MONDO intervju

"PIKSI JE POSLOŽIO SRBIJU, SAD JE ISTA KAO HRVATSKA!" Legendarni Prosinečki za MONDO: To je potpuno drugačiji tim!

Autor Nebojša Šatara

Robert Prosinečki uveren je da će reprezentacije Srbije i Hrvatske uspeti da izbore nokaut fazu na predstojećem Svetskom prvenstvu u Kataru, a onda je sve moguće za "orlove" i "vatrene".

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Mundijal počinje sutra, a od reprezentacija iz regiona učestvovaće Srbija i Hrvatska! Čovek koji je veoma dobro upućen u situaciju u oba nacionalna tima je legendarni Robert Prosinečki, bivši igrač Dinama i Crvene zvezde, kultni čovek juoslovenskog fudbala. U razgovoru za MONDO "Veliki Žuti" najavio je predstojeće Svetsko prvenstvo.

Kao reprezentativac je igrao na najvećim smotrama nacionalnih timova sa dve različite selekcije i za obe dao gol. Dakle, u pitanju je osoba sa izuzetnom kompetencijom da govori o predstojećem Mundijalu u Kataru i šansama reprezentacija Srbije i Hrvatske u Kataru. "Orlovi" su podsetimo ispali u grupi pre četiri godine u Rusiji, dok će "vatreni" na Bliskom istoku braniti vicešampionsku titulu.

"Vrlo teško se to može ponoviti, ali Hrvatska ima jednu dobru reprezentaciju, mogu reći solidnu ekipu sa dobrim, mlađim igračima. Ipak sve zavisi kakav će biti Luka (Modrić), koji je vođa ovog tima. Hrvatska će proći grupu, a posle u nokaut sistemu je sve moguće. U pitanju je ekipa koja zna i dobro igra, pa se rezultatski gledano, nikad ne zna s Hrvatskom! Imaju kvalitet, u pitanju je spoj mladih i iskusnijih igrača, tako da najpre neka prođe grupnu fazu, a onda može svašta da bude. Da ponovi Rusiju - teško, ali može biti vrlo interesantno prvenstvo za Hrvatsku", rekao je Prosinečki na početku intervjua za MONDO.

Slično mišljenje Robert Prosinečki ima i kada je u pitanju reprezentacija Srbije. Njegov nekadašnji saigrač Dragan Stojković "posložio" je nacionalni tim Srbije, pa Prosinečki ima velika očekivanja i od naše reprezentacije.

"Srbija je dugo imala problema, nije uspevala da se kvalifikuje na velika takmičenja, a i kad bi to uspela nije prolazila prvi krug. Mislim da je Piksi napravio dobru atmosferu, ulio je ekipi samopouzdanje da su dobra reprezentacija. I dosad su pojedinačno bili dobri, a sada i kolektivno. Piksi je to doneo, biće im teško, ali verujem da će biti drugi u grupi iza Brazila, koji je po meni prvi favorit za titulu šampiona. Generalno, mislim da mogu biti jako dobri. Pojedinačno su jako dobri, selektor im je dao drskost kakav je i on bio kao igrač i tako da sad izgledaju jako, jako dobro. Manje-više isto kao i Hrvatska nakon eventualnog prolaska grupe. Srbija je pobedila u Portugalu, pa nedavno bez problema Norvešku sa jednim Erlingom Halandom u Ligi nacija. To je jedna sasvim druga reprezentacija nego pre kada su imali dobre pojedince, ali nikad dobar kolektiv. Piksi je to sve posložio i izgledaju jako dobro. Sve je moguće", ispričao je "Veliki Žuti".

Svetsko prvenstvo u Kataru biće drugačije - igra se u toku sezone, ali na visokim temepraturama, navijači će morati da se prilagođavaju pravilima među kojima je i zabranjeno točenje alkohola... "Samo će biti problem za navijače, koji se moraju prilagoditi zemlji domaćinu. Tu ja ne vidim specijalno neke probleme, istina je da je nešto novo, malo je čudno da je u ovom terminu, u Evropi ide zima, a igra se Svetsko prvenstvo. Svi će biti u top formi jer je u jeku sezone, pa ne vidim nikakav problem. Možda malo satnice, utakmice u 11 sati, ali verujem da će biti dobar fudbal. Možda će biti malo vruće, ali i ja sam igrao na Svetskim prvenstvima po vrućini, nije to ništa posebno." Pogledjate detalje sa meča Srbija-Bahrein:

Interesantno, Robi je jedini u istoriji Mundijala davao golove za dve različite reprezentacije - Jugoslaviju na turniru 1990. godine u Italiji, odnosno Hrvatsku na šampionatu u Francuskoj osam godina kasnije.

"Imao sam sreću da sam igrao na dosta Mundijala što je verujem najvažnije za svakog fudbalera. A još kad se ostvari rezultat, kao mi u Francuskoj 1998. godine kada smo bili treći... Evo nadmašila nas je ova generacija iz Rusije koja je bila druga. Hrvatski fudbal pravi velike rezultate i u suštini, hrvatska reprezentacija, kad je najvažnije, onda pobeđuje. Fudbal je specifičan i mi u Hrvatskoj puno očekujemo od ovog tima da napravi novi uspeh".

Svojevremeno je Prosinečki na Mundijalu u Italiji 1990. godine proglašen za najboljeg mladog igrača. Koga sada vidi u toj ulozi? "Dolaze neki novi klinci... Godinama se pričalo da kad ode moja generacija neće biti dobrog tima u Hrvatskoj, pa su došli neki novi i opet dolaze. Na primer Španci imaju mladu ekipu ali oni već nekoliko godina igraju ozbiljan fudbal u velikim klubovima. Zanimljivi su, Pedri je jedan od igrača koji će 'nadoći' do najboljeg na svetu. Ja njega obožavam, on je klinac koji dolazi i koji će biti jedan od najvažnijih ili najvažniji na svetu", zaključio je Prosinečki za kraj razgovora.