Fudbal

DELIJE PROZVALE MANČESTER SITI - TRANSPARENT NA SEVERU VIDELI SVI: "Kada novac NIJE bio sve, bili smo šampioni sveta!"

Autor Nemanja Stanojčić

Navijači Crvene zvezde imali su i jedan transparent kojim su "pecnulI" Mančester siti.

Izvor: MONDO/Dušan Ninković/MN press

Crvena zvezda igra protiv Mančester sitija u Ligi šampiona, a navijači srpskog tima imali su posebnu poruku za goste. Napravili su transparent kojim su "pecnuli" rivala. "Kad fudbal nije bio samo u novcu. Svetski šampioni 1991. godine", pisalo je na transparentu. Jasna aluzija na velika novčana sredstva i ulaganja "građana" od kada su ih preuzeli arapski vlasnici.

U loži "Marakane" je vlasnik Sitija Haldun Al Mubarak (48) što je izgleda bio još jedan razlog za isticanje ovog transparenta. On nije vlasnik samo Sitija, već i Melburn sitija i Mumbaj sitija, a u Ujedinjenim Arapskim Emiratima je savetnik predsednika i predsedava Upravom za izvršne poslove. Al Mubarak preuzeo je Mančester siti 2008. godine tako što ga je kupio od Taksina Šinavatre, nekadašnjeg premijera Tajlanda koji naturalizovani Crnogorac. Al Mubarak je u septembru 2008. godine postao predsednik borda direktora "građana", a trofeji su počeli da dolaze od 2011, kada je osvojen FA Kup, prvi trofej u vitrinama Mančester sitija posle čak 35 godina. Potom je Kun Aguero doneo prvu titulu još od 2008. godine, a 2013. godine Mubarak je osnovao "Siti fudbal grupu", koja u svom vlasništvu ima navedena tri fudbalska kluba, kao i Njujork siti.

Mančester siti je od dolaska azijskih vlasnika tražio šefa struke koji bi vodio tim na duge staze i nakon uspeha Roberta Manćinija i Manuela Pelegrinija, era Pepa Gvardiole počela je 2016. i donela je ono što se očekivalo - potpunu dominaciju u Engleskoj, kao i titulu prvak Evrope, osvojenu prošle sezone. Pod vođstom aktuelnog rukovodstva, Siti je osvojio sedam titula prvaka Premijer lige i njegov niz je prethodnih godina prekinuo samo Liverpul, osvojivši jednu titulu u vreme korone.

Navijači Zvezde podsetili su Siti na veliki uspeh ostvaren 1991. godine kada je pobedila Olimpik iz Marselja posle boljeg izvođenja jedanaesteraca i osvojila Kup evropskih šampiona. Pola godine kasnije, Zvezda je postala i prvak sveta pobedom protiv čileanskog Kolo Kola u finalu (3:0). Pehar Lige šampiona u Bariju podigli su Siniša Mihajlović, Robert Prosinečki, Darko Pančev, Miodrag Belodedić, Dragiša Binić...

O svemu tome pričao je i Pep Gvardiola na konferenciji za medije pre utakmice. "Igramo protiv tima velike istorije koji je osvojio Ligu šampiona. Imao je jake igrače, poput Mihajlovića. Srećni smo što smo ovde. Pritisak je uvek prisutan, ali želimo da pobedimo Zvezdu koja je institucija i kluba sa velikim prestižom", poručio je Gvardiola.

(MONDO - D.N./N.S.)