Baš oštro

ONI SU USTAŠKI KLUB I OSVAJAJU EVROPU! Prozivka italijanskog novinara - pomenuo DVA RATA!

Autor Dušan Ninković

Šampion Bosne i Hercegovine Zrinjski iz Mostara piše istoriju fudbala u toj zemlji, a Italijani su veoma oštri u komentarima o Hrvatskoj, ustašama i šahovnici!

Izvor: Profimedia

Fudbalska istorija Bosne i Hercegovine ispisana je kada je šampion te zemlje Zrinjski iz Mostara uspeo da stigne do plej-ofa kvalifikacija za Ligu Evrope. Bez obzira na ishod dvomeča protiv LASK-a iz Linca, BiH će prvi put nakon raspada Jugoslavije imati predsednika u grupnoj fazi evropskog takmičenja - Lige Evrope ili Konferencijske lige. Ta vest dočekana je sa mnogo pažnje u regionu, ali nisu svi bili oduševljeni - renomirani italijanski list "Gazzeta delo Sport" piše o "ustaškom klubu koji osvaja Evropu".

U tekstu koji je potpisao novinar Lorenco Topelja navodi se kako je katuelni šampion Bosne i Hercegovine klub u čijoj prošlosti postoje neke intrigantne inforamcije. Jedan od najpoznatijih svetskih listova, barem kada je reč o sportu, bavio se upravo njima pa u tekstu ima detalja o ustaškoj prošlosti, zabrani rada, hrvatskom nacionalizmu, crveno-beloj šahovnici i većinski hrvatskom igračkom kadru.

"Vlasti su zabranile rad Zrinjskom zbog nikad prikrivene ustaške nostalgije kluba i njegovih navijača", napisao je Topelja, a zatim dodao da klub nosi "crveno-bele kockice tipične za hrvatski nacionalizam". Takođe, italijanski novinar u tekstu pominje rušenje Starog mosta, jednog od simbola Mostara - koje su početkom novembra 1993. godine izvele jedinice Hrvatskog vijeća odbrane pod komandom osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka.

Izvor: Profimedia

Istina, Zrinjski ima jake veze sa Hrvatskom, ali i sa lokalnim stanovništvom hrvatskog porekla koje živi u okolini Mostara i u njemu. Svojevremeno je ovaj tim osnovan kao "Đački športski klub", da bi ubrzo promenio ime u Hrvatski športski klub Zrinjski što je i sada naziv koji nosi. Od osnivanja 1905. godine do danas prošlo je mnogo vremena, ali treba istaći da se klub dugi niz godina nije takmičio...

Tokom Drugog svetskog rata Zrinjski se priključio fudbalskim takmičenjima pod okriljem NDH, za šta komunističke vlasti nisu imale razumevanja nakon rata. Već 1945. godine NŠK Zrinjski je ugašen jer ga je politički vrh novoformirane države smatrao za sredstvo kojim se progiraju nacionalističke ideje. Klub je obnovljen tek nakon raspada države, a od 1992. godine u Mostaru je situacija drugačija. Na to ukazuju i aktuelni čelnici kluba... 

"Zrinjski je simbol inkluzivnosti, izvrsnosti i različitosti i ponos je Mostara i BiH te će ostati veran svojim vrednostima. Mogu vas uveriti, kao član ove zajednice već nekoliko godina, kao jevrej iz države Izrael, da prošlost nikada neće biti zaboravljena", rekao je potpredsednik kluba Amir Gros Kabiri koji se deklariše kao jevrej i izraelski biznismen.

I stvarno, kada se danas pogleda situacija u igračkom kadru, više nije reč samo o lokalnom klubu za koji nastupaju hrvatski fudbaleri. Tim predvodi hrvatski stručnjak Krunoslav Rendulić, koji nije rođen u Mostaru već u Vinkovcima, a ne terenu su često i fudbaleri srpskog porekla. Tako je kapiten tima Nemanja Bilbija, reprezentativac BiH, nekadašnji napadač banjalučkog Borca i Vojvodine, poreklom Srbin. Njegov zamenik je srpski fudbaler Slobodan Jakovljević, rođen u Prištini. Ostatak tima čine fudbaleri iz BiH i Hrvatske, ali i jedan Albanac - Marsel Ismailgeči koji je iz Tirane stigao u Mostar.

BONUS VIDEO: