Neobično!

ZOVE SE RAFAEL LEAI I IGRAĆE U BOSNI I HERCEGOVINI: Najčudniji transfer u regionu - pre njega NIKO nije došao u Evropu!

Autor Dušan Ninković

Mladi fudbaler će imati priliku da se dokaže u takmičenju koje je mnogo kvalitetnije od onog u njegovoj rodnoj zemlji.

Izvor: Youtube/Oceania Football Center/printscreen

Klubovi u regionu pripremaju se za prolećni deo sezone, a često se na našim prostorima kao pojačanja pojave i neki fudbaleri sa egzotičnih destinacija. Jedan takav primer dolazi iz Bosne i Hercegovine, pošto je ekipa Veleža u Mostar dovela ofanzivca sa Solomonskih Ostrva! Momak koji se zove Rafael Leai (19) i time veoma podseća na jednog od najboljih igrača Serije A Rafaela Leaa biće adut u Premijer ligi tokom drugog dela sezone.

On je ugovor u Mostaru potpisao do leta 2024. godine, uz opciju da saradnja bude produžena za još godinu dana. Ovo nije prvi inostrani angažmana za Leaija koji je već igrao za mlađe kategorije Velingtona na Novom Zelandu, ali će svakako biti neobično iskustvo. 

Rafael Leai
Izvor: Youtube/Oceania Football Center

U dosadašnjem toku karijere on je bio mladi i seniorski reprezentativac svoje zemlje, a sada postaje prvi fudbaler sa Solomonskih Ostrva koji je stigao u Evropu! Tako će fudbal u Bosni i Hercegovini na neki način ispisati fudbalsku istoriju države koja se takmiči u Okeaniji, a nalazi se severno od Australije, potpuno na drugom kraju sveta u odnosu na nas.

Ipak, mladi Leai je pronašao put do Mostara i dres Veleža, za koji se izborio tokom priprema. "Rođeni" su u njemu videli potencijal, pa će dobiti šansu da se dokaže u evropskom fudbalu i pomogne novom timu da se možda čak izbori i za evropske mečeve narednog leta. Nakon prvog dela sezone u Premiji ligi Bosne i Hercegovine ekipa Veleža nalazi se na 6. poziciji, sa 24 osvojena boda. Oni će prolećni deo početi 25. februara gostovanjem ekipi Tuzla sitija, a očekuje se da važan deo tima na premijeri bude momak sa Solomonskih Ostrva.