Fudbal

POGAĐAŠ TAMO GDE ME NAJVIŠE BOLI! Partizanova "desetka" otvorila dušu: Mislili su da pričam bezveze...

Autor Mladen Šolak

Bibras Natho, Partizanov "plejmejker" i ljubimac navijača, dao je opširan intervju na pripremama crno-belih

Izvor: MN Press

Partizanov as Bibras Natho (34), odnedavno i državljanin Srbije, govorio je na pripremama crno-belih za klupski sajt i otkrio kako se oseća pod vođstvom Gordana Petrića, da li je vreme za pobedu u derbiju i o Partizanovoj želji Dolevu Hazizi. Posle 146 odigranih utakmica za crno-bele, 48 postignutih golova i 42 asistencije, navijači sa posebnom pažnjom prate sve što Izraelac kaže, jer ih je uverio svakim potezom od kada je stigao da odlično zna šta radi u svakom trenutku kada obuče dres i stavi "desetku" na leđa.

Na nekoliko nedelja do nastavka sezone, on ne želi da ponavlja poruke da bi crno-beli trebalo da gledaju samo sebe i da se trude da pobede u svakoj utakmici šampionske trke do kraja. U ovom trenutku, crno-beli zaostaju 10 bodova za Zvezdom. "Umorio sam od ponavljanja toga, ali zaista moramo da gledamo u svoje dvorište. Ako gledamo previše unapred, možemo da zaboravimo na ono što je za nama. Prvo, da osiguramo drugo mesto, koje vodi u kvalifikacije za Ligu šampiona. Drugo, da se približimo večitom rivalu koliko god je to moguće, pa i da ih prestignemo".

Naravno, on ne krije da ga boli to što još nije podigao titulu sa crno-belima. "Pogađaš me u najbolniju tačku moje karijere u Partizanu. Moram da donesem titulu Partizanu! Ne želim da pričam o domaćem prvenstvu iz poštovanja, ali svestan sam kakva je situacija. Nadam se da ću barem uvesti Partizan u Ligu šampiona, to bi bilo sjajno za navijače. Neću se zaustaviti dok ne napravimo nešto veliko!".

A šansa za to veliko ponovo se pruža u Evropi, gde crno-beli igraju "proleće" drugu sezonu zaredom - prvi put u klupskoj istoriji. "Sada sam to saznao, prošli smo veoma tešku grupu, bili ispred Kelna, bili blizu i da budemo prvi u grupi. Neće biti lako protiv Šerifa, teška utakmica je pred nama, ali mislim da možemo do osmine finala, pa ako budemo imali malo sreće na žrebu i dalje od toga. Odmah sam posle žreba rekao da možemo da prođemo grupu. Mnogi su pomislili da pričam bezveze, ali zaista sam verovao u ovaj tim. Stručni štab je odličan, igrači su na veoma visokom nivou, verovao sam u prolaz".

Natho je potpisao novi ugovor i igraće i sledeće sezone za crno-bele. "Imam sjajan odnos sa svima u klubu, od uprave do sportskog direktora, uživam u njihovom poverenju, nadam se da će se saradnja i nastaviti. Ali naravno, sve zavisi od mojih igara na terenu", rekao je on i naglasio da oseća poverenje trenera Petrića. "Osećam da veruje u mene i moj stil igre, zna šta mogu da donesem timu i srećan sam zbog toga. Moram to da iskoristim, da radim jako. Ako gledam samo svoj učinak, mislim da sam odigrao dobru polusezonu i želim tako i da nastavim".

Izraelac planira da igra bar još dve godine. "Sjajno se osećam u svom telu i siguran sam da mogu da igram minimum još dve sezone, a za posle ćemo videti". Takođe, priznao je da bi mogao da vidi sebe u Humskoj i posle igračke karijere. "Možda. Mnogo volim fudbal, mislim da imam dosta i iskustva, vidim da mi i klub veruje ako kažem nešto. Voleo bih nakon karijere da ostanem u klubu, ne znam tačno na kojoj poziciji, ali nakon 35 godina počneš da razmišljaš i o tim stvarima".

"Srpski kao ruski, sve razumem, ali..."

"Sjajno, počinjem da učim srpski jezik. Deca treba da dobiju pasoše, žena i ja uživamo, ona je i započela biznis, ovo je naša druga kuća! Ljudi su uvek izuzetno dobri prema nama. Kada pričam sa ženom, želimo da ostanemo u Beogradu i nakon karijere, bićemo presrećni ako se tako i desi. Kada je u pitanju srpski jezik, srećom sličan je ruskom. Gotovo sve razumem, ali teško mi je da pričam. Vežbam, pa polako“.

Ove zime, Natho je preporučio klubu i svog zemljaka Hazizija, koji je potencijalno pojačanje crno-belih. "Igrao je sa mnom u reprezentaciji, gledao sam njegove utakmice. Sjajan je igrač, u poslednje dve sezone se mnogo poboljšao. Uvek je bio darovit i tehnički potkovan, ali u poslednje dve sezone zaista je eksplodirao. Mislim da bi mnogo mogao da nam pomogne, nadam se da će klubovi da se dogovore oko novca. On želi da se oproba u inostranstvu, rekao sam mu da u Partizanu može da odskoči. Dobar je dečko i ja mu želim sve najbolje".

Sa njim u timu, crno-beli bi mogli da se suprotstave Zvezdi u derbiju, u kojem Natho želi pobedu. "Uvek je vreme da se pobedi u derbiju! Dugo već nismo pobedili u derbiju, ali imamo priliku već 1. marta. Počinjemo nastavak sezone na teškom gostovanju, pa imamo Evropu, tako da korak po korak".

Natho je govorio i o radu sa dvojicom trenera ove sezone. "Prethodni trener (Ilija Stolica, prim novin) je više zahtevao na taktici i pozicioniranju, dok sada više radimo na trčanju i fizičkoj spremi. Što se tiče fudbala, svaki trener ima svoje ideje, ali ja ne mogu da kažem šta je bolje", rekao je on.

Petrić je promenio način rada u Beogradu sa po jednim treningom dnevno, ali u trajanju od 2 sata i 10 minuta. "Da, kada smo se vratili nakon pauze bilo je dosta vremena do utakmica, te smatram da je to bila dobra odluka, trudili smo se. Sada je vreme da treniramo kraće, ali dva puta dnevno. Na kraju sve zavisi od rezultata – ako budu dobri, znači da su i pripreme bile dobre, a ako ne budu dobri, znači da ni pripreme nisu bile dobre".