SVE ŠTO VAS ZANIMA

PARTIZAN MOŽE NA HAJDUK, RIJEKU, BEŠIKTAŠ... Evo koga crno-beli mogu da dobiju NA ŽREBU za Konferencijsku ligu!

Autor Milutin Vujičić

Partizan neće imati lak zadatak, ma ko god bio protivnik u Konferencijskoj ligi.

Izvor: MN Press/UEFA/Screenshot

Srbija će sledeće sezone imati čak pet predstavnika u UEFA takmičenjima, a tri će sigurno igrati tokom jeseni u grupnoj fazi Lige šampiona, Lige Evrope ili Konferencijske lige. Crvena zvezda je siguran učesnik Lige šampiona, TSC može u grupu Lige šampiona ili Lige Evrope, a Čukarički će u Ligu Evrope ili u Konferencijsku ligu. Uz to, Srbiju će predstavljati još Partizan i Vojvodina koji se takođe nadaju da mogu u treće najjače UEFA takmičenje.

Partizan će krenuti od treće runde kvalifikacija za Konferencijsku ligu, što znači da su mu potrebna dva prolaska da bi tokom jeseni igrali međunarodno takmičenje. Uprkos velikim problemima u klubu, gde mnoga pitanja nisu rešena, jasno je da bi neučestvovanje u Konferencijskoj ligi bio ogroman udarac na crno-bele.

Dobra vest za crno-bele je da će zbog više nego dobrog koeficijenta, koji su stekli prethodnih sezona, biti povlašćeni u obe runde i bar na papiru mogu da se nadaju lakšim protivnicima. Još je vrlo teško prognozirati ko bi sve mogao da dođe na megdan Partizanu pošto UEFA pred žreb deli ekipe u manje grupe, a uvek su moguća i iznenađenja u letnjim mesecima kada mnogi timovi nisu potpuno sređeni.

Tako bi Partizan u trećoj rundi kvalifikacija za Konferencijsku ligu mogao da igra protiv nekog od sledećih timova: AEK Larnaka (Kipar), Omonija (Kipar), Didelanž (Luksemburg), Riga (Letonija), Maribor (Slovenija), Kups (Finska), Škendija (S. Makedonija), Hajduk Split (Hrvatska), Nefči (Azerbejdžan), Linfild (S. Irska), Vaduc (Lihtenštajn), Dunajska Streda (Slovačka), Dandalk (Irska), Pjunik (Jermenija), Osijek (Hrvatska), Alaškert (Jermenija), Sutjeska (Crna Gora), Harts (Škotska), Hibernijan (Škotska), Škupi (S. Makedonija), Aris (Grčka), Sarajevo (Bosna i Hercegovina), Austrija Beč (Austrija), Rigas (Letonija), Tobol (Kazahstan), Petrokub (Moldavija), Nordšeland (Danska).

Ukoliko bi Partizan prošao u plej-of, tu bi ih čekali timovi poput sledećih: Bode/Glimt (Norveška), Leh (Poljska), Osasuna (Španija), Rapid Beč (Austrija), Hapoel Ber Ševa (Izrael), Jurgorden (Švedska), APOEL (Kipar), Bešiktaš (Turska), Tvente (Holandija), Rijeka (Hrvatska), Vitorija Gimarais (Portugal), Aruka (Portugal), FCSB (Rumunija), Legija Varšava (Poljska), Rozenborg (Norveška), Spartak Trnava (Slovačka), Panatinaikos (Grčka).

Dakle, nimalo naivni protivnici i jasno je da bi mnogo toga zavisilo i od sreće na žrebu, a problem za crno-bele je što za razliku od nekih prethodnih sezona neće imati "popravni" selidbom u slabije takmičenje.