Fudbal

OVO JOŠ NIKOME NISAM REKAO - IMAM AUTIZAM! Igrao je Premijer ligu, a krio je od svih: Bio sam im čudan...

Autor Mladen Šolak

Bivši fudbaler poznatih engleskih fudbala prvi put govorio o svom stanju.

Izvor: Huw Evans / Shutterstock Editorial / Profimedia

Bivši premijerligaški fudbaler Greg Halford (38) otkrio je da mu je dijagnostikovan autizam i to nakon što je istu dijagnozu dobio i njegov sin. On je fudbaler koji je nastupao za 17 timova, a najpoznatiji su Sanderlent, Vulverhempton, Portsmut, Notingem Forest, a uz to je i nastupao za mladu reprezentaciju Engleske.

Gostujući u jednom podkastu, on je govorio o svojim problemima i prepričao sa čime se suočavao tokom boravka u Sanderlendu od 2007. do 2009. godine. "Nikome u fudbalu još nisam rekao bilo šta, ali moje stanje je u spektru autističnih poremećaja. U tom periodu nisam znao za to, a imao sam problem da se priključim novoj grupi ljudi ili da promenim način na koji živim, gde živim, da prihvatim to da sam daleko od porodice, od tadašnje devojke... Bilo mi je to veoma, veoma teško", rekao je fudbaler.

"Imao sam problem da komuniciram sa ljudima. Posle treninga nikad nisam hteo da idem u kafeteriju jer nisam hteo da provodim vreme sa njima. Osećao sam se čudno. Bio sam im uvrnut i samo sam hteo da odem kući. Na terenu je bilo potpuno drugačije, to je bio moj prostor i mogao sam tu da se kontrolišem, ali u malim grupama bilo mi je veoma teško u tom periodu", rekao je on.

Halford i dalje igra za niželigaša Haštag junajted, kome se priključio prošlog leta. Na sličan način dijagnozu autizma dobio je i poznati NBA košarkaš Toni Snel, takođe nakon što je isto stanje dijagnostikovano i njegovom sinu. Uprkos tome, on je takođe ostvario svoj san da se bavi sportom na najvišem nivou, da postane svetski poznat igrač, a takođe je govorio o tome da se osećao čudno u velikom društvu i da je imao problem da se poveže sa drugima.

"Uvek sam bio nezavisan dok sam odrastao, uvek sam bio sam, nisam iz tog ličnog ugla mogao da se povežem sa bilo kim. Pa sam pomislio 'Ako je on dijagnostikovan, možda sam i ja'. I nisam bio iznenađen kad mi je postavljena dijagnoza", govorio je košarkaš o autizmu.