Aprililili

ŠPANCI PIŠU DA JE MBAPE BESAN NA MESIJA I IDE U BARSU, A EVO I ZAŠTO: Razlog je banalan, pogledajte na kalendar!

Autor Nikola Lalović

Na 28. decembar u Španiji svašta može da se pročita, pa i to da je Mbape novi igrač Barselone!

Izvor: Anadolia/Erçin Ertürk

"Mundo Deportivo" je danas doneo veliku priču kako Kilijan Mbape revoltiran porazom u finalu Svetskog prvenstva ide u Barselonu! Njihov dopisnik iz Pariza je tvrdio kako se Mbape naljutio nakon što je PSŽ posle finala produžio ugovor sa Mesijem i rešio je da digne sidro, ali šta je po sredi? 

U pitanju je datum 28. decembar, poznatiji u Španiji kao Dan nevinih svetaca (Dia de los Inocentes), praznik koji se u ostatku sveta pa tako i u Srbiji slavi 1. aprila. Tada se sa svima zbijaju šale, portali puštaju vesti kojima hoće da nasmeju ili prevare čitaoce, a ovo je jedna od takvih. 

Naime, 28. prosinca je u Španjolskoj ono što je ostatku svijeta Prvi april. Španjolci dan na koji se plasiraju lažne vijesti i spačke nazivaju  ili Dan nevinih, odnosno naivnih da povjeruju u nevjerojatnosti poput ovih koje su danas podvalili lakovjernim čitateljima.

Na ovaj dan se u Španiji i Južnoj Americi zbijaju šale, a vrlo rano je taj običaj ušao u mediji i svi mediji sa tog podneblja pišu šaljive ili netačne vesti 28. decembra. Kako je došlo do tog običaja ne zna se tačno, jer se u hrišćanstvu Dan nevinih svetaca obeležava zbog masakra dece u betelhemu od strane Kralja Heroda I Velikog, sprovedenog kako bise eliminisao Isus Hrist koji je tada rođen u Nazaretu.