MUKE

TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA ČUVENOG FUDBALERA - IMAO SAM 5 EVRA U DŽEPU! Ispovest Portugalca: "Ostao sam tada sa DVA izbora"

Autor Nemanja Stanojčić

Pepe je imao težak početak karijere...

Izvor: Anadolia/Mustafa Yalçın

Pepe (39) je jedan od boljih defanzivaca u prethodnih 20 godina, ali je i on kao i mnogi imao težak početak karijere. Rođen je u malom mestu u Brazilu po imenu Maseio i sa samo 18 godina odlučio je da napusti domovinu i da ode u Portugal. Napravio je pravi izbor, mada u tom momentu nije tako delovalo.

Tada golobradi momak došao je u Maritimo, ne toliko poznat klub, da proba da se izbori za svoje mesto u svetu fudbala. Posle više od 20 godina je ispričao detalje sa početka karijere. "Došao sam u Lisabon iz Brazila sa 18 godina, bio sam sam, u džepu sam imao malo para, kao sada pet evra. Sećam se, bilo je šest ujutru, čekao sam let za Madeiru koji je bio u 11 sati. U tom momentu imao sam izbor, da pozovem majku i da joj kažem da sam sleteo ili da kupim sendvič", priseća se Pepe.

Ubrzo je prelomio i novac je otišao na telefonski razgovor. "Odlučio sam da pozovem mamu, da ne bi brinula, kupio sam karticu za telefon i tako ostao bez novca. Ušao sam potom u obližnji kafić i pitao konobara da li imaju hranu, rekao mi je da imaju dosta hrane, ali sam mu tada objasnio da nemam više novca. On je tada otišao negde, a onda se vratio sa sendvičom u rukama. Ponovio sam mu da nemam da mu platim, na šta mi je samo rekao da jedem i da mi poklanja sendvič."

Taj trenutak nikada neće zaboraviti. "To iskustvo me je obeležilo za ceo život. Taj čovek nije imao pojma ko sam, ja nisam imao pojma ko je on, ali taj gest mi je mnogo pomogao. Od tog trenutka sam znao da je Portugal moja prva opcija", zaključio je Pepe.

Pepe je prvo igrao u rezervnom timu Maritima, pa se izboiro za ulazak u prvi tim. Onda ga je 2004. godine doveo Porto i od tada je krenuo njegov uspon. Prešao je 2007. godine u madridski Real i tamo ostao 10 godina, zatim je otišao u Bešiktaš, a trenutno igra za Porto. Za reprezentaciju Portugala debitovao je 2007. godine, a nedavno je bio deo tima i na Svetskom prvenstvu u Kataru.