MONDO REPORTAŽA

SLOVENCI, PA MI ZBOG VAS ČEKAMO 23 GODINE! Pomislio sam na Vidića, a svi oko mene SKOČILI... I EURO ste nam pokvarili!

Autor Nemanja Stanojčić

Slovenija je pobedom protiv Kazahstana "overila" plasman na Evropsko prvenstvo i poslala Srbiju u četvrti šešir, a reporter MONDA se zadesio usred proslave u jednom slovenačkom gradu.

Izvor: MONDO/Nemanja Stanojčić/MN Press

U nedelju uveče sa Novakom Đokovićem slavite uspeh i titulu na Završnom mastersu, dan kasnije u Sloveniji gledate radost slovenačkih navijača koji pobedom protiv Kazahstana odlaze na EURO prvi put od 2000. godine (poznato?) i nama važnije, šalju Srbiju u četvrti šešir na žrebu za Evropsko prvenstvo. U najkraćem, tako su izgledala 24 sata grupi novinara u kojoj je bio i izveštač MONDA sa Završnog mastersa u Italiji, koja je zbog kvara na automobilu bila prinuđena da u Sloveniji ostane malo duže od predviđenog.

Jedan dan Torino, drugi dan Logatec. Tako se zove malo mesto u "deželi" sa oko 10.000 stanovnika koje je sa velikom strašću i energijom proslavilo uspeh reprezentacije. Spletom okolnosti, baš u tom mestu u središnjoj Sloveniji na putu kući u ponedeljak odgledali smo poslednjih dvadesetak minuta utakmice koja je na kraju poslala Dragana Stojkovića i "orlove" u poslednji šešir.

Drhtali su navijači Slovenije u jednom kafiću u Logatecu sve vreme, kada smo stigli u lokalni bar rezultat je bio 1:1 i tenzija je rasla. Uostalom, mi znamo jako dobro koliko boli četvrt veka bez Evropskog prvenstva, s tim da nas boli jače za onaj Vidićev penal u Ljudskom vrtu i Handanovićevu odbranu, kao i poraz kojim su nas Slovenci sprečili u poslednjem kolu da 2011. uđemo u baraž ispred Estonije. Da, da - Estonije, ako ste zaboravili.

Izvor: Vid Ponikvar/© MN press, all rights reserved

Vratimo se sada slovenačkoj radosti od ponedeljka i našoj neprijatnosti što ćemo zbog njihove pobede morati u zadnji šešir. Kako su minuti prolazili, dok su slovenački fudbaleri na terenu jurili gol, a svi oko nas naručivali nove krigle i flaše piva, kao da se znalo šta će se dogoditi - i da opet neće biti dobro za nas u finišu, kao i u toj, poslednjoj Vidićevoj utakmici u reprezentaciji Srbije u Mariboru. Čak su bili i slični bojrevi, pa su Slovenci ovog puta sve rešili u 86. minutu kada je Benjamin Verbič postigao gol za pobedu i delirijum oko nas. Svi su skočili i počeli da viču i da se raduju, jedan momak koji je video da snimamo samo je viknuo da navija za Maribor.

Slavili su Slovenci selektora Matjaža Keka, koji je posle titule sa Rijekom napravio čudo i sa Slovenijom, jer je u poslednjim trenucima preskočio i Finsku i Kazahstan, koji će u baraž. Slavili su i bisera RB Lajpciga Benjamina Šeška, koji je u ovim kvalifikacijama dao pet golova i koga je beogradska "Marakana" skoro videla u Ligi šampiona. Slavili su kako su Slovenci verovatno slavili i gol Milenka Aćimovića sa polovine terena u baražu za EURO 2000. protiv Ukrajine, mada tada mnogi iz našeg slovenačkog društva u utorak uveče ili nisu bili rođeni ili su pre na TV-u birali crtane filmove umesto taj ludi meč na stadionu Bežigrad.

Obrtale su se ture piva, nije bilo lako pričati zbog buke, alkoholisanosti domaćih a i zbog jezičke barijere, ali smo se sporazumeli dovoljno da znaju da smo iz Srbije i da bismo mogli da se sretnemo i u grupnoj fazi - kao te 2000, kada smo u grupi pokazali kakav haos i spektakl od utakmice znaju da naprave Srbi i Slovenci. "Šta bude, biće, radujemo se sad, videćemo na žrebu", rekao nam je jedan Sloenac i otišao dalje da slavi, tako da ni ime nismo stigli da pitamo.

BONUS VIDEO: