SEĆATE GA SE?

BIVŠI FUDBALER ZVEZDE UŠAO U ISTORIJU: Uvedeno NOVO pravilo u fudbalu, osetio ga na Svetskom prvenstvu! (VIDEO)

Autor Milutin Vujičić

Zaboravljeni fudbaler Crvene zvezde Adam Mičel imao je priliku da uđe u istoriju.

Izvor: MN Press/Twitter/RobertoRojas97/Screenshot

Počelo je Svetsko klupsko prvenstvo za klubove koje FIFA obično koristi da testira nova pravila, tako da smo u meču osmine finala između egipatskog Al-Ahlija i novozelanskog Oklend sitija (3:0) prisustvovali istoriji. Pravilo koje je pozajmljeno iz NFL stiglo je (koinačno) i u fudbal, tako da smo videli kako glavni sudija uz pomoć mikrofona objašnjava čitavom stadionu odluku koju je doneo.

Na taj način FIFA želi da bude transparentnija, kada već ne može da se čuje komunikacija sudije i VAR sobe, pa više neće biti zbunjenih pogleda nakon što arbitar pogleda usporeni snimak - ili ga kontaktira kolega i kaže da je pogrešio.

Istorijsku prvu odluku doneo je Ma Ning iz Kine koji je u 95. minutu pokazao na "belu tačku" kojom je Al Ahli mogao da dođe do pobede od 4:0 protiv poluprofesionalaca sa Novog Zelanda. Ipak, VAR soba je signalizirala arbitru da pogleda usporeni snimak gde je video da je faul bio van kaznenog prostora, tako da ovoga puta sudija nije samo pokazao znak da se odluka poništava - nego je to saopštio čitavom stadionu jer je ozvučen.

Interesantno, na ovoj utakmici igrao je i bivši fudbaler Crvene zvezde Adam Mičel (kratko se zadržao u sezoni 2016/17), a upravo je njemu glavni sudija pokazao direktan crveni karton zbog faula koji je zaustavio napad Al Ahlija.