ZNATE?

"MAGAREĆI UDARAC" U FUDBALU JE ZABRANJEN VEĆ 50 GODINA: Zbog jednog gola su hitno promenili pravila (VIDEO)

Autor Milutin Vujičić

Da li znate za "magareći udarac" koji je pre više od pola veka bio popularan u fudbalu, a onda je zabranjen?

Izvor: YouTube/GreyOwl6/Screenshot

Fudbal je igra u kojoj treneri i fudbaleri često "izmišljaju" nove stvari, pa je zbog toga nekada neophodno prilagoditi i pravila. Tako je "magareći udarac" koji je u Engleskoj proglašen za najbolji gol u sezoni 1970/71 ekspresno zabranjen, pošto je procenjeno da će trik biti zloupotrebljen i da nije u potpunosti u skladu sa pravilima fer-pleja.

Sve se dogodilo na utakmici Koventri sitija i Evertona u oktobru 1971. godine kada je Erni Hant postigao spektakularan pogodak koji je uvežbavan na treningu, a koji su navijači na tribinama na Hajfild roudu premijerno videli...

O čemu se radi? Dosuđen je slobodan udarac za Koventri na oko 18 metara od gola, a lopti je prišao lagano Vili Kar i stajao okrenut leđima igrača Evertona. Tada je iznenada "petama podigao loptu" i tako je podigao u vazduh, a napadač Erni Hant je uhvatio volej i poslao loptu u mrežu golmana Evertona.

"Kakav fudbalski bezobrazluk!", uzviknuo je komentator Bi-Bi-Sija dok je svedočio neverovatnom pogotku, najlepšem u pomenutoj sezoni engleskog fudbala.

Za to vreme igrači Evertona su se čudili šta ih je snašlo pošto su očekivali direktan udarac dok lopta miruje, pa su još neki klubovi pokušali da "ukradu foru" igrača Koventri sitija. Ubrzo je zabranjen novim pravilima i nikada više ništa slično nije viđeno niti neće, sem ako FIFA u međuvremenu ne promeni pravila.

Pogledajte zabranjeni gol!

Koventri - Everton
Izvor: YouTube/GreyOwl6

Tagovi