MONDO TEMA

ZVEZDA U OVOM SASTAVU POČINJE SEZONU: Stigla "premijum" pojačanja, ali napad još ŠTUCA - očekujte i Kataija u špicu!

Autor Milutin Vujičić

Crvena zvezda u nedelju protiv Radničkog iz Niša počinje novu sezonu u Superligi. Ko je došao, ko će tek doći, odnosno u kakvom sastavu možemo da očekujemo tim Dejana Stankovića na premijeri nove takmičarske godine?

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/MNPress

Crvena zvezda je već pet godina dominantna u srpskom fudbalu, ali se predstojeća sezona Superlige sve češće naziva "najvažnijom u novijoj istoriji". I to ne bez razloga. Dobro znaju u Zvezdi da bi osvajanje nove šampionske titule u klub automatski donelo oko 20 miliona evra zbog garantovanog učešća u Ligi šampiona, pa stoga ne čudi ni želja rukovodstva da Dejanu Stankoviću podari i najjači tim koji je do sada imao na raspolaganju.

Uloženo je već tri miliona evra u pojačanja, i to nije kraj, a kao i prošle godine tim sa manje kikseva - i boljim skorom u "večitim" derbijima - će doći do pehara.

Ako je suditi po pripremama, Zvezda u novu sezonu ulazi spremna, iako nije još kompletna. Videli smo da su u Sloveniji bili već na visokom nivou fizičke spreme, igrao se lep fudbal čak i protiv ruskog prvaka Zenita, ali postoje još neke "falinke" koje će morati da se reše u hodu.

Realizacija je bila ispod svakog proseka i to je ono što može da brine Stankovića pred prvi meč sezone sa Radničkim (nedelja, 20.00), ali dobro znamo da je u takvim situacijama znao da se dovija.

Kada god bi se Zvezda našla u krizi ili rebusu, Stanković bi pronalazio rešenje sa svojim stručnim štabom. Igrali su sa trojicom pozadi, pa sa dvojicom napadača, u rombu bez krila, a ne bi bilo iznenađenje da u pojedinim letnjim mečevima gledamo crveno-bele i bez izrazitog špica. Mnoge bi to asociralo na "zatvaranje", ali zapravo je razlog tome bolji "protok" lopte i otvaranje između linija, makar dok su Pavkov i Ohi daleko od nivoa koji je Stankoviću potreban.

Tako smo Kataija gledali na mestu lažne devetke, što je omogućilo bolji "flow" napada, ali sve je to posledica nedolaska golgetera koji se još traži, tako da sigurno nije dugotrajna opcija za Stankovića.

Ipak, jedan plus u taktičkoj knjižici svakako nije na odmet...

KO JE OTIŠAO, A KO JE PRECRTAN?

Izvor: MN Press

Crvena zvezda se ovog leta oprostila od samo jednog ozbiljnog igrača. U pitanju je Milan Gajić, koji je bio projektovan kao starter kraj desne aut-linije, međutim na kraju je izabrao unosnu ponudu CSKA iz Moskve i tako "pogurao" Kristijana Pičinija. Ipak, kako je Italijan igrao, nije nemoguće da Zvezda na tom mestu potraži još jednog igrača do kraja leta, ali je problem što kvalitetnih i jeftinih nema na tržištu, bar tako kaže sportski direktor Mitar Mrkela.

Zvezdu je napustio i Lois Dioni, vratio se posle pozajmice u Anže, dok je Srđan Babić za milion evra postao igrač Almerije nakon uspešne godine u španskom fudbalu.

Na pozajmice su poslati Andrija Radulović (Grafičar), Andrej Đurić (Domžale) i Ričard Odada (Grafičar), a to možda ne bude kraj pošto bi minute mogli da potraže i neki drugi mladi igrači Zvezde. To se pre svega odnosi na Petra Stanića i Miloša Gordića, dok je i dalje neizvesna sudbina talenatnovanih Vladimira Lučića i Nikole Stankovića čiji status bi mogao da se odluči krajem godine i dosta zavisi od odlaska/ostanka Strahinje Erakovića.

Ne računa se ni na Aksela Bakajoka, još manje na Filipa Falka, tako da se u Zvezdi nadaju da će uskoro pronaći klubove, dok je ista situacija i sa pomalo zaboravljenim Srđanom Spiridonovićem.

Rišairo Živković je na pola puta između ostanka i odlaska iz Crvene zvezde uprkos dobrim pripremama.

KO DOLAZI, A KO ĆE TEK DOĆI?

Izvor: MN Press

Crvena zvezda je rešila da ovog leta dovodi samo "premijum" pojačanja koja će odmah podići kvalitet i osvežiti tim koji je već duže vreme na okupu, što ponekad ume i da bude otežavajuća okolnost. Već smo spomenuli da su uložena tri miliona evra, a kako bi to nekad bilo dovoljno i za dvocifren broj igrača - sada su u pitanju samo dvojica.

Kings Kangva (23) je stigao iz tulskog Arsenala i istog trenutka je pokazao da je spreman da gazduje veznim redom, dok je Osman Bukari (23) prešao iz Genta za duplo više novca i od njega se očekuje da bude sve ono što Filipo Falko nije.

Zvezda njihovim transferima nije i zaključila letnji prelazni rok pošto se već duže vremena traga za špicem koji garantuje golove, a isto tako može da učestvuje u igri.

Izvor: MN Press

VELJKO NIKOLIĆ

Novo ime je praktično i Veljko Nikolić koji je propustio skoro čitavu prethodnu sezonu, a koji je tokom priprema davao naznake povratka u staru formu. Ipak, konkurencija je žestoka... Više nema status "bonusa" i moraće kvalitetom da se izbori za mesto.

Zato ne čudi što su žarko želeli da dovedu Aleksandra Pešića, koji ih je na kraju odbio, ali dobra vest je da zbog toga što kvalifikacije za Ligu šampiona počinju tek od trećeg kola - to znači da ne moraju da žure i brzopleto biraju rešenja. Već smo videli na primeru Loisa Dionija kako im se to obilo o glavu, ali isto tako ne sme da se čeka kao sa Dijegom Falčinelijem.

Zvezda planira da dovede još zadnjeg veznog, motri se i situacija oko startnog desnog i rezervnog levog beka, dok će sigurno doći i jedan štoper u slučaju odlaska Strahinje Erakovića, najverovatnije nakon evropskih kvalifikacija.

Takođe, Zvezda će uskoro preći i na rešavanje situacije oko novih ugovora za igrače koji su ušli u poslednju godinu boravka na "Marakani", a sve kako se ne bi ponovila situacija sa Gajićem. Najurgentiji su razgovori sa Milanom Borjanom, međutim možda pre njega na red dođe i Seku Sanogo.

KAKO ĆE ZVEZDA POČETI SEZONU...

Izvor: MN Press

Pre nego što Crvena zvezda počne kvalifikacije za Ligu šampiona - čekaju je čak četiri provere u Superligi. Prvo će Radnički iz Niša gostovati na Marakani u nedelju od 20 časova, a do kraja jula Zvezda igra i protiv Kolubare (d), Mladosti (g) i Radnika (d), što su utakmice u kojima očekuju 12 bodova.

Svakako je najveći izazov prvi - protiv Nišlija - koji su tokom leta promenili trenera (Bataka nasledio Sivić), dok je bilo i zanimljivih transfera na "Čairu" pošto i klub sa juga želi da obezbedi Evropu.

Zvezda na meču protiv Radničkog neće moći da računa na dvojicu povređenih (Pankova i Ohi), dok je El Fardu Ben otputovao u Parizu usled smrtnog slučaja u porodici. Svi ostali su na raspolaganju Stankoviću, odnosno svi oni koje je Zvezda prijavila za 1. kolo, a tu ima i precrtanih.

Tako se na golu očekuje svakako kapiten Milan Borjan, dok će zadnja linija biti "osvežena" samo na mestu desnog beka. Vraća se Marko Gobeljić koji je za sada ostavio bolji utisak od Kristijana Pičinija, a igraće još Dragović, Eraković i Rodić.

Izvor: MN Press

U veznom redu se očekuje Seku Sanogo, pošto je dosta "duvalo" u veznom redu protiv Zenita, a Radnički može da napravi problem u kontrama. Uz njega, igraće još tandem Kanga-Kangva, tako da će sredina terena crveno-belih biti sveafrička na premijeri nove sezone Superlige.

Očekuje se da po desnoj strani dejstvuje Mirko Ivanić, s tim da će svakako ulaziti i u sredinu, dok bi po levom boku trebalo da igra Ibrahim Mustafa koji je ostavio fantastiča utisak tokom priprema.

U napadu bi najverovatnije trebalo da zaigra Aleksandar Katai, kao što smo već spominjali na mestu "lažne devetke". Postoji i dalje mogućnost da Milan Pavkov počne na mestu napadača, s tim da bi u tom slučaju Sanogo završio na klupi, a ne Mustafa koga Stanković želi da nagradi i ohrabri pred početak sezone.

Blizu startne postave je i Osman Bukari, međutim verovatnije je da će sa klupe debitovati u Zvezdi, nadajući se da bi u finišu mogao da iskoristi i umor niškog tima.

Dakle, ovo je najverovatniji sastav Zvezde za Radnički:

Borjan - Gobeljić, Eraković, Dragović, Rodić - Sanogo, Kanga, Kangva - Ivanić, Mustafa i Katai.