Ispovest

KAD ME JE TUĐMAN ZVAO, MISLIO SAM DA ĆU DA UMREM! Legendarni fudbaler šokirao: U Hrvatskoj BLJESAK, a mi srećni

Autor Nikola Lalović

Jedan od najboljih napadača Premijer lige svog vremena Mark Viduka

Izvor: YouTube/printscreen/AP Archive

Pamtimo ga kao jednog od najboljih napadača Premijer lige svog vremena, kao udarnu iglu tima Lidsa koji je bio strah i trepet u Engleskoj i koji je u Ligi šampiona pretio da uzme trofej, a iako je godinama igrao za Australiju on je zapravo Hrvat!

Mark Viduka je rođen u Melburnu, ali njegov otac je šezdesetih godina iz Jugoslavije otišao u Australiju, gde mu se rodio sin koji je postao vrhunski fudbaler. Viduka čak ima i dalje rođačke veze sa Lukom Modrićem, a sada je u "Podkast Inkubatoru" pričao o tome kako se desilo da kao najbolji australijski fudbaler stigne u Dinamo iz Zagreba. 

Viduka je igrao za Kroaciju iz Melburna na početku karijere i bio je ubedljivo najbolji fudbaler australijskog prvenstva sa 18 i 19 godina. Očekivalo se da pređe u neki veliki evropski klub, a onda je dobio poziv koji, kako kaže, nije mogao da odbije. Zvao ga je Franjo Tuđman, tadašnji predsednik Hrvatske!

"Pokojni predsednik Tuđman je išao u Australiju, a ja sam već dve godine zaredom imao velike uspehe dole. Dva puta sam bio najbolji igrač i najbolji strelac prvenstva, a imao sam 18 i 19 godina. Već sam imao neke ponude iz Dortmunda i trebalo je da idem tamo. Imali smo neke kontakte i trener Hicfeld i Majer predsednik kluba su imali sastanak sa mnom. Hteli su da ja dođem, ali ja sam hteo da sačekam kraj sezone u Australiji. Prvi put je Kroacija Melburn tada osvojila prvenstvo Australije", počeo je svoju priču Viduka. 

Hteli su i Japanci da dovedu Viduku za veliki novac i upare ga sa legendarnim Salvatoreom Skilaćijem, ali od toga nije bilo ništa. Usred rata u Hrvatskoj 1995. godine Franjo Tuđman je našao vremena da za klub koji se tada zvao Kroacija, a kasnije mu je vraćeno ime Dinamo, traži pojačanja!

"Ja sam onda odlučivao da li da idem, a imao sam i drugu ponudu iz Japana od Jubulo Ivate, tamo je tada igrao Salvatore Skilaći. Pokojni predsendik Tuđman je bio tamo zbog svoje političke turneje. Jedan dan mi zvoni telefon i jedan naš prijatelj koji je bio član HDZ-a, zvao me je i pitao da li ću da ja sa svojim roditeljima idem na ručak sa predsednikom", istakao je ushićeni Viduka.

U Australiji, zemlji sa ogromnom hrvatskom dijasporom, Franjo Tuđman je bio obožavana figura, a "Oluja" i "Bljesak" su bili pozdravljeni! To je potvrdio i Viduka. "Meni je Franjo Tuđman bio pojam kad se on pojavio. Mi smo želeli slobodnu Hrvatsku, nezavisnu, neovisnu i demokratsku. Onda kad se on pojavio u to vreme, kad je bio "Bljesak" ovde u Hrvatskoj, ja sam skoro umro kad sam dobio taj poziv. Moj otac je imao ogroman osmeh, zaista poseban dan", istakao je on. 

Operacija "Bljesak"

Operacija bljesak bila je vojno-policijska akcija koju su sprovele hrvatske vojne, paravojne i policijske snage u maju 1995. na teritoriji Zapadne Slavonije koja je bila u sastavu tadašnje Republike Srpske Krajine. Prema podacima Dokumentaciono - informacionog centra "Veritas", u "Bljesku" je ubijeno ili nestalo 283 Srba, među kojima 57 žena i devetoro dece do 14 godina starosti.

Odigrao je tri sezone u dresu "modrih" osvojio tri titule i posle toga prešao u Seltik. Zatim su sledili Lids, Midlzbro i Njukasl, ali kako sam kaže, ništa mu nije bilo draže od igranja u Hrvatskoj.  "To je vreme stvaranja države, to se retko desi. Ja sam ponosan što sam došao u to vreme, sad, nisam ja ratovao, ali sam učestvovao. Bio sam tu, mogao sam da idem u Dortmund i možda bi mi to bilo bolje zbog karijere. Ja sam rekao šta su mi ponudili u Nemačkoj i samo neka mi to daju, ja ću doći", završio je svoju priču Viduka.

Sada Mark Viduka živi u Zagrebu sa ženom i svoja tri sina Josefom, Lukasom i Oliverom. ima kafić i kako kaže najviše uživa u kuvanju kafe, a pričao je i o tome šta za njega znači Hrvatska. 

"Kad si odrastao u porodici u kojoj je Hrvatska bila svetinja a ja kada sam odrastao to je bila druga država, mi smo bili srećni kada se to pokrenulo devedesetih. Kada smo videli hrvatsku zastavu na televiziji to je bilo nepojmljivo za nas, a kamoli da ima hrvatska reprezentacija. Pa mene su sa tri godine naučili da pevam "Zovi samo zovi", ja bih po kući pevao tu pesmu. A ja sam subotom išao u hrvatsku školu i morao sam da naučim himnu."

Mark Viduka proslavio se u dresovima Seltika i Lidsa, a igrao je i za Midlzbro i Njukasl, u kojem je 2009. godine završio karijeru. Nastupao je za reprezentaciju Australije i za nju odigrao 43 utakmice za 11 godina.