FOTO

ARAPI POKAZIVALI NEMCIMA OVU SLIKU - OPTUŽILI IH ZA LICEMERJE! Išli po stadionu i širili lik njihovog ŠAMPIONA SVETA

Autor Mladen Šolak

Domaći navijači provocirali nemačke igrače i navijače slikom Mesuta Ozila.

Izvor: Profimedia

U toku utakmice Nemačka - Španija, arapski navijači išli su po stadionu "Al Bajt" sa odštampanim likom Mesuta Ozila, bivšeg reprezentativca Nemačke. Oni su stavili ruke na usta, aludiravši tako na potez reprezentativaca Nemačke koji su pred prvi meč u Kataru napravili isti gest, ukazujući tako na kršenje ljudskih prava, loš tretman pripadnika LGBT zajednice i zabranu izražavanja i slobode govora u zemlji domaćinu Mundijala.

Domaći navijači tako su ironično podsećali Nemce nekadašnjeg šampion sveta sa "pancerima" koji se povukao iz reprezentacije nakon oštrih kritika kada se fotografisao sa predsednikom Turske Redžeom Tajipom Erdoganom. Takođe, on je trpeo i brojne uvrede posle lošeg rezultata sa reprezentacijom na Svetskom prvenstvu 2018, kada je javno pokazao šta mu je sve stizalo na društvenim mrežama. "Kada pobeđujemo, onda sam Nemac, kada gubimo onda sam migrant", citirane su tada Ozilove reči.

"Teška srca i posle mnogo razmišljanja odlučio sam da više neću igrati za reprezentaciju Nemačke, sve dok budem osećao rasnu mržnju i nepoštovanje. Nekada sam nosio dres Nemačke s velikim ponosom i uzbuđenjem, ali više ne. Bilo je izuzetno teško doneti ovu odluku, jer sam oduvek davao sve za svoje saigrače, trenere i dobre ljude u Nemačkoj", napisao je tada fudbaler. Fudbalski savez Nemačke odgovorio mu je i demantovao te tvrdnje.

"DOSTA JE,  ZABORAVILI STE ŠTA SAM SVE URADIO"

Izvor: Profimedia

Napuštajući reprezentaciju posle čak 92 odigrane utakmice i 23 postignuta gola, sadašnji igrač Fenerbahčea napisao je ovu oproštajnu poruku:"Tretman koji sam dobio od Fudbalskog saveza Nemačke i mnogih drugih učinio je da više ne želim da nosim dres nemačke reprezentacije. Osećam se neželjeno i mislim da je zaboravljeno šta sam sve učinio od svog debija za reprezentaciju 2009. godine. Više neću igrati za Nemačku na međunarodnom nivou dok osećam rasizam i nepoštovanje. Nosio sam nemački dres sa toliko ponosa i uzbuđenje, ali to više nije tako. Kada su me visoki činovnici saveza tretirali kako su me tretirali, kada su pokazali nepoštovanje prema mojim turskim korenima i kada su me sebično pretvorili u političku propagandu, odlučio sam da je bilo dosta. To nije razlog zbog kojeg igram fudbal i neću da sedim skrštenih ruku i da ne uradim ništa u vezi sa tim. Rasizam nikad ne bi trebalo da bude prihvaćen".