pa ga tražili celog leta - otkrio je najveću manu rivala!

Autor Dušan Ninković

Pozajmljeni igrač Zvezde u Almeriji prethodnu sezonu proveo u Portugalu, a ovog leta bio upravo na Braginom radaru.

Izvor: MN Press

Počinje jesen! Možda ne kalendarski i možda se to ne bi reklo po temperaturi u Beogradu, ali ona fudbalska je stigla. Crvena zvezda večeras (četvrtak, 18:45) otvara grupnu fazu Lige Evrope. Protivnik je Braga, aktuelni osvajač kupa i četvrtoplasirani tim na tabeli portugalskog prvenstva prethodne sezone.

Verovatno ne postoji bolji sagovornik za priču o Bragi od Srđana Babića (25), čoveka koji je prošle sezone impresionirao upravo u portugalskom fudbalu, a ovog leta bio na meti Zvezdinog protivnika. Ipak, do saradnje nije došlo, pa se visoki defanzivac iz Banjaluke MONDU javio iz Španije, gde je član drugoligaša velikih ambicija - Almerije.

Počeo je sezonu uz Aleksandra Dragovića, a u finišu prelaznog roka preselio se na pozajmicu u Almeriju. U prethodnom prvenstvu igrao je protiv Brage, pa dobro zna vrline i mane tog tima, kao i neobičan stil igre koji forsiraju.

''Prošle sezone to je bila veoma jaka ekipa Brage. Završili su četvrti, ali su osvojili Kup Portugala. Dobra, jaka ekipa, tim koji voli da se takmiči i zna šta hoće'', raportira za početak Babić.

O Braginom sistemu nešto opširnije govorio je Dejan Stanković na konferenciji pred meč. Isticao je da njihova postava ne mora da bude simetrična, da tokom meča često menjaju postavku i da retko kada možete biti sigurni u kojoj formaciji nastupaju. Sličnog je mišljenja i Babić, koji se drži sistema 3-4-3, ali objašnjava njegove detalje.

''I prošle sezone su igrali slično kao sad, u toj nekoj 3-4-3 formaciji. Znaju da se rašire po terenu i znaju da igraju u tranziciji. Imali su veoma brza krila prošle sezone, a koliko znam tim je ostao na okupu'', objašnjava Babić.

Izvor: MN Press

Od koga se onda čuvati?

''Mislim da im je Rikardo Orta glavni igrač. To je najbolji igrač njihove ekipe i na njega će Zvezda morati da obrati najviše pažnje. Posebno se to odnosi u situacijama kad 'nagazi', krene u dribling licem ka golu, u situacijama 1 na 1 teško ga je čuvati'', zaključuje defanzivac.

Ali, nije samo kapiten Rikardo Orta problem...

''Imaju stvarno dobre igrače. Tu je Pijazon, Abel Ruiz,... Može da bude baš dobra utakmica'', najavljuje nekadašnji mladi reprezentativac Srbije.

Da podsetimo, Lukas Pijazon je dugogodišnji fudbaler Čelsija, Abel Ruiz reprezentativac Španije sa poslednjeg okupljanja, a ima tu još veoma bitnih igrača. Rikardov brat Andre Orta ''drži'' sredinu terena sa Libijcem Al Musratijem, dok su ispred njih imena Galena, Čikinja i Marija Gonzalesa koji je ovog leta stigao iz Viljareala i još nije proradio.

Ekipa Brage sastavljena je samo od vrlina? Šta su mane portugalskog tima?

''Prošle godine im je odbrana bila slabiji deo tima, bili su spori. Mi smo prošle sezone u drugom delu igrali 2:2 protiv njih i drugi deo meča bila je naša najbolja utakmica u sezoni. Stvorili smo brdo prilika protiv njih. Sad su malo pojačali, stigli su Diogo Leite iz Porta i Paulo Oliveira iz Eibara, ali...''

Zaključio je na konferenciji za medije Mirko Ivanić da Zvezda može da pobedi Bragu, a čini se da i njegov nekadašnji saigrač u crveno-belom dresu misli isto.

Izvor: MN Press

''Ako se Braga malo više otvori, Zvezda će imati prilike da ih ugrozi'', tvrdi za MONDO Srđan Babić.

A pomenuti Diogo Leite, koji je pozajmljeni igrač Porta, stigao je u Bragu upravo umesto visokog štopera iz Banjaluke. Portugalci su još na početku leta Crvenoj zvezdi nudili više od milion evra, uz procente od naredne prodaje, ali je u tom trenutku srpski klub video Banjalučanina kao startera u novoj sezoni - uz iskusnog Aleksandra Dragovića.

''Ta ponuda Brage bila je na početku prelaznog roka. Da nije stigao on, verovatno bi stigao neko drugi na to isto mesto, imali su vremena. Što se mog transfera tiče, završilo se tako kako se završilo. Meni je dobro došla prethodna sezona u Portugalu, gde sam se odlično uklopio u fudbal koji mi odgovara. Možda je šteta što nisam otišao u Bragu, ali sada sam fokusiran na Almeriju i malo manje pratim dešavanja u portugalskom fudbalu'', istakao je Babić.

Meč Crvena zvezda - Braga igra se na stadionu Rajko Mitić u okviru prvog kola grupne faze Lige Evrope. Po nekim najavama, upravo portugalski i srpski tim imaju najveće šanse da prođu u nokaut fazu, a konkurenti su im danski Mitjiland i bugarski Ludogorec.