MONDO TEMA

ZAŠTO JE PORTUGAL - ITALIJA DOBRA VEST ZA SRBIJU: Evo za koga navijamo u BARAŽU za Svetsko prvenstvo, znači zbog šešira!

Autor Milutin Vujičić

Za koga Srbija navija u baražu za Svetsko prvenstvo? Bitno nam je zbog žreba i pozicije u šeširima.

Izvor: MN Press

U Cirihu je održan žreb baraža za Svetsko prvenstvo u Kataru, a divan je osećaj što smo izbegli takvu vrstu stresa i direktno se plasirali u Katar, pošto je u pitanju nikad teži put ka Mundijalu.

U igri su samo tri vize, a za njih se bori čak 12 reprezentacija. Podeljene su na tri staze i to znači da je potrebno da pobedite u dva meča kako biste otišli u Katar, pa već znamo da će ili Portugal ili Italija gledati Svetsko prvenstvo kraj televizora, pošto su u projektovanom "finalu" ako prvo pobede Tursku odnosno Severnu Makedoniju.

Za još po jednu vizu se bore i Škotska-Ukrajina/Vels-Austrija, odnosno Rusija-Poljska/Švedska-Češka, a sve utakmice zakazane su za kraj marta, dok je žreb za Mundijal već 1. aprila.

Upravo će rezultati baraža znatno uticati i na raspored šešira, a to naravno zanima i reprezentaciju Srbije.

Pošto se tek 13 reprezentacija plasiralo na Mundijal, dakle tek nešto više od trećine svih učesnika, još je teško odrediti u kom će šeširu biti "orlovi", međutim sve su prilike da ćemo biti u trećem. Velike su šanse da će se to dogoditi pošto smo trenutno 23. na FIFA rang-listi po kojoj se i inače sada određuju šeširi.

Izvor: YouTube/FIFA TV/Screenshot

Ipak, postoji i teoretska šansa da budemo u drugom šeširu, a već ranije smo pisali o tome da je u tom slučaju potrebno da još dodatno napredujemo na FIFA listi - ili da se bolje reprezentacije ne plasiraju na Svetsko prvenstvo.

Od reprezentacija koje su bolje plasirane od Srbije, a koje (još) nisu obezbedile plasman na Mundijal preostaju: Portugal, Italija, SAD, Meksiko, Kolumbija, Urugvaj, Švedska, Vels, Senegal, Iran i Peru.

Da bi Srbija nekim čudom završila u drugom šeširu za Svetsko prvenstvo, potrebno je da se čak OSAM selekcija sa prethodnog spiska ne plasira na Mundijal. Odnosno, da maksimalno tri preostale reprezentacije obezbede "vizu" za Katar 2022. godine.

U ovom trenutku nas zanimaju samo evropske selekcije, pa možemo da kažemo da je već dobra vest što će samo Portugal ili Italija na Mundijal, ili čak niko od njih, dok su Švedska i Vels dobile komplikovan žreb.

Šveđani prvo moraju da pobede Češku, a potom da budu bolji od Rusije i Poljske, i to će morati da učine na gostujućem terenu, dok će Vels prvo imati zadatak da savlada Austriju na svom terenu, dok bi potom u Kardifu igrali i sa boljim iz vrlo zanimljivog duela Škotske i Ukrajine.

Videćemo da li će nam rezultati ići na ruku, ali moramo da motrimo i na kvalifikacije u Centralnoj i Južnoj Americi, Africi... Mnogo je faktora u igri, ali odlično je što smo skoro sigurno izbegli poslednji šešir.