Fudbal

SRPKINJA KOJA JE SPASILA ŽIVOT PREDSEDNIKU FIFA: Odveli su me u Zavod i uzeli krv za dete iz Švajcarske...

Autor Mladen Šolak

Dirljiva priča o tome kako je Beograđanka bila tu za porodicu Đanija Infantina onda kada je sadašnji predsednik FIFA imao problerma kao beba.

Izvor: YouTube/Printscreen/FIFATV/RTS/pritnscreen

Beograđanka koja ima "zlatnu kriv" napravila je gest kojim je zauvek stekla zahvalnost predsednika FIFA Đanija Infantina.

Ova filmska priča počinje šezdesetih godina, kada je Milica Mučalica iz Beograda tokom trudnoće vadila krv i od lekara čula upozoravajuće reči: "Nešto nije u redu, morate da opet izvadite krv".

Tek naknadnom analizom utvrđeno je da ona ima "zlatnu krv", što je oznaka i za retku grupu koja ne spada u četiri standardne. A, kada je njoj bila potrebna pomoć prilikom operacije tumora, najbliži donor bio je u Kanadi. Za njegovu pomoć nije bilo dovoljno vremena, pa su lekari morali da joj podvežu kapilare.

U takvoj situaciji, Milica je kao članica međunarodnog registra krvnih grupa neretko davala krv onima kojima je bila potrebna, a kojima je bilo neophodno da prime baš "zlatnu" krv. U takvoj situaciji našao se i predsednik Međunarodne fudbalske asocijacije Đani Infantino.

"Odveli su me u Zavod i uzeli krv jer su iz Švajcarske javili da se rodilo neko dete koje ima moju krvnu grupu. Rekla sam da ću dati svoju krv jer meni nije niko imao da da. Posle mesec dana doktor Zimić mi je doneo zahvalnicu iz Švajcarske" rekla je Mučalica za Radio-televiziju Srbije.

U svetu postoji tek nekoliko desetina osoba koje imaju tu krvnu grupu i oni ne mogu da prime ničiju krvnu grupu osim isključivo svoju.

"'Zlatna krv' spada u takozvani nulti fenotip. Mnogi krvni sistemi imaju nulti fenotip. Najčešće u rutinskom radu postoji sumnja na postojanje nulti fenotip kod pacijenata koji su dobijali transfuziju krvi ili je bilo trudnoće, koji su senzibilni na antigen jednog krvnog sistema koji njima nedostaje", rekla je za RTS Biljana Životić sa Instituta za transfuziju krvi Srbije.

Tagovi