SEĆANJE

PEVALA JE TAD CELA PLANETA... 30 GODINA OD KROVA SVETA: Kad je Zvezdu njeno "dete" krunisalo u Tokiju! (VIDEO)

Autor Milutin Vujičić

Crvena zvezda je na današnji dan 1991. godine postala šampion sveta

Izvor: MN Press

Na današnji dan pre tačno 30 godina Crvena zvezda osvojila je drugi najvažniji pehar u istoriji, koji krasi i njihov muzeju na stadionu "Rajko Mitić".

Zvezda se 8. decembra 1991. godine popela na krov sveta. U finalu Interkontinentalnog kupa, koji danas FIFA računa kao meč za titulu svetskog šampiona, prvak Evrope savladao je prvaka Južne Amerike. Zvezda je igrala sa Kolo Kolom i ubedljivo je pobedila (3:0) objedinivši tako dva najveća trofeja u klupskom fudbalu!

Samo sedam meseci od Barija, stigao je i Tokio. Zvezda je pred 60.000 navijača na Nacionalnom stadionu u Tokiju pokazala da od nje u tom trenutku ne postoji bolji klub.

Na klupi je sada sedeo Vladica Popović, koji je nasledio Ljupka Petrovića, a bez obzira što je bilo promena u timu u odnosu na šampionsku generaciju iz finala KEŠ - i dalje je ovo bio moćan tim. Nije bilo više Stojanovića, Marovića, Šabanadžovića, Binića i Prosinečkog, ali stigli su tu neki mlađi...

Zvezda - Kolo Kolo 3:0
Izvor: YouTube/Crvena zvezda

Zvezda je slavila golovila svog "deteta sa druge planete" Vladimira Jugovića, koji je postigao golove u 19. i 58. minutu, dok je Pančev opravdao epitet "zlatne kopačke" u 72. za konačan rezultat.

Zanimljivo je da je u tom susretu isključen Dejan Savićević, kod koga je bila kapitenska traka, pa je Zvezda čitavo drugo poluvreme igrala sa igračem manje. Ipak, nije to bio nepremostiv problem jer su bili izuzetno kvalitetni i niko nije mogao da ih zaustavi u tom trenutku.

ZVEZDA: Milojević - Radinović, Belodedić, Najdoski, Vasilijević, Mihajlović - Stošić, Jugović, Ratković, Savićević - Pančev.

KOLO KOLO: Moron - Garido, Margas, Ramirez, Salvatijera - Mendoza, Viljes, Bartićoto, Pizaro - Janez i Martinez.

Pogledajte i kako izgleda pehar svetskog klupskog prvaka!