Fudbal

KAZNITE SRBIJU I ZBOG PIKSIJA: "Kosovo" se žalilo FIFA i poslalo dokaze protiv FSS - Istražite šta su radili u Kataru!

Autor Mladen Šolak

Novo saopštenje iz Prištine povodom srpske reprezentacije!

Izvor: MN Press

Fudbalski savez takozvanog "Kosova" žalio se Međunarodnoj fudbalskoj asocijaciji (FIFA) na, kako je navedeno, "uvrede i rasističke povike srpskog selektora i srpskih navijača".

U saopštenju objavljenom na sajtu tog saveza, navedeno je da "FSK" reaguje zbog niza uvreda koje je izrekao selektor Srbije Dragan Stojković Piksi, kao i pristalice našeg tima, a sve to tokom utakmice Srbija - Švajcarska na Svetskom prvenstvu, 2. decembra. Iz Prištine su rekli da je besmisleno da se "širi mržnja umesto da se pruži ruka pomirenja i izvinjenja".

"Isticanje slogana i klicanje slogana sa političkim porukama i rasističkim porukama usmerenim prema Albancima čuli su se praktično tokom čitavog meča i svetski mediji takođe su izvestili o tome. Besmislena je i apsurdna mržnja koja se godinama pothranjue u susednoj državi prema albanskom narodu uopšte, umesto da se pruži ruka pomirenja i izvinjenja".

Fudbalski savez "Kosova" naveo je da povodom ovog slučaja podneo žalbu FIFA sa neophodnim dokazima i sve to nekoliko dana nakon što se oglasio i zbog zastave sa mapom Kosova iz svlačionice i porukom na njoj "Nema predaje". Takođe, u Prištini su se dotakli i trenutnog sukoba u Ukrajini i ocenili su da je ruska agresija ničim izazvana.

"FFK zahteva od FIFA istragu ovog slučaja i sankcije protiv Fudbalskog saveza Srbije, kako bi se jednom zauvek fašistička skandiranja sklonila sa fudbalskih stadiona i događaja poput Svetskog prvenstva. Niko ne može da razume i opravda takve pokliče navijača ekipe koja učestvuje na Mundijalu, a posebno sada kada Evropi preti krhka bezbednosna situacija kao posledica ničim izazvane agresije Rusije u Ukrajini".

"Fudbalski savez 'Kosova' će snažno stati u odbranu vrednosti i dostojanstva zemlje i njenog naroda, ali istovremeno i odbranu vrednosti koje fudbal prenosi u celini, a to su jedinstvo među ljudima, nada, radost i strast za inkluzivnošću. Timovima i navijačima sa ponašanjem i filozofijom mržnje čoveka prema čoveku ne bi trebalo da bude mesto na ovako važnim sportskim događajima kao što je Svetsko prvenstvo u Kataru 2022", poruka je iz Prištine.

Utakmica Srbija - Švajcarska završena je porazom našeg tima, a na terenu je bilo veoma napeto, pa su kapiten Švajcaraca Granit Džaka i strelac gola za tu ekipu Đerdan Šaćiri u jednom trenutku bili blizu klupe našeg tima i svađali se sa srpskim igračima. Džaka se hvatao za međunožje, provocirao i psovao majku srpskim igračima na albanskom jeziku, a posle utakmice je napravio kontroverzni gest, jer je obukao dres svog saigrača Jašarija i istakao njegovo prezime na grudima. Objasnio je da to nije politička poruka, niti da ima veze sa teroristom Ademom Jašarijem, koji je ubijen u borbi protiv srpske policije 1998. godine u Prekazu.