Fudbal

UEFA ZABRANILA ZASTAVU KOJA "OTIMA" I DEO SRBIJE! Neće biti "Velike Mađarske" na fudbalskim utakmicama (FOTO)

Autor Mladen Šolak

UEFA ne dopušta zastavu Velke Albanije Mađarskoj

Izvor: MN Press

UEFA nije dozvolila Mađarima da na međunarodnim utakmicama koriste simbole "Velike Mađarske". Nakon što su tamošnji mediji senzacionalistički objavili tu vest, a savez objavio ne do kraja jasno saopštenje, reagovali su najpre Rumuni, a potom je i u Mađarsku stigao mejl iz centrale UEFA u Nionu, sa jasnom porukom šta se sme, a šta se ne sme.

"Pozivamo se na našu prethodnu prepisku, od 20. marta 2023, u vezi sa dozvolom za korišćenje zastava i banera koji u sebi sadrže simbole 'Istorijske Mađarske' ili 'Velike Mađarske' na utakmicama pod okriljem UEFA. Na naše potpuno iznenađenje, postali smo svesni medijskih izveštaja u kojima je navedeno da je UEFA odobrila korišćene tih zastava i transparenata na utakmicama UEFA takmičenja".

"U skladu s tim, a da bismo izbegli bilo kakvu sumnju, želimo da još jednom razjasnimo da ni na koji način UEFA nije odobrila korišćenje tih zastava ili banera. Štaviše, kao što je navedeno u našem pismu, isticanje takvih banera na utakmicama dovelo bi do disciplinskih posledica, zato vam čvrsto preporučujemo da preuzmete neophodne korake i izbegnete isticanje tih zastava i banera na UEFA utakmica. I za kraj, kao što je navedeno u našem prethodnom pismu, na nezavisnim disciplinskim organima biće, ako bude potrebe, da pristupe ovoj stvari i da možda primene disciplinske sankcije u skladu sa UEFA disciplinskim pravilinkom", navedeno je u poslednjem pismu mađarskom savezu.

I mađarski premijer Viktor Orban takođe je nosio šal za motivima takozvane "Velike Mađarske":

Izvor: Instagram/Printscreen/orbanviktor

Fudbalski savez Mađarske saopštio je prethodno da je tražio jasno tumačenje situacije i Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) i od mreže za borbu protiv diskriminacije (FARE). "Prihvativši argumente Fudbalskog saveza Mađarske, dve organizacije su utvrdile da boje istorijske mape Mađarske i da pruge Arpada (crveno-bele) ne sadrže u sebi rasistički gest, ali to se ne odnosi i na dodatne simboole i natpise koje su postavljene na platno, kao i na skandiranje navijača. Zbog svega, toga, asocijacija će dozvoliti unošenje zastava na sledeće dve utakmice", saopštio je Savez, očigledno malo preuranjeno.

Iredentistička "Velika Mađarska" je politički koncept koji teži obuhvatanje svih Mađara u jednu državu i pripajanje mađarskih teritorija sa nemađarskim stanovništvom. Ona podrazumeva i teritorije Srbije, Rumunije, Hrvatske i drugih zemalja.

Izvor: YouTube/Rzm62 YT