ISTORIJSKA SEZONA!

POČINJE SUPERLIGA I LOV NA 20.000.000€ OD LIGE ŠAMPIONA: Prvaku bogatstvo, 5 ekipa u Evropi, pauza za Mundijal i BONUSI!

Autor Nebojša Marković

U petak startuje Superliga Srbije 2022/23, a ona će po mnogo čemu biti istorijska. Nikad više klubova se bori za izlazak na međunarodnu scenu, a borba za titulu prvaka nikad nije imala veći ulog. Pred vama je MONDO vodič pred početak 17. šampionata Srbije!

Izvor: MN Press

Posle 47 dana pauze, vreme je za novu sezonu Superlige Srbije. I to ne bilo kakvu već - istorijsku!

U petak 8. jula utakmicom Voždovac - Novi Pazar počinje takmičenje u 11. najjačoj ligi Evrope, a ulog će biti nikad veći, pošto će šampion Srbije u sezoni 2023/24 igrati u grupnoj fazi Lige šampiona!

Odlični rezultati Crvene zvezde i Partizana na evropskoj sceni pogurali su Srbiju ka nikad višim visinama i učinili da se ovogodišnja Superliga pretvori u trku za garantovanih 20.000.000 evra!

Pred vama je sve što treba da znate pred početak 17. nacionalnog prvenstva od osamostaljenja Srbije 2006. godine.

KO UČESTVUJE U SUPERLIGI 2022/23?

Kao i prethodnih godina, u Superligi učestvuje 16 klubova. Branilac trofeja je Crvena zvezda, dok će im tradicionalno najveći konkurent u borbi za titulu biti Partizan.

Među konkurentima za mesta u Evropi mogli bi da budu Čukarički, Vojvodina, Radnički Niš, TSC i Voždovac. Novi članovi Superlige su Javor i debitant Mladost GAT iz Novog Sada.

Od ostalih timova, tu su i Kolubara, Mladost Lučani, Napredak, Novi Pazar, Radnički 1923, Radnik Surdulica i Spartak iz Subotice.

ŠAMPION SUPERLIGE IDE U LIGU ŠAMPIONA!

Izvor: Profimedia/MN Press

Ovo će biti istorijska sezona pošto je prošlog proleća, Srbija završila na 11. mestu UEFA liste. To znači da će šampion Superlige u predstojećoj sezoni gotovo sigurno dobiti direktno mesto u grupnoj fazi Lige šampione.

Za tako nešto bilo bi potrebno da Ligu šampiona 2022/23 osvoji tim koji se za narednu sezonu tog takmičenja plasira kroz domaće prvenstvo, što se praktično svake godine i dešava. Uostalom, i neigranje ruskih klubova na evropskoj sceni bi dodatno moglo da reši te "nedoumice".

Samim tim će šampion Superlige sebi obezbediti leto bez kvalifikacija i početak takmičenja u grupnoj fazi od septembra. Ali osim toga, obezbediće i 15.640.000 evra od plasmana u grupnu fazu.

Na to treba dodati i prodaju TV prava, ulaznice od tri jake evropske utakmice, kao i rast cena igrača. Na sve to, tu su i po 900.000 evra za svaki bod osvojen u šest mečeva grupne faze. Dakle sigurno bar 20.000.000 evra!

PET SRPSKIH KLUBOVA NA EVROPSKOJ SCENI!

Izvor: MN Press

Ovogodišnja Superliga će biti još zanimljivija i zbog činjenice da će Srbija prvi put dobiti čak pet mesta u UEFA takmičenjima. Šampion ide u grupnu fazu Lige šampiona, dok će vicešampion u kvalifikacije za isto takmičenje.

Osim toga, osvajač Kupa Srbije (ili trećeplasirani tim u ligi) će ići direktno u grupnu fazu Lige Evrope, dok će još dva tima iz Superlige ići u kvalifikacije za Konferencijsku ligu.

Tako bi Srbija lako mogla da ima tri kluba u grupnim fazama UEFA takmičenja. Zato će i trka za Evropu biti uzbudljivija nego ikad - i petoplasirani tim u ligi bi mogao da obezbedi sebi međunarodne utakmice.

NIKAD DUŽA PAUZA USRED SEZONE!

Izvor: Profimedia

Osim gorenavedenih razloga, nova sezone Superlige biće istorijska i zbog nikad duže pauze koja će stupiti na snagu usred sezone. A razlog je Svetsko prvenstvo u Kataru!

Zato i Superliga počinje ovako rano, već 8. jula, a na pauzu će se otići 13. novembra nakon što bude odigrano 19. kolo. Naredno 20. kolo biće igrano tek 4. februara 2023. godine - to je pauza od čak 78 dana.

Stoga će i prolećni deo takmičenja morati da počne nikad ranije, na samom startu februara. Svetsko prvenstvo u Kataru igra se od 21. novembra do 18. decembra 2022.

KAKAV JE SISTEM TAKMIČENJA?

Sistem takmičenja se nije menjao. I ove sezone će igrati 16 klubova po dvokružnom sistemu što ukupno donosi 30 kola. Nakon toga, liga se deli na plej-of i plej-aut u kojim će svaka ekipa igrati po još sedam mečeva.

Iz lige ispadaju dva najslabija tima, dok će ekipe na 13. i 14. poziciji na tabeli igrati baraž za ostanak u ligi sa trećeplasiranim i četvrtoplasiranim ekipama iz Prve lige Srbije.

DA LI I DALJE POSTOJI "BONUS" PRAVILO?

Izvor: MN Press

Da, u Superligi će i ove sezone biti na snazi pravilo "bonusa". Svaka ekipa će u svakom trenutku na terenu morati da ima bar jednog U-21 igrača.

"Bonus" igrači u predstojećoj sezoni su svi fudbaleri rođeni 1. januara 2001. ili kasnije.

KO IGRA U 1. KOLU SUPERLIGE 2022/23?

petak

Voždovac - Novi Pazar (20.00)

subota

Čukarički - TSC (20.00)
Javor - Partizan
Mladost Lučani - Spartak

nedelja

Crvena zvezda - Radnički Niš (20.00)
Radnik - Mladost GAT
Vojvodina - Napredak

ponedeljak

Kolubara - Radnički 1923 (20.00)