Kalkulacije!

ZVEZDA MOŽE DA BUDE ŠAMPION PRE PLEJ-OFA! Prate se TRI utakmice - crveno-belima odgovara POBEDA Partizana!

Autor Dušan Ninković

Ukoliko se poklope tri rezultata u 30. kolo Superlige, Crvena zvezda postaje šampion države pre plej-ofa!

Izvor: MN Press/SofaScore/Screenshot

Ostalo je da se odigra još samo jedno kolo Superlige pre nego što se tabela podeli na dva dela, a 30. runda u elitnom rangu domaćeg fudbala biće na programu između ponedeljka i srede. Na to su delimično uticale i padavine koje su šokirale Srbiju početkom aprila, pa na nekim stadionima 29. kolo nije moglo da se odigra. Sada je sve u redu, znamo kada ćemo gledati rundu u kojoj ćemo možda dobiti šampiona!

Crvena zvezda je ubedljivi lider na tabeli i u teoriji bi tim Miloša Milojevića mogao da stigne do titule pre nego što se tabela podeli na plej-of i plej-aut! Za tako nešto potrebna je pobeda crveno-belih u Beogradu protiv Radničkog 1923 iz Kragujevca, ali i još dva rezultata. Ukoliko bi se to desilo, crveno-beli bi potpuno rasterećeno ušli u doigravanje, dok su pripreme za sledeću sezonu i za grupnu fazu Lige šampiona praktično već počeli.

Jasno je da ih u narednom periodu čekaju mnogobrojne promene, pa bi što ranija "overa" titule bila izuzetno korisna za tim koji poslednjih godina dominira srpskim fudbalom. Od mandata Vladana Milojevića, preko Dejana Stankovića, pa do Miloša Milojevića crveno-beli redovno osvajaju šampionat, a prethodnih sezona su najuspešniji tim i u Kupu Srbije.

Zvezdina situacija

Aktuelni šampioni Srbije, fudbaleri Crvene zvezde, nalaze se u idealnoj poziciji nakon 29. kola u Superligi. Trenutno imaju 79 osvojenih bodova - učinak od 25 pobeda i četiri remija, a ukoliko na svom terenu pobede Kragujevčane stižu i do 82 boda u ovoj fazi takmičenja. Stečena razlika je već tolika da je nedostižna, a trebalo bi uzeti u obzir da crveno-beli imaju bolji međusobni skor od svih ostalih timova u ligi. 

Crvena zvezda će svoj meč igrati u ponedeljak (18:00), dok se preostala dva meča bitan za plasman u vrhu tabele igraju dan kasnije pa će ostali timovi imati jasniju sliku o tome šta je potrebno da bi se "šampionska trka" nastavila, mada je jasno da je trenutno u vrhu jedina trka ona za drugo mesto.. Mečeve koji će se igrati u utorak pratiće i navijači Crvene zvezde jer bi u zavisnosti od njihovog ishoda mogao da bude odlučen šampion.

TSC i Čukarički

Ukoliko bi Zvezda savladala Radnički iz Kragujevca, najviše pažnje bilo bi usmereno ka timovima iz Bačke Topole i sa Banovog brda koji će morati da osvoje sva tri boda da bi joj odložili slavlje. Ekipa TSC-a u utorak putuje za Beograd i na krovu tržnog centra Stadion odmeriće snage sa Voždovcem. Lazetićeva ekipa ima 59 osvojenih bodova i ukoliko ovaj meč dočeka sa zaostatkom od 23 boda moraće da pobedi "Zmajeve" i da bi za kolo ili dva prolongirala šampionsko slavlje na "Marakani".

Slična je situacija i sa Čukaričkim. U malom gradskom derbiju "Brđani" će dočekati Partizan i ako Zvezda pobedi, sprećiće je da te večeri otvoi šampanjac ako pobedi tim iz Humske kod kuće. To će biti izuzetno težak zadatak, posebno kada se ima u vidu da crno-belima gori pod nogama i da moraju da osvajaju bodove kako bi se domogli drugog mesta i plasmana u kvalifikacije za Ligu šampiona.

Partizan hoće sa četvrtog mesta

U Humskoj trenutno ne misle o Zvezdi i o odavno izgubljenoj šampionskoj trci. Imperativ je da padne Čukarički i da se ekipa što brže vrati na poziciju broj "dva", koja vodi u kvalifikacije za Ligu šampiona.

Svakako, čeka nas zanimljiva runda u srpskom fudbalu. Možda i najzanimljivija u ovoj sezoni jer će se na mečevima u utorak deliti "startne pozicije " pred plej-of. Sa druge strane, ukoliko Zvezda pobedi, a TSC i Čukarički ne osvoje sva tri boda, već u 30. kolu ćemo dobiti šampiona. Pogledajte kako izgleda tabela:

Ukoliko želite da vidite dodatni sadržaj posetite Mondo Pređi na sajt