Fudbal

MINUT ĆUTANJA, A ON "MRZI KRALJICU" - EVO ŠTA JE URADIO! Fudbaler iz grada britanskog masakra NIJE HTEO sa saigračima!

Autor Mladen Šolak

Irski fudbaler Džejms Meklin stavio je crni flor zbog smrti kraljice, kao i svi u timu, ali nije hteo da zagrli saigrače. I na taj način je poslao poruku i skrenuo pažnju na sebe, nakon što godinama odbija da žali britanske vojnike i da poštuje britansku himnu.

Izvor: MN Press

Fudbaler iz Republike Irske, Džejms Meklin (33) stavio je na ruku crni flor u znak žalosti zbog smrti engleske kraljice, ali nije hteo da stane uz saigrače iz Vigana na centru terena dok je trajao minut ćutanja u znak poštovanja prema Elizabeti Drugoj. Svi na Ostrvu pratili su njegovu reakciju, jer je poznato da ne želi da stavi cvet maka na dres i da žali smrt engleskih vojnika u ratovima širom sveta. On je rođen u Deriju, u Severnoj Irskoj, baš u delu grada u kojem su šestorica muškaraca ubijeni na "Krvavu nedelju" 1972. godine, kada su britanski vojnici masakrirali 26 nenaoružanih civila koji su protestovali protiv zatvaranja građana bez suđenja. Neki su ubijani dok su bežali od vojske, a neki dok su pomagali ranjenicima.

Navijači u Irskoj su mu spevali pesmu "Meklin mrzi je**nu kraljicu", a on je širom sveta postao poznat po svom isključivom stavu da ne stavi cvet maka. Neki ga više znaju po toj njegovog borbi nego po fudbalskoj karijeri. Trenutno igra u Čempionšipu, a nastupao je i za Sanderlend, Vigan, Vest Brom i Stouk. Takođe, za reprezentaciju Republike Irske je u poslednjih 10 godina odigrao čak 94 utakmice. Osim što odbija cvet, on okreće i leđa britanskoj himni. Ovako se u utorak odvojio od saigrača tokom minuta ćutanja:

Izvor: Twitter/carlton_1872

Njegova reakcija na utakmici u utorak uveče se dugo iščekivala, a on se oglasio nakon smrti kraljice Elizabere. "Osim ako ste nacionalista rođen i odrastao u Deriju ili bilo gde na severu Irske, onda nemojte da pretpostavljate ili da govorite u naše ime osim ako ste (engleski novinar) Migel Dilejni", napisao je on na Instagramu. Taj novinar, inače urednik Indipendenta, prethodno je diskutovao da li je nošenje crne trake na ruci isto što i nošenje "cveta maka", koji u Engleskoj posmatraju kao znak poštovanja prema stradalim engleskim vojnicima - u svim ratovima.

Svakog novembra Meklin je u prvom planu jer odbija da stavi simbol tog cveta na dres, a 2015. je objasnio tu svoju odluku. "Imam krajnje poštovanje prema onima koji su se borili i preminuli u oba svetska rata, mnogi za koje znam bili su rođeni u Irskoj... Žalim zbog njihove smrti kao i svaka pristojna osoba i da je taj cvet maka simbol samo za izgubljene duše u Prvom svetskom ratu i u Drugom svetskom ratu, nosio bih ga. Hoću da budem 100 odsto jasan i ovo morate da shvatite", rekao je on tada. "Simbol cveta maka se koristi da se pamte žrtve i drugih sukoba posle 1945. godine i tu taj problem počinje za mene. Za ljude iz Severne Irske, kao što sam ja, a pogotovo za one iz Derija, gde se dogodio masakr na Krvavu nedelju 1972, taj cvet maka znači nešto sasvim drugo".

Zbog svog stava on je meta brojnih kritika, napada, ali i ozbiljnih pretnji i uznemiravanja, o čemu je i javno govorio: "Ostavlja mi gorak ukus u ustima... to što sam više uznemiravan od bilo kog igrača tokom svojih devet godina u Engleskoj. Bile su to pretnje smrću, meci poslati u poštansko sanduče, rođendanske poruke, pisma... Ovo nije kuknjava da me neko sažali, već samo prosto pitanje - u čemu je razlika? Da li je u medijima nekad osuđeno to što je meni neko pretio? Ne! Sasvim suprotno... Video sam i neke moje irske saigrače koji su kačili crni kružić na društvene mreže, da bi podržali anti-rasizam i da bi osudili diskriminaciju. Ponavljam, sa punim pravom! Da li je neko od njih ikad javno osudio diskriminaciju koju ja trpim? Da bude smešnije, ta diskriminacija se odnosi na njih. Da li jedna vrsta diskriminacije ima veći značaj od druge vrste diskriminacije? Rekao bih da sam zbunjen, ali je to pogrešna reč, jer 'zbunjenost' znači da ne shvatate potpuno nešto. U ovom slučaju je sve potpuno jasno. Ako ne staneš iza nečega, pašćeš zbog bilo čega", dodao je Meklin.