LEP USPEH!

SRBIJO, BUDI PONOSNA! Mitrović i Vlahović među STO najboljih na svetu, ali... Kako je Ronaldo ispred!?

Autor Milutin Vujičić

Aleksandar Mitrović i Dušan Vlahović zaslužili su partijama iz prošle godine da budu na listi sto najboljih na svetu.

Izvor: MN Press

Britanski list "Gardijan" svake godine objavljuje listu najboljih 100 fudbalera sveta, a Srbija je u 2022. imala čak dvojicu predstavnika! Iako nije još objavljena kompletna lista, nego od 41. do 100. mesta, teško je očekivati da postoje bolje plasirani srpski fudbaleri od Aleksandra Mitrovića i Dušana Vlahovića iza kojih su odlične sezone u dresu Fulama i Juventusa, odnosno reprezentacije.

"Gardijan" je Aleksandra Mitrovića nagradio 83. mestom, tako da je iza see ostavio recimo Risa Džejmsa, Manuela Nojera, Frenkija de Jonga, Kajla Vokera i Rafaela Varana, dok je Dušan Vlahović još bolje plasiran - na 66. mestu.

Tako su iza srpskog napadača ostali Marcelo Brozović, Lautaro Martinez, Tijago Silva, Nikolo Barela, Dominik Livaković, Ugo Loris, Fabinjo i Majk Manjan, a nema sumnje da bi bio i bolje plasiran samo da ga povrede nisu "sasekle" u finišu kalenadarske godine. Nije mogao da igra za Juventus od kraja oktobra, zbog toga je imao problema i na Svetskom prvenstvu i nije mogao da pruži maksimum za Srbiju.

Interesantno je da je Vlahović "skliznuo" za devet mesta u odnosu na prošlu godinu, pa je i Gardijan poručio da je "ovo trebalo da bude godina u kojoj je u samom vrhu uz Holanda i Mbapea", ali su ga upravo povrede zaustavile. Što se tiče Mitrovića, kome je ovo prvo pojavljivanje na listi, tome je pomoglo što je postigao čak 21 gol za Fulam u drugom delu sezone u Čempionšipu i vodio ih u Premijer ligu. Oborio je rekord drugog ranga engleskog fudbala i nastavio u istom ritmu u eliti, ali i u dresu Srbije, pošto je pogađao i na Mundijalu.

Ispred obojice srpskih fudbalera završio je Kristijano Ronaldo, iako je iza njega najgora godina u životu. Na ime starih zasluga zauzeo je 51. mesto, dok se imena najboljih još čekaju, ali se može naslutiti da je Lionel Mesi na prvom mestu...