Sećanje!

REKAO SAM POKOJNOM KOSANU: JA IDEM, NE MOGU OVO VIŠE! Milojević otkrio nepoznate detalje - "Šutni ga, sine!"

Autor Dušan Ninković

Nekadašnji trener Crvene zvezde Vladan Milojević prisetio se dešavanja sa meča u Kopenhagenu, gde je izvedeno 22 penala nakon odigranog dvomeča.

Izvor: Youtube/Miljanov korner/printscreen

Crvena zvezda i dalje "živi" na uspesima koje je pomalo neočekivano napravio Vladan Milojević tokom dve i po godine u kojima je predvodio aktuelnog šampiona Srbije. Pod komandom nekadašnjeg defanzivca crveno-belih ostvareni su veliki evropski rezultati - nokaut faza Lige Evrope i dve grupne faze Lige šampiona, nakon što je tim uspešno prošao maksimalnih 12 kola kvalifikacija! Jedna od prepreka bio je Kopenhagen, koji sada ima posebno mesto u memoriji navijača.

Dramatičan dvomeč protiv tadašnjeg šampiona Danske doneo je penal-seriju o kojoj se priča i nekoliko godina kasnije. Detalja sa meča na stadionu Kopenhagena Vladan Milojević se prisetio tokom gostovanja u emisiji "Miljanov korner", gde je ispričao i neke do sada nepoznate detalje... Cela priča počela je od pitanja da li je Popović trebalo da uđe umesto Borjana kada su se približili udarci sa kreča.

"Vi ste mi postavili dobro i logično pitanje, stvarno. Popović stvarno brani fenomenalne penale. Ali, u mojoj ličnoj filozofiji kao trenera, nekad je ok da promenite golmana ali nisam razmišljao u tom pravcu. Mislim da mi nismo ni vežbali penale pred Kopenhagen. Igrači svaki dan ostanu i šutnu koji penal i tako dalje. A šta može za tu utakmicu... Malo je bilo to kako smo mi igrali tu utakmicu prvu 1:1, to smo mi. Osećao sam posle te utakmice da je bilo 'Pa nema veze, igraćemo Evropu, šta ima veze'. Mnogo se vodimo tim emocijama, bilo je razočaranje nakon 1:1. Jelte, svi su očekivali da mi pobedimo Kopenhagen onako lagano. Međutim, posle tog rezultata nam niko nije davao neke velike šanse. Cela neka ludačka utakmica sa nekom kišom, prelepim stadionom, teškim terenom, crvenim kartonom... Rovovska borba i to je trajalo, bilo je baš naporno", počeo je da se priseća Vladan Milojević. Ovako je izgledao meč u Beogradu:

Crvena zvezda je tog leta eliminisala Suduvu i Helsingi, kasnije je "uzela meru" i Jang bojsu, ali je dvomeč sa Kopenhagenom najduže ostao u sećanju navijača. Bilo je izuzetno dramatično na terenu, tribinama, kraj malih ekrana,... Pa i na klupi srpskgo tima, sa koje je Vladan Milojević poželeo da ode!

"Ja se sećam baš kad smo šutirali penale i to je jako bitna situacija i jako bitan trenutak koji mogu da prenesem. U jednom trenutku kad smo počeli da šutiramo penale bilo je stvarno nestvarno. Videli ste, to je bio neki rolerkoster, udri, ovamo, onaj promaši... Jeste istina da je tu gde se izvodio penal bila neverovatno velika rupa. U jednom trenutku, kad smo mi ispucali sve te serije, ja mislim da je baš kad je Jevtović promašio, pa oni trebalo da daju gol i završi se cela priča, ja sam rekao nažalost preminulom Kosanu i Vladi Jankoviću 'Ja odoh!'. Oni su me pitali gde ću, kažem 'Ja idem u svlačionicu, ne mogu više ovo da gledam'. Ne znam šta je, ali ne mogu više. Nek bude kako bude, samo da se završi! Međutim, oni su promašili jedanaesterac! Ja se sećam da sam krenuo i usput sam gledao onako ka našim navijačima", otkriva Milojević i zatim se priseća kako su birani šuteri: "Obično ima ko se javi da šutira. U takvim situacijama ne možete da dođete i kažete 'Ti šutiraš', nije to stvar odgovornosti. Znaju se otprilike tih pet igrača koji će šutirati, ali to nije kod nas bio slučaj. Morali su svi da šutiraju. Bila je situacija kad smo ispucali sve penale, kad je i Borjan šutirao i onda 'Ko je sledeći?'. Momak koji ima veliko srce, veliki zvezdaš Raša Pankov u celoj toj situaciji rekao 'Šefe, ja ću'. Tu imate par sekundi, nije stvar što niko neće nego dok utvrdite ko će, a on je odmah rekao. 'Rašo, šutni ga, sine!' i Raša ga dao, Borjan posle toga odbranio i sve ostalo je istorija."

Prisetite se kako je izgledala penal serija u kojoj su snage odmerili Kopenhagen u Crvena zvezda, nakon odigranog dvomeča u kvalifiakcijama za Ligu šampiona u sezoni 2019/20. Podsećamo, oba meča završena su rezultatom 1:1, a u Danskoj smo videli čak 22 izvedena penala. U redovima Crvene zvezde promašili su Marin, Jevtović, Jovančić i Simić, a precizni bili Ivanić, Žander, Pankov, Degenek, Gobeljić, Borjan i ponovo Radovan Pankov.

Kopenhagen Zvezda
Izvor: YouTube/Aleksandar Tucakovic

BONUS VIDEO: