AU!

BIO JE VELIKI FERGUSONOV PROMAŠAJ, PA POSTAO HEROJ! Najbizarnija utakmica ikada - napadač stao na gol i doneo pobedu!

Autor Nemanja Stanojčić

Neverovatna utakmica u Turskoj. Teško je opisati šta se sve dogodilo i kako su dva golmana dobila crvene kartone na utakmici u Kupu.

Izvor: YouTube/Screenshot/Takvim

U sportu je svašta moguće. Takvi primeri se viđaju često, poput nekih neverovatnih golova, pobeda autsajdera i još nekih takvih situacija.

Jedna takva dogodila se Mame Biramu Dijufu. Napadaču koji je bio jedan od najvećih promašaja Aleksa Fergusona u Mančester junajtedu, a koji je sada postao junak u Turskoj i to kao golman Hatajspora u Kupu!

Dao je gol u penal seriji, pa je bio među stativama dok su dvojica igrača Ejupspora promašila jedanaesterce. Tako je Senegalac postao veliki heroj!

Ali, da se vratimo na sam meč i sve ono što je prethodilo svemu ovome. Dijuf je ušao u igru u 62. minutu, da bi u nadoknadi meča prvi put stao na gol, kada je Jigter dobio direktan crveni karton. Sačuvao je mrežu na tih nekoliko minuta, a pošto je rezultat bio nerešen (1:1) usledili su produžeci.

Očekivano, napravljena je promena, pa je rezervni golman Bojar ušao u igru. Onda je usledio novi šok. U završnici drugog produžetka je i Bojar dobio direktan crveni karton, a Dijuf je prišao i rekao da će on stati među stative. Ispostavilo se da je to bio pravi potez pošto je "začarao mrežu", pa su promašaji Kaje i Keskina doneli njegovom timu prolaz u osminu finala Turskog kupa.

Dijuf je karijeru počeo u domovini, u klubu Dijaraf, da bi potom prešao u Norveški Molde. Za dve sezone je dao 29 golovan a 62 meča. Na utakmici protiv Brana je dao het-trik za devet minuta i posle tog meča je privukao pažnju mnogih evropskih velikana. Trku je dobio Mančester junajted, ali je pozajmljen Moldeu do kraja sezone. Debi na "Old Trafordu" dočekao je u januaru 2010. godine, ali je odigrao samo pet utakmica za klub.

"Doveli smo mladog igrača iz Norveške, pratili smo ga dve godine", rekao je Ferguson tada.

Mame Biram Dijuf
Izvor: YouTube/Takvim

Dijuf se nije proslavio na "Teatru snova", bio je na pozajmici u Blekburnu, pa je otišao u Hanover gde je ponovo pronašao formu. Vratio se u Englesku, potpisao za Stouk 2014. godine i na 144 meča dao 24 gola. Jedan od najpoznatijih je svakako onaj u pobedi protiv Sitija. Inače, interesantno je da je u Stouku prebačen sa pozicije napadača na desnog beka. Odatle je otišao u Hatajspor za koji i danas igra. Za Senegal je odigrao 47 mečeva i dao 10 golova.