ŠTA SAD?

FIFA SPREMA REVOLUCIJU, UVODI NOVO OFSAJD PRAVILO! Napadači slave, defanzivci su BESNI - evo šta se MENJA!

Autor Nemanja Stanojčić

FIFA razmatra uvođenje novog pravila oko ofsajd pozicije.

Izvor: Printscreen/Arena Sport

FIFA sprema novo ofsajd pravilo i uvodi revoluciju u fudbal kada je u pitanju nedozvoljena pozicija. Prema pisanju stranih medija testiranje će se sprovesti već u sezoni 2023/24 i to u Holandiji, Italiji i Švedskoj. Nije još uvek poznato da li će krenuti od najjačih liga ili od nižih takmičenja.

Promena pravila dopašće se napadačima, defnzivcima sigurno neće. Naime, po novom tumačenju ofsajd važi samo ako je celo telo igrača koji napada ispred poslednjeg igrača odbrane. Tako na primer ako jedna noga ostane u liniji sa poslednjim igračem u defanzivi, a druga noga i telo je ispred, onda je igrač u dozvoljenoj poziciji i sudije se neće oglašavati.

Prema trenutnim pravilima ako je bilo koji deo tela kojim može da se postigne gol ispred poslednjeg igrača odbrane, onda je ofsajd. Tako se dešavalo da golovi budu poništeni zbog nekoliko milimetara. Ni to se nije svima dopalo, mada nova promena uvodi baš velike promene. Pitanje je hoće li biti uvedena, a jedan od zagovornika ove nove ideje je legendarni trener Arsen Venger. U galeriji ispod možete pogledti sve sporne ofsajd fotografije koje bi po novom pravilu bile priznate kao golovi:

BONUS VIDEO: