Fudbal

ZVEZDA KAŽNJENA ZBOG PAROLA I TRANSPARENTA RATKU MLADIĆU: FIFA dobila anonimnu prijavu nakon poruka sa "Marakane"

Autor Mladen Šolak

Disciplinska komisija FSS izrekla kaznu Crvenoj zvezdi na osnovu upozorenja iz FIFA.

Izvor: Dusan Milenkovic/ATAIMAGES

Odlukom Disciplinske komisije Fudbalskog saveza Srbije, a na preporuku svetske "Kuće fudbala" (FIFA), utakmica Crvena zvezda - Radnički 1923 u ponedeljak biće odigrana pred praznim tribinama. Sankcija Zvezdi izrečena je na osnovu anonimne prijave zbog podrške navijača Zvezde Ratku Mladiću, izrečene i transparentom u njegovu čast, na kojem je pisalo povodom njegovog rođendana: "Svaki Srbin vam kapu diže i po vašem uzoru decu podiže. Srećan rođendan, generale. Zauvek hvala". Ta parola je istaknuta na meču Zvezda - Novi Pazar.

Nakon izrečene kazne, navijačka grupa Delije Sever objavila je saopštenje u kojem je između ostalog poručlla da će se još glasnije čuti Mladićevo ime sa njene tribine, kao i da ne prihvata presudu Haškog tribunala, prema kojoj je Mladić osuđen zbog genocida, zločina protiv čovečnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja tokom rata u BiH. Ta presuda je najpre donesena prvostepeno, a potom 8. juna 2021. i konačno.

"Mi presude haškog tribunala ne prihvatamo, smatramo ih ništavnim i tek sada će se još jače kad mi budemo mislili da treba čuti ime našeg junaka na stadionu Rajko Mitić. Tamo gde je pravda ustvari nepravda, gde se selektivno osuđuju ljudi, mi ne želimo da ćutimo ako drugi hoće!", piše između ostalog u saopštenju.

Pogledajte slike sa stadiona Crvene zvezde: