OGLASIO SE

TOG DANA SAM NA MARAKANI PRETRČAO 16 KM! Posle 32 godine, progovorio o Zvezda - Bajern: Čuvala me policija!

Autor Milutin Vujičić

Poznati arbitar Bruno Galer govorio je o susretu Crvene zvezde i Bajerna 1991. godine u Beogradu.

Izvor: MN Press

Lajpcig stiže u Beograd na meč protiv Crvene zvezde u Ligi šampiona (utorak, 21.00), a Nemcima je u najavi utakmice o njoj - i samom stadionu "Rajko Mitić" - pomogao Bruno Galer. Ako vam je ime poznato, a ne možete da se setite otkud ga znate, u pitanju je švajcarski sudija koji je bio jedan od najpoznatijih tokom osamdesetih i početka devedesetih godina prošlog veka. Našoj publici je pre svega poznat po revanšu Crvene zvezde i Bajerna 1991. godine u polufinalu Kupa šampiona.

Švajcarac je vodio ludu utakmicu, najslavniju ikad odigranu na "Marakani", čijeg se rezultata dobro seća. "Da, bilo je 2:2, zar ne?", ističe Bruno Galer za nemački "RB Live" i dodaje da je to dobro zapamtio zbog toga što je u 90. minutu Augentaler prevario svog golmana Aumana. "Imam to i dalje u glavi, retko viđate takav gol", kaže poznati sudija.

"Bilo je mnogo navijača i bilo je bučno. Atmosfera je bila sjajna. Sećam se da je utakmica bila neverovatno brza. Stalno se igralo ispred jednog ili drugog gola. Tog dana sam pretrčao 16 kilometara. Nikada mi se to nije desilo ni pre, a ni kasnije...", dodaje ovaj 77-godišnjak i poručuje da se te utakmice seća odlično: "U to vreme Jugoslavija je još postojala kao država. Sećam se da su mi ljudi govorili da Zvezda ima Hrvate u timu i da su vatreni. Ipak, utakmica je bila civilizovana, mislim da sam dao samo jedan žuti karton".

Bruno Galer ističe i da je ceo meč protekao mirno, u duhu fer-pleja, što je čudno s obzirom na to koliko je meč bio važan za igrače Crvene zvezde koji su bili nadomak finala. "Sećam se kako nas je policija pratila na večeru. Želeli su da dođemo na meč bezbedno i čak su zaustavili saobraćaj zbog nas", zaključuje Švajcarac.

Podsetimo, Crvena zvezda je zbog gola u nadoknadi vremena prošla u finale Kupa evropskih šampiona gde je u Bariju savladala Olimpik Marsej posle boljeg izvođenja jedanaesteraca.

BONUS VIDEO: