Vraća se!

DOBIJAO ZVEZDU, OŽIVEO SUMU, REKAO DA ZAUVEK ODLAZI! Partizan i Savo: Klopov fudbal, poslednji trofej i SUZE na rastanku

Autor Nebojša Marković

Savo Milošević se vraća na mesto trenera Partizana posle dve godine odsustva, a njegov prvi angažman na toj poziciji bio je vrlo buran - od osvojenog trofeja i pobeda u "večitim" derbijima, do žestokog završetka saradnje i odlaska iz srpskog fudbala.

Izvor: MN Press

Partizan i Savo Milošević su rešili da obnove ljubav. "Puklo" je sa Ilijom Stolicom posle tek šest mečeva i samo jedne pobede, pa se uprava kluba iz Humske obratila dobro poznatom licu i klupskoj legendi.

Savo Milošević je odabran za novog šefa stručnog štaba, saradnja je već dogovorena, a prvi trenerski mandat proslavljenog fudbalera u Partizanu, od marta 2019. do avgusta 2020. bio je izuzetno buran. Bilo je tu osvajanja trofeja, drame u borbi za evropsko proleće, pobeda u derbijima, ali i burnog završetka saradnje posle "cirkusa" protiv Vojvodine na stadionu "Karađorđe".

Partizan i Savo Milošević - epizoda druga. Kada su u Humskoj videli da je katastrofalan start sezone upalio sve alarme i da ekipa nikako ne uspeva da se vrati na pravi put pod vođstvom Stolice, uprava je rešila da sve razmrda promenom trenera.

A kako je već godinama u Partizanu običaj da se u tim dovode povratnici, sada će crno-beli povratnika imati i na klupi. Od njegovog odlaska na početku sezone 2020/21, niti je Partizan osvojio neki trofej, bez obzira na to da je Stanojević izvukao iz tima sve što je moglo, pa i preko toga, niti se Milošević proslavio. U Sloveniji se zadržao tek četiri meseca i 16 utakmica, pa će obe strane u ovoj saradnji želeti da iz svega izvuku što je moguće više.

SAVET OD FERGUSONA ZA BRŽI PARTIZAN

Miloševićev prvi mandat u Partizanu obeležio je napadački, može se reći i često lepršav fudbal, iako je tim bio sklon oscilacijama. Ta lepršavost i ne čudi, kada se zna kakav je savet dobio od legendarnog sera Aleksa Fergusona i kakav je fudbal najavio u Humskoj 2019. godine.

"Ferguson mi je rekao jako bitnu stvar, da ako hoćete da analizirate igrača na osnovu samo jedne stvari, to je njegov prvi dodir. U tome vidite sve - i kako se namestio i kako je primio loptu i da li je imao ideju šta će dalje.. Sve je to prvi dodir. Sve to nas navodi na razmišljanje koliko je brzina važna i to ne samo brzina trčanja već i donošenja odluka, izvođenja tehničkih elemenata...", pričao je Milošević na jednom predavanju.

Trudio se novi-stari trener Partizana da u Humsku donese i fudbal po uzoru na sistem Jirgena Klopa.

"Mi smo ekipa koja voli posed, a opet smo i direktna ekipa i više se može pričati o klopovskoj filozofiji. Najbolje utakmice smo odigrali u onima u kojima smo se opredelili da nemamo posed. Dakle, određujete se na osnovu protivnika. Protiv AZ-a smo imali posed 35 ili manje odsto. To su taktičke finese i to je u najkraćem suština".

I Stolica je po dolasku u klub pominjao brzinu, ali iz Miloševićevog mandata se ona zaista pamti. Podigao je Sejdubu Sumu i vratio ga u život, a ovaj mu je to vratio na "večitom" derbiju i pobedonosnim pogotkom protiv Crvene zvezde.

Partizan - Zvezda 2:0, derbi 2019.
Izvor: YouTube/Drinski vuk/Printscreen

Upravo je za Miloševićevog mandata Partizan poslednji put bio i rezultatski dominantan u derbijima, što  Stanojević nije uspeo posle njega da ostvari sa crno-belima.

POBEDE U DERBIJIMA I "OŽIVLJAVANJE" SUME

Nakon poraza u prvom od pet derbija, usledile su tri pobede i remi. Koliko god da je Zvezda i tada osvajala titule, crno-beli su imali lek za njih makar u direktnim duelima. U jednom od tih derbija posebno je zasijao Sejduba Suma, a Milošević je od starta bio čovek koji je verovao da može da iz njega izvuče ono najbolje.

"Rekao sam i u junu da neću donositi odluku na osnovu priča i razmišljanja drugih ljudi, volim u sve sam da se uverim. Tako smo radili. Pružio sam mu šansu, maksimalno je iskoristio i to je normalna stvar. I on pokazuje da je... Kad sam došao čuo sam da je isključen iz dešavanja, da je u svom svetu, da je nezainteresovan. A evo sve ove stvari pokazuju da je itekako zainteresovan da dobro igra, da ekipa dobro igra i da je posvećen ovom klubu i timu i ovo su samo potvrde da je to tako", rekao je Milošević krajem 2019. godine.

Izvor: MN Press

U Ligi Evrope je pobedama protiv Astane i remijima protiv AZ-a doveo Partizan na prag prolaska grupne faze, a tri godine kasnije u klub stiže nakon pada na prvom kvalifikacionom stepeniku ka istom takmičenju. Još se pamti dolazak Mančester junajteda u Beograd, ali i nesrećnih 2:2 protiv AZ-a u Hagu, kada je u finišu prokockana velika prednost u odlučujućem meču.

"Ta utakmica protiv Alkmara nije bila realna. Većina je očekivala laganih 3:0 za njih. I danas svi pričamo samo o tih pet minuta. Bio sam miran jer sam igrao stotine takvih utakmica. Iz nekog razloga se to desilo, psihološki pad je evidentno izazvala fizička potrošnja", pričao je tada Milošević o onome što bi i iz današnje perspektive bio značajan uspeh crno-belih, kao što je bio i tada.

ŠMEKERSKI DOČEK ZA PRIJATELJA DEKIJA

Na klupi Partizana je dočekao i Dejana Stankovića i njegov dolazak na mesto trenera Crvene zvezde. Gospodski odnosi na relaciji trenera "večitih" rivala tada su bili naročito primetni. Čak su i Milošević i Stanković zajedno držali jedno predavanje studentima DIF-a u Beogradu.

"Ko ima 'materijala' za trenera ako nema Deki?! Naravno, biće mu, kako i meni uostalom, potrebno mnogo rada i odricanja, jer pritisak je veliki, ali sam uveren da će se snaći, jer ima karakter pobednika i želju da uči i napreduje", rekao je Milošević nakon imenovanja Stankovića za trenera Zvezde.

Svog prijatelja i rivala nije mogao da zaustavi u Superligi Srbije, crveno-beli su nastavili da ređaju titule, a početak sezone 2020/21 ispostavio se presudnim za Miloševićev kraj u Humskoj. Tada je na vrlo buran način napustio Partizan. Prvo je nudio ostavku posle neuspeha u Novom Pazaru, pa ostao na poziciji, ali samo par sedmica kasnije, povratka više nije bilo.

BURAN KRAJ - FLAŠICA VODE, PSOVKE I ŠUTIRANJE MIKROFONA

Svi oni džentlmenski potezi u odnosima sa "večitim" rivalom, te večeri na meču protiv Vojvodine nestali su. Nije ih bilo ni u obrisima kada je Milošević gađao sudiju flašicom vode, ušao na teren, a onda i nogom razbio mikrofon pokraj terena. Igralo se tada pred praznim tribinama zbog pandemije, pa su se mogle čuti i brojne Miloševićeve psovke na stadionu "Karađorđe". Čulo se i "Neću više da ćutim", a Milošević je očekivano dobio crveni karton. Ispostavilo se da je to bio njegov oproštaj od Partizana, makar u prvom mandatu.

"Nisam u afektu, nije ovo kap koja je prelila čašu, ovo već traje, dozvolio sam sebi da uradim to što sam uradio u Novom Sadu, a ružno je. To ne sme da radi trener i pedagog, pre svega trener Partizana. Ovo traje i sve je jako mučno. Šta da kažem momcima kada uđem u svlačionicu i pogledam ih u oči. Sebi znam šta da kažem: Ići odavde i nikad više ne raditi ovde", rekao je Milošević za "Sportklub" pre dve godine.

Posle dugog ubeđivanja čelnika kluba, ipak su usledile suze na rastanku - Milošević je napustio Partizan i srpski fudbal. Dve godine kasnije, još teža situacija u Humskoj privolela ga je da se vrati. On je poslednji koji je u Humsku doneo trofej...