Fudbal

DAN ODLUKE - SRBIJA NA ŽREBU ZA EVROPSKO PRVENSTVO! Evo zašto je bitno koja smo grupa, navijamo da budemo u OVE DVE!

Autor Mladen Šolak

Reprezentacija Srbije ove subote saznaje imena protivnika na Evropskom prvenstvu.

Izvor: Robin VAN LONKHUIJSEN / AFP / Profimedia

Žreb za Evropsko prvenstvo u fudbalu, EURO 2024, biće održan ove subote u 18 časova u Hamburgu, u zgradi Filharmonije na Elbi. Ovo su dan i događaj koje smo čekali skoro četvrt veka, jer smo 12. decembra 1999. poslednji put mali zadovoljstvo da gledamo našu reprezentaciju na žrebu, koja se tada zvala SR Jugoslavija i na putu ka tom turniru izbacila je moćnu Hrvatsku.

Ovog decembra izvesno sa manje euforije dočekujemo žreb, bez obzira na to što je u pitanju istorijski plasman. Za razliku od tadašnjeg formata, na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj (14. jun - 14. jul) sledeće godine učestvovaće osam timova više, ukupno će ih biti 24, a naš tim je izborio mesto u tom društvu nakon neubedljivo, ali ipak uspešno odigranih kvalifikacija. Piksijevi "orlovi" zauzeli su drugo mesto na tabeli iza Mađarske, protiv koje smo doživeli oba poraza, a na kraju Stojkovićev tim nije koštalo to što u dva meča nije pobedio ni slabašnu Bugarsku, koja je iznenađujuće izvukla remi u Leskovcu na kraju kvalifikacija.

S obzirom na to, naš tim završio je učešće kao 19. najuspešniji tim od 20 koliko je otišlo na turnir kroz kvalifikacije i zbog toga će na današnjem žrebu biti smešten u najslabiji, četvrti šešir. Uoči žreba, poznato je i to da bi za našu reprezentaciju bilo najbolje da bude izvučena u grupe "B" i "E", što donosi benefit u nastavku takmičenja, u kojem se nadamo da će Srbija igrati. Potencijalno je važno to što timovi iz tih grupa u nokaut fazi igraju sa nekom od trećeplasiranih reprezentacija, kao i će drugoplasirani ići na drugoplasirane. Pogledajte sastav šešira, uz informaciju da će četvrti biti popunjen timovima koji se budu kvalifikovali za EURO u martu, kroz plej-of.

  • PRVI ŠEŠIR: Nemačka (domaćin), Portugal, Francuska, Španija, Belgija, Engleska
  • DRUGI ŠEŠIR: Mađarska, Turska, Rumunija, Danska, Albanija, Austria
  • TREĆI ŠEŠIR: Holandija, Škotska, Hrvatska, Slovenija, Slovačka, Češka
  • ČETVRTI ŠEŠIR: Italija, Srbija, Švajcarska, pobednici plej-ofa A, B i C

KAKO ĆE FUNKCIONISATI EURO

Nakon što su timovi razvrstani po šeširima na osnovu njihovih rezultata u kvalifikacijama, domaćin Nemačka, koja nije učestvovala u kvalifikacijama, biće automatski smeštena u Grupu A. Na Evropskom prvenstvu biće šest grupa, što znači da će plasman u nokaut fazu izboriti sve prvoplasirane i drugoplasirane ekipe po grupama, kao i četiri najbolja trećeplasirana tima. Za plasman u grupi će posle broja osvojenih poena biti posmatran skor u međusobnim duelima ekipa, a potom gol-razlika.

Evropsko prvenstvo biće odigrano u Berlinu, Minhenu, Dortmundu, Štutgartu, Gelzenkirhenu, Frankfurtu, Hamburgu, Dizelforfu, Kelnu i Lajpcigu, na stadionu RB Lajpciga. Na jednom od tih stadiona, Srbija će se prvi put takmičiti na Evropskom prvenstvu pod svojim imenom. Zavisno od žreba, biće poznato i gde će biti baza našeg nacionalnog tima na najvećem fudbalskom događaju sledeće godine, na kojem će "orlovi" sigurno imati veliku podršku.

BONUS VIDEO: