Fudbal

TUGA U HUMSKOJ, UMRO ČLAN "PARTIZANOVIH BEBA"! Igrao za reprezentacije Jugoslavije i Amerike, bio as Olimpik Marseja

Autor Mladen Šolak

Preminuo nekadašnji as crno-belih.

Izvor: MN Press

Nekadašnji fudbaler Partizana Ilija Mitić preminuo je u San Francisku u 84. godini. Crno-beli su objavili tužnu vest, uz obaveštenje da je preminuli igrač bio član omiljene generacije kluba iz Humske, "Partizanovih beba", koje su zlatnih šezdesetih godina igrale i u finalu Lige šampiona protiv Real Madrida 1966.

Mitić je igrao u veznom redu i napustio je Humsku pre te čuvene sezone u kojoj je tim Abdulaha Gegića igrao meč za titulu protiv "kraljevskog kluba", u sastavu koji su znali napamet mnogi - i to ne samo navijači Partizana: Šoškić - Jusufi, Mihajlović, Bečerac, Vasović, Rašović, Bajić, Kovačević, Hasanagić, Galić, Pirmajer.

Ilija Gagić bio je rođen u Grkinji u Gadžinom Hanu 1940. godine, igrao je za crno-bele od 1958. do 1963, a potom je nastupao za Bor, OFK Beograd, posle kojeg je otišao u Ameriku igrao za Oukland klperse, Dalas tornado... U sezoni 1969/70 nosio je dres Olimpika iz Marseja, a potom je nastupao u Holandiji za Holand sport i Den Boš, pa se vratio u Ameriku i ostavio dubok trag ponovo nastupajući u Dalasu i za San Hoze ertkvejks.

U Americi je završio karijeru, bio je šesti na listi najboljih strelaca svih vremena u istoriji tamošnje lige, a zanimljivo je to da je 1973. igrao i za "A" reprezentaciju Amerike, u meču protiv Poljske u San Francisku, u kojem je i preminuo prošle nedelje. U Jugoslaviji je bio mladi reprezentativac i imao je dva nastupa za selekciju igrača do 21 godine.