FOTO

POLICIJA U IZRAELU "BRUTALNO TUKLA" NA PROSLAVI POBEDE MAROKA: Nisu nam dali da se radujemo zbog Svetskog prvenstva

Autor Mladen Šolak

Pojavile su se fotografije i snimci za koje se tvrdi da prikazuju nasilnu reakciju izraelske policije tokom slavlja pobede Maroka na Mundijalu.

Izvor: Anadolija/Mostafa Alkharouf

Izraelska policija je oštro reagovala tokom proslave Palestinaca, koji su na ulici slavili istorijski uspeh fudbalske reprezentacije Maroka - pobedu protiv Portugala i plasman u polufinale Svetskog prvenstva.

Prema objavljenim snimcima i fotografijama, izraelske snage su na konjima uletele u masu ljudi koja je slavila uspeh afričke selekcije, korišćeni su i pendreci, a situacija je bilakrajnje nasilna i napeta. Grupa Palestinaca navodno se okupila ispred kapije starog grada i slavila trijumf prvog arapskog tima koji je ušao u polufinale Svetskog prvenstva, eliminisavši pritom Španiju, pa Portugal u nokaut fazi. Pogledajte fotografije:

"Slavilo se u arapskim zajednicama širom Izraela, a vatromet je aktiviran u gradovima na severozapadu zemlje. Ipak, u istočnom delu Jerusalima izbio je sukob lokalnih stanovnika i policije, koja je bila optužena da je koristila prekomernu silu da bi prekinula slavlje", objavio je portal "Tajms of Izrael". "Slavili smo kao i svuda, ali nažalost oni su želeli da nam ne dozvole da se radujemo zbog onoga što nam je priredio marokanski tim", rekao je tom izvoru jedan neimenovani sagovornik.

U gradu na jugu zemlje, Tel Ševi, jedan 17-godišnjak uhapšen je zbog gađanja policije kamenom tokom proslave pobede Maroka. Izveštaje o prekomerno nasilnoj reakciji policije preneli su i palestinska agencija "Vafa" i portal "Jahu".