MONDO TEMA

DEKIJEV SIN, MILE SRBIN I MLADI "PEČALBARI": 6 golmana koji bi mogli da zamene Borjana, AKO zaista napusti Zvezdu!

Autor Milutin Vujičić

Kapiten crveno-belih Milan Borjan želi da napusti "Marakanu", a ako se to na kraju i desi, verovatno je da će u Zvezdi morati da reaguju i dovedu zamenu.

Izvor: Profimedia/D.Nakashima/AFLO/MN Press/Instagram/dejanstankovic/screenshot

Crvena zvezda će imati dosta posla tokom zimskog prelaznog roka, dobro je poznato koje pozicije su "kritične", ali je malo ko pretpostavljao da će na "Marakani" morati da razmišljaju i o golmanu.

Kapiten tima Milan Borjan javno je saopštio da želi da napusti Crvenu zvezdu ove zime, ne navodeći dublje razloge koji su uticali na njegovu odluku, pa je tako pred odlazak na odmor podneo zahtev za raskid ugovora. Zvezda i dalje odoleva, nema nameru da ga pusti, ali će na kraju možda biti primorana...

Nije joj potrebno da vođa ekipe bude nezadovoljan, tako da ako se Borjan ne predomisli - Zvezda će morati da misli o novoj "jedinici", prvi put još od 2017. godine kada je reprezentativac Kanade zamenio Filipa Manojlovića.

Neka rešenja već postoje u okviru sadašnjeg igračkog kadra, međutim Zvezda će možda morati da pogleda i ka inostranstvu kako bi pronašla dostojnu zamenu najkonstantnijem igraču u prethodnih pet sezona. Sasvim sigurno je da bi to morao da bude domaći igrač, iako se otvara prostor da Zvezda angažuje još inostranih fudbalera, a isto tako prilično je jasno da za njega ne bi mogli da plate veliko obeštećenje.

Pogledali smo kandidate koji se uklapaju u profil golmana kakvog Crvena zvezda traži, pa bi baš među njima mogao da bude naslednik Milana Borjana. Ako, naravno, uopšte bude potrebe za tim...

BORIS RADUNOVIĆ

Izvor: Profimedia

Crvena zvezda je od dolaska Dejana Stankovića često znala da gleda ka Italiji, a upravo tamo već šest godina nastupa srpski golman Boris Radunović koji verovatno nije zadovoljan minutažom u Kaljariju.

Još kao 17-godišnjak je privukao pažnju partijama u Radu, kupila ga je Atalanta, ali je za klub iz Bergama na kraju odigrao svega jedan meč od 2015. godine. Išao je na pozajmice u Avelino, Salernitanu, Kremonze i Veronu, da bi po isteku ugovora potpisao za Kaljari, gde je do sada branio na samo tri meča.

Bivši mladi reprezentativac Srbije će u maju proslaviti 26. rođendan, ali mali problem, ako Zvezda bude htela da ga dovede, mogao bi da bude ugovor koji traje do 2025.

MILE SVILAR

Izvor: Profimedia/Filipe Amorim/Global Images/Sipa USA

Za razliku od Radunovića, ugovor talentovanog Mileta Svilara ne bi trebalo da bude problem. Saradnja sa Benfikom ističe mu na kraju tekuće sezone i kako sada stvari stoje biće slobodan u izboru nove sredine.

Novopečeni reprezentativac Srbije stigao je u Lisabon u avgustu 2017. godine, kao jedan od najtalentovanijih čuvara mreže u tom trenutku, ali nije dobio pravu šansu. Branio je na samo 23 meča, i na njima sačuvao mrežu u osam nastupa, dok je uglavnom bio na raspolaganju "B" ekipi, što mu je verovatno dosadilo u ovoj fazi karijere.

Svilar je i dalje mlad golman, tek su mu 22 godine, a pošto je na nagovor oca prihvatio poziv FSS, biće zanimljivo videti i da li bi karijeru mogao da "restartuje" u Srbiji. Podsetimo, Ratko Svilar je branio za Crvenku, Vojvodinu i Antverpen.

ĐORĐE NIKOLIĆ

Izvor: Profimedia/SPP Sport Press Photo. /Alamy Live News

Još jedan "pečalbar" i od skoro reprezentativac Srbije koji ne igra mnogo za svoj klub. Kao i Svilaru, Nikoliću ugovor sa Bazelom ističe na kraju sezone i postoji šansa da švajcarski klub napusti i ranije.

Nikolić je inače prošao mlađe kategorije Crvene zvezde, pa je sa 15 godina otišao u Partizan, međutim profesionalnu karijeru počeo je na golu Jagodine. Zamenio je baš Predraga Rajkovića, koji je otišao u Crvenu zvezdu, a za samo jednu sezonu, u kojoj je ispao u drugu ligu, zapao je za oko skautima Bazela.

Visoki golman je od tada u Švajcarskoj, ali je do sada branio na samo 25 mečeva za Bazel, dok je išao na pozajmice u Arau, Šafhauzen i Tun. U tekućoj sezoni na golu je bio samo jedanput.

FILIP STANKOVIĆ

Izvor: MN Press

Retki su golmani koji su se dovodili u vezu sa Zvezdom od dolaska Milana Borjana, mogu da se nabroje na prste jedne ruke, a možda se najviše pričalo o sinu trenera Dejana Stankovića.

U jednom razgovoru u leto 2020. godine generalni direktor Zvezdan Terzić je potvrdio i da su se vodili pregovori, i da bi Filip stigao da se "oslobodi mesto", međutim na kraju do toga nije došlo. Filip (19) je ostao u Interu, zaslužio mesto i na klupi na pojedinim utakmicama u Seriji A, a trenutno je na pozajmici u Holandiji.

Filip Stanković je branio na većini utakmica za Folendam ove sezone, propuštao je samo susrete zbog crvenog kartona i povrede članka, a na 11 susreta - mrežu je sačuvao pet puta. Ugovor sa Interom traje mu do 2024.

MARKO ILIĆ

Izvor: Profimedia/BELGA PHOTO KURT DESPLENTER

Verovatno i najkvalitetniji golman sa liste, ujedno možda i najnedostupniji po Zvezdu. Marko Ilić (23) je dete Vojvodine koje je u vreme opšteg haosa u klubu raskinulo ugovor i "skrasilo" se u Voždovcu, odakle je prošle sezone napravio lep transfer u belgijski Kortrajk, iako se dugo pričalo da ga hoće Partizan.

Ilić je moderan golman, dosta igra nogom, poseduje odličan pas, pa je stoga njegova vrednost veća. Standardan je za Kortrajk i ove sezone je na 20 mečeva primio 22 gola, a mrežu je sačuvao na sedam susreta.

Pitanje je ipak da li mu se vraća u Srbiju, počeo je da "krči" svoj put na zapadu, a ugovor mu važi do 2024.

ĐORĐE PETROVIĆ

Izvor: MN Press

Za kraj, verovatno i jedino rešenje u okviru domaćeg prvenstva. Talentovani golman iz Požarevca je već godinama odličan na golu Čukaričkog, a mnogi su mislili da će već napraviti "sledeći korak".

Petroviću su 22 godine, privukao je pažnju mnogobrojnih klubova, navodno su ga pratili Genk, Nica, Rendžers, Anderleht, Hetafe i Mehelen, pisalo se i da je sve dogovorio sa Monakom, međutim i dalje je na Banovom brdu, gde brani standardno dobro.

Čukarički je imao malih problema u odbrani ove sezone, pa je tako Petrović na 20 mečeva vadio loptu iz mreže isto toliko puta, dok je na šest susreta sačuvao svoj gol. Ugovor mu važi do 2024. godine...