POTVRĐENO

OTERALI MIHU I DOVELI TRENERA KOJI IGRA 2-7-2: Bolonja bez Srbina odmah pobedila, a sad je tu i LAŽNI revolucionar!

Autor Nebojša Marković

Tijago Mota je novi trener Bolonje, a on je svojevremeno bio u centru pažnje zbog izjave o svom radikalno drugačijem sistemu igre. Ipak, stvari nisu bile baš takve kakve ih je on predstavljao.

Izvor: Profimedia

Bolonja je donela odluku prošle sedmice i smenila Sinišu Mihajlovića sa mesta trenera posle tri i po godine. Uprkos tome što je Srbin doveo tim u sigurnu poziciju prethodnih godina i što je sve to uspevao dok se uporedo borio sa leukemijom, u klubu su odlučili da mu u njegovoj kući uruče otkaz i smene ga posle pet kola nove sezone.

Ta "šok terapija" isprva izgleda da je uspela, pošto je Bolonja odmah nakon toga upisala prvu pobedu u sezoni, a poznato je i da će na Mihajlovićevo mesto stići Tijago Mota.

Nekadašnji reprezentativac Italije i bivši igrač Barselone, Atletiko Madrida, Intera, Pari Sen Žermena i Đenove dobio je treći samostalan posao u Italiji, nakon što je bio trener Đenove i Specije. "Odlučili smo da će trener prvog tima, od ponedeljka, biti Tijago Mota. Zvanično mogu to da potvrdim", rekao je direktor Bolonje Klaudio Fenuči. Tu ponudu je prethodno odbio Roberto de Zerbi, upravo zbog Mihajlovića.

Inače, Mota je ostao upamćen po jednoj izjavi kojom je najavljivao pravu revoluciju u svetskom fudbalu. On je govorio kako njegovi timovi neće igrati u običajenoj formaciji, već da će to biti sistem 2-7-2. Mnogi su mislili da će to biti nešto radikalno drugačije. Ipak, nije to baš bilo tako.

"To je bio moj način da kažem da brojevi nisu tako bitni u fudbalu. Ne volim da brojeve koji se daju u sistemima na terenu, jer te oni varaju. Možete da budete super ofanzivni sa 5-3-2 i defanzivni sa 4-3-3", rekao je Mota jednom prilikom. "Golman se računa kao jedan od srednjih sedam igrača. Za mene, napadač je prvi igrač odbrane, a golman prvi igrač napada. Golman započinje napade s loptom u nogama, a napadači prvi vrše presing", rekao je Mota.

U suštini, za Motu je sistem 2-7-2 takav kada se gleda teren s leva na desno. Prva dvojica su igrači koji igraju po levom boku (bek i krilo), u srednjoj liniji je sedam igrača, računajući i golmana, dok desno preostaju još dvojica. Na kraju, dolazi se do samo dosta ofanzivne formacije 4-3-3, sličnoj onoj po kakvoj je nekada postala Barselona Johana Krojfa...