Pijaca!

NEZAPAMĆEN PRELAZNI ROK U SRBIJI - ČAK NI VEČITI NISU TROŠILI: Trojica u Zvezdi, jedan u Partizanu, a BOMBA van Beograda

Autor Dušan Ninković

Srpska fudbalska pijaca nije bila preterano zanimljiva ove zime, o čemu govori i mali broj transfera Zvezde i Partizana.

Izvor: MN Press

Prelazni rok završen je u većini evropskih zemalja, Srbija je jedna od retkih u kojoj i dalje mogu da se naprave transferi. Tako će biti i nakon prvog kola prolećnog prvenstva - koje se igra tokom vikenda - pošto najbolji srpski klubovi sve do 10. februara mogu da pregovaraju sa pojačanjima. Ipak, čini se da će ova zima u srpskom fudbalu biti "blaga", bez spektakularnih poteza i velikih akvizicija.

Klubovi su uglavnom odlučili da se pojačavaju slobodnim igračima ili onima koji stižu na pozajmice, pa se može zaključiti da je ovaj prozor za transfere bio veoma siromašan i za uslove u domaćem fudbalu. Nisu trošili ni oni najveći - ostaće zabeleženo da su do početka februara Crvena zvezda i Partizan angažovali ukupno četvoricu igrača, trojicu na pozajmicu i jednog koji je došao nakon duge pauze zbog povrede.

Kako bismo se što bolje pripremili za prolećni deo Superlige u kojem će Crvena zvezda juriti šestu uzastopnu titulu i direktan plasman u Ligu šampiona, a Partizan imati i evropske obaveze u Konferencijskoj ligi gde ga čeka dvomeč sa Šerifom, osvrnućemo se na posao koji su večiti rivali uradili. Biće priče i o ostalim zanimljivim transferima srpskog fudbala.

ZVEZDA VEĆ MISLILA NA LETO!

Mirno je bilo na stadionu "Rajko Mitić" što se tiče dolazaka ove zime, jer je Zvezda u mislila već imala leto i evropske izazove u narednoj sezoni. Razmišljali su crveno-beli šta bi sa tržišta mogli da pokupe kao pojačanje za Ligu šampiona kojoj se nadaju i čini se da su uspeli da pronađu ponešto.

Pre toga, u Beograd je stigao Lazar Nikolić - fudbaler koji je u ekipi Javora igrao i kao desno krilo i kao desni bek. Saradnja sa njim dogovorena je još tokom jesenjeg dela prvenstva, pa je on i krajem prošle godine odradio nekoliko treninga sa Zvezdom. Tokom proleća će se za minute boriti protiv Aleksa Viga, Argentinca koji je stigao na pozajmicu iz slavnog Rivera. Mladi fudbaler prvi put je u Evropi i ovo će mu biti prilika da se dokaže, ali i ubedi Zvezdu da ga otkupi. Treće i poslednje pojačanje u poslednjoj liniji za prolećni deo sezone je povratnik Uroš Spajić koji se u klub vratio zbog titule i Lige šampiona, kako bi ispunio dečačke snove. Na igranje pred omiljenim navijačima moraće da sačeka jer još nije u potpunosti spreman, a predviđa se da će Spajić tokom aprila moći da istrči na teren i pojača poslednju liniju tima.

U ofanzivi će trener Miloš Milojević imati kao opciju i mladog napadača Marka Rakonjca. Nekadašnji fudbaler Čukaričkog stiže na šestomesečnu pozajmicu sa pravom otkupa iz moskovske Lokomotive, a ukoliko se pokaže u prolećnom delu sezone mogao bi da bude važna opcija i za evropske mečeve naredne sezone. U njima će važnu ulogu imati Marko Stamenić iz Kopenhagena i Piter Olajinka iz praške Sparte, pojačanja koja stižiu na kraju sezone kada im budu istekli ugovori sa sadašnjim klubovima.

Po svemu sudeći, prolećni deo sezone na pozajmici u Čukaričkom provešće golman Zoran Popović i defanzivac Radovan Pankov. Pozajmica čeka levog beka Andriju Radulovića i desnog beka Uroša Lazića koji su već zaigrali u dresu Radnika. Iskusni Seku Sanogo, koji je povremeno igrao u poslednjoj liniji pojačao je Pariz i neće se vraćati u Beograd jer mu ugovor ističe na kraju sezone. Takođe, "čiste papire" dobili su Andrej Đurić koji karijeru nastavlja u Domžalama i Vuk Bogdanović koji je pojačanje Vojvodine za prolećni deo prvenstva.

Zvezda će u prolećnom delu prvenstva pratiti šta na pozajmicama rade Nikola Knežević (Napredak), Nikola Stanković (Napredak), Jovan Mituljikić (Mladost GAT) i Nemanja Motika (Austrija Lustenau). Na kraju, ali ne i najmanje bitno, treba pomenuti i prijateljski rastanak sa najboljim strancem u klupskoj istoriji. El Fardu Ben je raskinuo ugovor šest meseci pre kraja i na Kipru će se pridružiti nekadašnjem treneru Vladanu Milojeviću.

PARTIZANOVE POZAJMICE - JEDAN DOŠAO, DVOJICA OTIŠLA!

Još mirnije, iako se na početku prelaznog roka nije tako činilo, bilo je u Humskoj. Na samom početku priprema Partizana sa crno-belima su treniraliMiloš Jojić, Nikola Trujić i Stefan Šćepović, a nekadašnji igrač Borusije iz Dortmunda i Kelna išao je i na drugi deo priprema. Činilo se tada da bi mogao da bude mala Partizanova bomba za predstojeću polusezonu, ali od drugog povratka u klub nema ništa iako je trener Gordan Petrić to želeo.

Situacije koje su se desile tokom prethodnog mandata, kada je "Zeka" bio na udaru navijača, ubedile su ga da ove zime izbegne klub sa kojim je svojevremeno bio šampion Srbije. On će karijeru nastaviti u inostranstvu, a Partizan je morao da dovede nekog drugog u vezni red. Pričalo se mnogo o tome ko će se uklopiti u želje Gordana Petrića - pominjali se Aleksandar Šćekić, Kliver Moreno, Dolev Haziza, a izbor je na kraju pao na Kolumbijca Andresa Kolorada.

Centralni vezni pretežno defanzivnih karakteristika može da pomogne i na štoperskim pozicijama, a tek treba da se vidi kako će ići njegovo prilagođavanje na evropski fudbal. Ima 24 godine, visok je 190 centimetara i pre nešto više od godinu dana upisao je za sada jedini nastup u seniorskoj selekciji svoje zemlje. Pored toga, iskustvo je sticao u Brazilu gde je nosio dres Sao Paula, a Partizan je pojačao kao pozajmljeni igrač Kortulue iz svoje rodne zemlje.

Ostaje da se vidi da li će Partizan u finišu prelaznog roka pokušati da dovede još nekog fudbalera ili je trener Petrić zadovoljan igračkim kadrom. Po izjavi koju je dao pre nekoliko dana jasno se može naslutiti da crno-beli neće dovoditi po svaku cenu već da novajlija mora da bude kvalitetniji od fudbalera koji su već u klubu. Oni koji su tu će - to se već zna - izaći na megdan Šerifu iz Tiraspolja u nokaut fazi Konferencijske lige. Prošao je rok za registraciju novih fudbalera, pa bi eventualno pojačanje Partizana za početak moglo da igra samo u domaćem prvenstvu.

Sa druge strane, Partizan je igrački kadar "rasteretio" na isti način na koji se i pojačavao. Dvojica krilnih fudbalera - talentovani Vanja Vlahović i nešto iskusniji Nikola Terzić, kao pozajmljeni igrači Partizana imaće prve inostrane avanture. Terzić je novi igrač Bandirmaspora u drugoj ligi Turske i tamo će mu društvo praviti Ivan Šaponjić, dok će Vanja Vlahović krenuti Dušanovim koracima i zaigrati u Italiji. Prvo za ekipu Atalante do 19 godina, a kasnije možda i za prvi tim kluba iz Bergama koji je poslednjih godina poznat po specifičnom, veoma atraktivnom i izuzetno ofanzivnom fudbalu.

A OSTATAK SUPERLIGE?

Po informacijama koje ima specijalizovani sajt "Transfermarkt", srpski klubovi u januarskom prelaznom roku nisu kupili nijednog fudbalera! Svi transferi obavljeni su bez plaćanja obeštećenja, a jedino je Crvena zvezda platila 110.000 evra kako bi pozajmica argentinskog defanzivca Aleksa Viga. Moglo bi da se desi da on bude i jedini fudbaler za čije je usluge plaćeno ove zime...

Ipak, bila je i jedna bomba u srpskom fudbalu! Verovatno najveći "ulazni" transfer je dolazak Edmunda Ada u Spartak iz Subotice. Vezni igrač koji je sa Šerifom nastupao u Ligi šampiona pojačao je tim sa severa Srbije kao slobodan igrač, nakon što je uspeo da raskine ugovor u Moldaviji. Momak oko kojeg se Zvezda "otimala" sa Šerifom i drugim zainteresovanim klubovima trebalo bi da bude pravo osveženje u ligi tokom proleća.

Sa druge strane, srpski klubovi su solidno prodavali ove zime. Belgijski Šarloa je kupio napadača Nikolu Štulića za čak 750.000 evra i to je najbolji transfer nekog srpskog kluba u ovom prelaznom roku. Pored Radničkog iz Niša za koji je Štulić igrao dobro su prošli i Radnik koji za Miloša Spasića od Kišvarde iz Mađarske dobija 130.00 hiljada, odnosno Novi Pazar koji je Stefana Lončara prodao u Debrecin. Najveći transfer je odlazak Đorđa Gordića u belgijski Lomel - filijalu Mančester sitija - ali to smo znali i pre ove zime. Takođe, Vojvodina je dogovorila da će narednog leta prodati Štutgartu napadača Jovana Miloševića, najtalentovanijeg srpskog igrača u svom uzrastu.