ZANIMLJIVO

MILORAD MAŽIĆ NAPRAVIO "DIL" SA HRVATIMA: Godinama su tražili inostrane sudije, a onda je Srbin smislio sjajan PLAN!

Autor Milutin Vujičić

Već godinama su hrvatski klubovi tražili da njihove važnije utakmice sude inostrane sudije u strahu od grešaka domaćih, a ubuduće će to biti Kiprani koje predvodi Milorad Mažić.

Izvor: MN Press

Najbolji srpski sudija svih vremena Milorad Mažić već dve godine je na specijalnom zadatku na Kipru gde pokušava da popravi sudijsku organizaciju, a čini se da mu u tome ide vrlo dobro.

Tamošnji fudbaleri i treneri potvrđuju da je suđenje na Kipru nikad bolje, a šef kiparskih arbitara Milorad Mažić je sada otišao i korak dalje pošto je dogovorena saradnja sa Fudbalskim savezom Hrvatske, što znači da će dve zemlje "razmenjivati" fudbalske sudije u budućnosti.

Tako će se tokom aktuelne sezone dešavati da utakmice prvenstva Hrvatske sude arbitri iz Kipra, i obrnuto, a sve je organizovano na "temelju reciprociteta".

"Ovakvi ugovori su vrlo važni za budućnost kiparskog suđenja i, uopšteno, za imidž kiparskog fudbala. Zaista sam srećan zbog potpisivanja ovog sporazuma. Hrvatsko prvenstvo je vrlo jako i konkurentno, a napravljen je veliki iskorak poslednjih godina na poboljšanju kvaliteta fudbala i suđenja. Predsednik Komisije fudbalskih sudija HNS-a, Bruno Marić, u potpunosti je promenio strategiju. Nove sudije su promovisane u najviši rang takmičenja, kao što to i mi radimo od prošle sezone, a takođe imaju i mladu generaciju međunarodnih sudija s velikim potencijalom. Dakle, ovaj sporazum puno znači za kiparsko suđenje i kiparski nogomet i siguran sam da će korist za Kipar i Hrvatsku biti obostrana", rekao je Mažić.

Za sada nije poznato kada će doći do prve "razmene", ali je dogovoreno da sve sudije moraju da govore i razumeju engleski kako ne bi došlo do problema u komunikaciji sa igračima.

Podsetimo, Milorad Mažić je sudijsku karijeru završio u Kini, a potom je postao šef sudija na Kipru 2020. godine.